Lanţul de greşeli catastrofale din sistemul sănătăţii de urgenţă în România. „Este o organizare atât de proastă, de mor oamenii pe capete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientă adusă la spital de personalul SMURD FOTO Adevărul
Pacientă adusă la spital de personalul SMURD FOTO Adevărul

Urgenţa din spitalele româneşti este organizată prost, printr-un lanţ de greşeli care pleacă din cabinetele medicilor de familie şi ajunge, foarte des, la morgă.

Procedura actuală după care funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul spitalelor româneşti este total greşită – arată liderul Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor din România, Vasile Barbu.

Trecut la rândul său prin calvarul pierderii unei fiinţe dragi în urma unei afecţiuni medicale, Vasile Barbu a studiat exemple nenumărate de desfăşurare a activităţii spitaliceşti în diferite ţări şi ştie care unitate medicală din ţara noastră are un circuit eficient de preluare, consultare şi tratare a pacienţilor.

În România sunt doar trei astfel de exemple: UPU de la Spitalul Floreasca din Bucureşti, UPU de la Spitalul Universitar din Bucureşti şi UPU de la Spitalul Judeţean Suceava. Acestea au un sistem de pretriere a pacienţilor înainte de a fi introduşi în circuitul UPU.

Cazurile cele mai puţin grave (Cod Alb care are nevoie doar de „consult“ şi Cod Albastru care este „non urgent“), care reprezintă cele mai multe dintre prezentările la Urgenţă şi care aglomerează inutil unitatea, sunt preluate separat, eliberând astfel circuitul pentru cazurile cu adevărat grave. Aici ţine şi de priceperea medicilor în a recunoaşte simptomele unor boli care sunt grave şi au semne aparent banale: dureri în piept sau la ceafă, respiraţie îngreunată, balonări etc.

Dar în spitalele din România, la Urgenţă, chiar dacă eşti adus cu Salvarea, nu ţi se acordă prioritate în intrarea la consult pentru că ordinea o stabilesc cei din Triaj (recepţia UPU), care clasifică pacienţii pe coduri de culoare: Codul Roşu presupune „Resuscitare“ (pacienţii care necesită pe loc intervenţie salvatoare de viaţă), Codul Galben este „Critic“ (pacienţii cu risc de agravare rapidă), Codul Verde înseamnă „Urgent“ (pacienţii cu funcţii vitale stabile, urgenţe minore), Codul Albastru este „Non urgent“, iar Codul Alb are nevoie doar de „Consult“

„Procedura este greşită total, aşa cum greşit este Ordinul Ministrului Sănătăţii de organizare a UPU. Semnalăm de 7 ani acest viciu grav, am avut inclusiv dezbateri cu Raed Arafat, el insistă să nu se modifice.

În primul rând, Urgenţa este condusă bicefal, de Ministerul de Interne (de care ţine SMURD-ul) şi de Ministerul Sănătăţii. Asta îi zăpăceşte pe medici, care nu vor să vină să lucreze la UPU. Nimeni nu poate să lucreze 24 ore încontinuu, nimeni nu poate rezista. Aşa că la UPU calitatea profesională lasă de dorit. Sunt weekenduri în care nu există medici specialişti, iar cei care fac gărzile sunt slabi pregătiţi sau nu cunosc deloc spitalul. Se ajunge ca la Urgenţă să fie trimişi cadre medicale cu sancţiuni disciplinare, cei care nu-şi găsesc locul în altă parte etc.

Apoi toate cazurile care vin la Urgenţă – cele mai multe NU SUNT de Urgenţă.

Ar trebui să existe un centru de permanenţă pe lângă Unitatea de Primiri Urgenţe, cu medici specialişti în medicina de familie şi cu competenţe în medicina de urgenţă, care să trieze cazurile mai puţin grave pe care să le preia, iar pe cele mai grave să le trimită la Urgenţă – cu bon de culoarea codului respectiv şi cu linie trasată în aceeaşi culoare care să-l ducă pe pacient direct în compartimentul care să se ocupe de el.

Dar la noi este talmeş-balmeş. Trebuie să coboare medici de pe secţie ca să vadă un pacient din Urgenţă. Iar cel de pe secţie nu vrea să-şi lase bolnavii săi pentru chemările de la Urgenţă. Nu mai vorbim că existau diferenţe de salarizare, Urgenţa câştiga net superior, iar medicii de pe secţii se supărau.

Sunt atâtea disfuncţionalităţi importante, este o organizare atât de proastă de mor oamenii pe capete. Acest ordin de funcţionare a UPU este criminal“, spune Vasile Barbu.

Aşa se ajunge ca la Constanţa, de exemplu, să fie peste 500 cazuri pe zi la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean, cu depăşiri mai ales pe timp de vară. Spitalul este cel mai mare din zona de sud-est a României, iar în sezon preia toate îmbolnăvirile, înţepăturile şi intoxicările turiştilor.

În plus, orice persoană care nu se simte bine, asigurată sau nu, primeşte îngrijiri. Este la ordinea zilei tabloul mizer al oamenilor străzii care zac şi dormitează pe tărgi şi pe paturile rulante, în timp ce suferinzii se chircesc sau stau întinşi pe scaunele din sala de aşteptare.

Uneori, timpul de aşteptare înseamnă şi 24 ore. 

Situaţia este şi mai gravă pentru bolnavii care vin din teritoriu, care au mai stat câteva ore şi la spitalele din judeţ, apoi sunt trimişi la Constanţa pentru că aparaturile medicale nu merg sau nu există consumabile pentru analizele medicale.

„Nu avem voie să refuzăm vreun pacient, toţi au dreptul la viaţă. Nici măcar nu îi întrebăm dacă au buletinul la ei, nu ţinem cont de documente. Foarte mulţi pacienţi vin pentru nimicuri, ei ştiu că nu sunt urgenţă şi forţează nota, fac presiune pentru a fi băgaţi înainte“, a precizat pentru Adevărul, în vara lui 2019, dr. Rodica Tudoran, şefa UPU Constanţa. 

„Acesta este un ordin al lui Arafat, verbal, nu scris. Dacă vine Curtea de Conturi şi face un control la cât cheltuie spitalele pentru îngrijirile pacienţilor neasiguraţi, veţi vedea că aceste sume sunt cheltuite ilegal“, spune Vasile Barbu.

Pentru acei pacienţi neasiguraţi ar trebui creat un alt sistem, socio-sanitar, care să nu îngreuneze tratarea pacienţilor care cotizează la sistemul de sănătate.

Cauza acestui lanţ de greşeli pleacă de la medicii de familie - consideră liderul Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor -, casta care lucrează 5 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână. „Nicăieri în lume un medic nu are asemenea program. Să suni la medicul de familie, să nu-l găseşti că n-are program sau că spune că e plecat pe teren şi să te programeze peste câteva zile, este contra oricăror reguli. Eu acum sunt bolnav, acum am nevoie de tratament, de medic, nu când te întorci tu la cabinet. Normal că oamenii evită să se ducă la medicul de familie şi ajung în Urgenţă căutând o rezolvare rapidă. Numai că sfârşesc prin a sta o zi acolo, când soluţia era atât de simplă“, declară Vasile Barbu.

Un proiect de modificare a acestui regulament de funcţionare a UPU se află la Ministerul Sănătăţii, propus de Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor. Discuţia urmează a avea loc pentru îmbunătăţirea acestui sistem care face atâtea victime. 

Până atunci, până la vreo măsură concretă pe care populaţia să o simtă ca o uşurare, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, situaţia stă aşa: 

„România, Constanţa, anul 2020, secţia Pediatrie (etaj 8) a Spitalului judeţean Constanţa, câte 3-4 copilaşi pentru un pat, locul de unde îţi doreşti să pleci cu copilul cât de repede poţi!“, a postat pe Facebook Edy, un constănţean care a fotografiat o canapea cu fotoliu unde sunt îngrijiţi doi copii bolnavi. 

Sursa Facebook Edy Mustafa / Constanţa Altfel 

Copii pediatrie pat spital Constanţa Sursa Facebook Edy Mustafa

Pe aceeaşi temă: 

Procedura care a dus la moartea pacientei din Constanţa, după 16 ore de aşteptare în Urgenţă. Aşa funcţionează spitalele din România, cu trei excepţii

Cazurile de groază din Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa: „Dacă şeful de secţie te tratează iniţial, niciun alt medic nu vrea să te preia ulterior“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite