Lacrimi pentru generalul Didulescu. A murit eroul de război care a plâns la o ceremonie de durerea pierderii fiicei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroul de război a cărui fotografie a produs o emoţie imensă, în mai 2015, a murit. Generalul Constantin Didulescu, pe atunci în vârstă de 93 ani, a plâns la o ceremonie la care veteranii de război s-au întâlnit cu elevii olimpici ai Liceului Militar de la Breaza. El îşi pierduse recent fiica.

Generalul Constantin Didulescu, combatant în Al Doilea Război Mondial, a murit în ziua de duminică, 3 decembrie 2017.

Decesul său a fost anunţat de Ministerul Apărării Naţionale, într-o postare pe pagina sa de Facebook:

„Rămas bun, domnule general! Nu vom uita niciodată sacrificiul dumneavoastră!

Generalul în retragere Constantin Didulescu ne-a părăsit!

Astăzi, România a pierdut un Erou, iar Armata României a pierdut un militar desăvârşit şi un exemplu greu de urmat pentru generaţiile viitoare.

A pierdut multe, poate mult prea multe, dar pe chipul său se citeşte mulţumirea. Împreună cu ceilalţi Eroi ai neamului românesc, ne-au lăsat o ţară liberă şi e de datoria noastră să o respectăm şi să o apărăm.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Generalul Didulescu a plecat pe front la vârsta de 21 de ani şi a luptat în campaniile din vest, împotriva naziştilor, fiind rănit de două ori: în Ungaria şi în Cehoslovacia.

În ultimii ani din viaţă a avut grijă de camarazii săi, ocupându-se de problemele şi drepturile veteranilor de război“. 

Generalul Didulescu era preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - sector 4 Bucureşti. La 7 mai 2015, o fotografie de-a sa făcută la o festivitate avea să producă o emoţie imensă. 

image

Întâlnirea a fost organizată cu prilejul avansării la grad de general a şase veterani de război: Gheorghe Dumitrescu, Ion Căiniceanu, Constantin Miu, Nicolae Dobrovie, Ştefan Iancu, Ioan Ştefănescu.

„Demni, venerabili, adevăraţi români… aşa i-am simţit astăzi, la ceremonia în care distinşii veterani de război au primit gradele de general. Fiecare cu povestea lui, desprinsă din cartea de istorie. O istorie vie pe care noi românii ar trebui să o trăim alături de ei pentru că este şansa noastră către o Românie Puternică. Sunt poveşti cutremurătoare de eroism, de jertfă, de patriotiosm…“, au scris oficialii MApN

La festivitate au luat parte şi cei mai buni elevi de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir“ din Breaza, olimpici naţionali şi internaţionali, care au terminat anul precedent de studii cu media generală 10. 

Unul dintre generalii prezenţi nu şi-a mai putut stăpâni emoţia. Veteranul de război Constantin Didulescu, general-locotenent aflat la venerabila etate de 92 ani, a început să lăcrimeze. A încercat cu mâinile tremurânde să-şi scoată batista de la pieptul încărcat de decoraţii. Otilia Sava, oficial MApN, i-a şters lacrimile generalului, cu un gest afectuos, ca de la fiică la părinte. 

Aceasta era, de fapt, şi încărcatura momentului. Generalul care a supravieţuit unui război plângea pentru că-şi pierduse unica fiică, cu doar o săptămână înainte. 

image

Otilia Sava a explicat culisele acelor gesturi. „Suferinţa nu era a unui general-locotenent, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, ci a unui tată! Domnul Didulescu îşi pierduse unica fiică în urmă cu o săptămână. Pentru că suntem prieteni apropiaţi, de suflet, m-a rugat să nu ne despărţim niciodată. Copleşit de suferinţă, m-a strâns cu putere în braţe şi mi-a spus: «Otilia, tu eşti familia mea şi fata care mi-a mai rămas!»“, a relatat secretarul de stat care răspunde de relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului.

Rănit de două ori în luptă

Constantin Didulescu a luptat pe frontul de vest în cel de-al Doilea Război Mondial. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Infanterie din Bucureşti, la 15 aprilie 1944. A fost înaintat la gradul de sublocotenent şi repartizat la Regimentul 31 din Calafat, pe funcţia de comandant de pluton. 

image

„Nu peste mult timp, aveam să intru în luptă, cu întreaga unitate, după întoarcerea armelor, la 23 august, participând la lichidarea garnizoanei germane din oraş. Imediat după aceasta, în cadrul operaţiei de acoperire a frontierei din acea zonă, cu plutonul pe care îl comandam, întărit cu un pluton de grăniceri, am constituit un detaşament independent care, în ziua de 30 august, avea să se confrunte cu un puternic foc executat de pe navele de război hitleriste care se retrăgeau, în amonte, spre Turnu Severin“, a relatat generalul pentru presa militară

Timp de două săptămâni, în octombrie 1944, detaşamentul sublocotenentului Didulescu a urmărit inamicul în pusta ungară, ducând lupte grele. 

„După cucerirea localităţilor Tiszalök, Tizgakurt, Tokay, ca să enumăr numai câteva, rândurile noastre au început să se rărească. Bravi ofiţeri, subofiţeri şi ostaşi căzuseră în focul încleştărilor aprinse sau suferiseră răniri grave. La scurtă vreme, o rafală de mitralieră nu m-a ocolit. Trei gloanţe mi-au străbătut omoplatul drept, alunecând ulterior printre muşchii braţului. Am primit primul ajutor la punctul medical al batalionului, înainte de a fi fost transportat la un spital de campanie, unde am fost operat“, a povestit generalul Didulescu. 

Generalul Constantin Didulescu - veteran de război Sursa Facebook MApN

Generalul Constantin Didulescu - veteran de război Sursa Facebook MApN

După concediul medical de recuperare, sublocotenentul s-a înapoiat la regiment care între timp ajunsese pe teritoriul Cehoslovaciei, la Banska-Bistrica. Constantin Didulescu şi-a reluat locul în linia întâi, în fruntea plutonului. „Trebuia să merg până la capăt. Aşa jurasem în inima şi sufletul meu. La 21 aprilie 1945 însă, pe malul râului Morava, am fost rănit a doua oară în piept de o schijă de aruncător de mine de 120 mm. Aşa că victoria de la 9 mai o sărbătoream cu răniţii dintr-un spital de campanie, departe de ostaşii mei credincioşi şi viteji între viteji“, a declarat veteranul de război. 

„Domnule general, aveţi mii de fii şi fiice!“

   

Născut la 9 aprilie 1923, în Basarabi-Dolj, generalul-locotenent Constantin Didulescu era preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - sector 4 Bucureşti. Fotografia sa lăcrimând a stârnit emoţia tuturor. „Domnule general, în Bihor aveţi 1834 de fii şi fiice, toţi membri ai asociaţiei noastre. Avem onoare să vă salutăm: SĂ TRĂIŢI!“, a urat Cultul Eroilor Bihor, pe pagina de Facebook cu explicaţia acelui moment dureros. 

Oficialul MApN Otilia Sava a transmis celor care au fost solidari cu veteranul de război: „În viaţa noastră se întâmplă rar să întâlnim oameni de colecţie, care ne lasă inegali cu cei care eram înainte de cunoaşterea lor. Dar şi mai rar se întâmplă să întâlnim un erou. Este un erou trist, dar nu mai este singur. Vă are pe voi, cei care-i respectaţi pe eroi!“ 

Te-ar putea interesa: 

FOTO Lacrimile generalului, fotografia care a emoţionat Internetul. Ce l-a făcut pe eroul din Al Doilea Război Mondial să plângă

Eroul-aviator Ion Dobran: „Războiul este o pierdere teribilă de vieţi. Dacă foştii inamici pot fi prieteni, există speranţă pentru umanitate“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite