Lacul Nuntaşi, secat în totalitate în această vară, are din nou apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lac Nuntasi FOTO ARBDD
Lac Nuntasi FOTO ARBDD

De la sfârşitul acestei luni, Lacul Nuntaşi este din nou alimentat cu apă, revigorând astfel fauna şi flora afectate de secetă.

În acest an, începând din luna mai, din cauza secetei, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei şi a ajuns la secarea totală. La 10 august ac, Primăria Istria a semnalat Prefecturii Constanţa că Lacul Nuntaşi este secat în proportie de 95%, iar la 12 august, la Prefectura Constanţa a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai A.B.A.D.L., A.R.B.D.D, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa Constanţa şi ai comunei lstria, în care a fost evaluată situaţia lacului şi s-au stabilit paşii pentru găsirea unei soluţii“. 

ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntaşi a solicitat sprijinul tehnic şi logistic al Apelor Române şi în urma discuţiilor purtate cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a decis încheierea unui protocol între instituţii. Ne-am decis să acordăm tot sprijinul cu scopul îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice în zonă şi evitarea unei astfel de situaţii pe viitor, a declarat Ervin Molnar, directorul Administraţiei Naţionale Apele Române.

„La solicitarea ARBDD, ca administrator al lacului, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost prezenţi în teren pentru a efectua măsurători şi a evalua situaţia, iar datele colectate din teritoriu şi cele istorice au fost puse la dispoziţia A.B.A.D.L. pentru a stabili cea mai bună intervenţie prin care să refacă nivelul apei în lacul Nuntaşi, dar şi care să îmbunătăţească şi să regleze circulaţia apei în lacurile învecinate, prin întreţinerea canalelor de legătură dintre acestea.“, a mai precizat ABADL.

Lacul Nuntaşi, care se întinde pe 850 de hectare, s-a format într-un fost golf de natură tectonică, pe teritoriul judeţului Constanţa. El a devenit cunoscut datorită nămolul sapropelic, asemănător celui de la Techirghiol. În urmă cu mai multe decenii, oameni din toată ţara veneau aici pentru a se bucura de efectele terapeutic al nămolului de pe fundul apei, fiind amenajat în zonă şi un camping.  

  

Pe aceeaşi temă: 

Cum a ajuns Lacul Nuntaşi un imens deşert: „Dacă nu se iau urgent măsuri, Delta va dispărea în zece ani“ 

VIDEO Ce spun specialiştii despre dispariţia unui imens lac, de 850 de hectare, din Delta Dunării. În locul lui este acum un deşert

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite