Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO

Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO

Lacul Techirghiol FOTO Captură video

Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Apele lacului Techirghiol sunt, în aceste zile, colorate în roz. Pentru localnici şi specialişti nu este un fenomen neobişnuit deoarece acest lucru s-a mai întâmplat, inclusiv anul trecut.

În lucrarea „Biodinamica Lacului Techirghiol” (1965), Ion Tuculescu explică acest  lucru prin faptul că bacteriile sulfuroase se aştern ca un praf roz pe părţile bine expuse la lumină.

„Aici cresc în biomasa de milioane până la zeci de milioane pe centimetrul cub mai multe specii din genul Cromatium, precum şi Rhabdocromatium roseum, bacterii sulfuroase autotrofe fotosintetice. În aceste îngrămădiri apa devine de regulă roz violacee. Este biotopul apă roz, unul dintre biotopii foarte productivi în masa vie a lacului”, scrie specialistul.

Tot el subliniază că este paradoxal cum unii îşi fac probleme tocmai când lacul este mai prolific ca niciodată în ultimii ani în producţia nămolului. „Mirosul specific de ouă stricate este hidrogenul sulfurat. Cu atât mai pregnant cu cât producţia de nămol este mai puternică”, adaugă I. Tuculescu. 

Sursa video: Replica de Constanţa

 

Vă recomandăm şi: 

Bărbatul care şi-a atacat concubina în sala de judecată, arestat preventiv

Arhiepiscopia Tomisului, executată silit. A refuzat să achite o datorie de 240.000 de lei pentru tipărirea a 100 de cărţi

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările