La streaşina casei i-a apărut un bloc! Haosul urbanistic din nordul staţiunii Mamaia. „Legi sunt, dar nu sunt respectate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamaia Nord - sursa: facebook/Gavril Man
Mamaia Nord - sursa: facebook/Gavril Man

În ultimii ani, în atenţia dezvoltatorilor imobiliari de pe litoral a intrat zona din nordul staţiunii Mamaia, o zonă deosebit de atractivă, cuprinsă între Marea Neagră şi Lacul Siutghiol. Doar că, sutele de clădiri care s-au construit şi se construiesc nu respectă niciun fel de regulă, creând un haos urbanistic.

Mamaia Nord, zona cuprinsă între şoseaua Constanţa-Năvodari, plajă, staţiunea Mamaia şi podul de la intrare în Năvodari, s-a transformat în ultima vreme într-un adevărat rai al construcţiilor. 

Hoteluri, vile, blocuri cu apartamente de închiriat s-au ridicat peste noapte într-o zonă total nepregătită ca infrastructură pentru aşa ceva. Aici regăsim şi celebra vilă a lui Liviu Dragnea, ale cărei schiţe au fost găsite într-o valiză de jurnaliştii Rise Project.

Mamaia Sat este zona cuprinsă între şoseaua Constanţa-Năvodari, lacul Siutghiol, staţiunea Mamaia şi podul de la intrare în oraşul Năvodari. 

Este locul vechilor localnici, al oamenilor obişnuiţi să trăiască în linişte la câţiva metri de lac, dar şi în apropierea plajei care este la câteva sute de metri. Nici ei nu au scăpat de acelaşi haos imobiliar, de construcţiile de patru sau cinci etaje care le-au „furat soarele”, de lipsa canalizării adecvate pentru noua dezvoltare a zonei.

Despărţite doar de un drum, Mamaia Nord şi Mamaia Sat au devenit ţinta investitorilor din ultimii 10 ani deoarece au fost zone cu mult teren liber, numai bun pentru a înălţa clădiri care să „dezvolte turismul” de pe litoral.

În nordul staţiunii Mamaia, preţul unui apartament de 2 camere pleacă de la 60 de mii de euro, iar vara se închiriază cu 350 de lei pe noapte, distanţa până la mare fiind de câteva sute de metri indiferent de amplasamentul clădirii.

Kitch în paradis sălbatic

Oamenii zonei au înfiinţat Asociaţia Salvăm Mamaia Sat, o asociaţie care luptă pentru păstrarea farmecului zonei vechi a satului Mamaia (parte a oraşului Năvodari).


Mamaia Sat - sursa declic.ro

Imagine indisponibilă

„Conducătorii urbei noastre au dat dovadă de pasivitate şi amatorism, favorizând prostul gust şi aglomeraţia, transformând într-un veritabil kitsch această zonă care a fost odată un paradis sălbatic. Au apărut peste noapte pensiuni, case, blocuri, hoteluri, iar administraţia locală a privit cu uimire cum – pe locurile altădată virgine – au crescut peste noapte construcţii care de care mai ciudate, ce nu respectă nicio regula de bun simţ şi /sau de urbanism”, spun cei din Asociaţie.

Printr-o petiţie online, au încercat să sensibilizeze administraţia locală a oraşului Năvodari care poate stopa ridicarea unor clădiri de patru sau cinci etaje lângă case care au un regim de înălţime de cel mult un etaj.

„Toleranţa de care autorităţile dau dovadă faţă de anumiţi investitori ridică multe semne de întrebare: se construiesc blocuri în zone de case, se construiesc blocuri ce nu au posibilitatea de a asigura/amenaja parcare auto, se construiesc blocuri cu regim de înălţime mai mare decât cel reglementat (P +4). În curând, străzile neasfaltate se vor transforma într-o parcare uriaşă”, atrag atenţia cei din Asociaţia Salvăm Mamaia Sat.

Dincolo de şosea, spre malul mării, s-au ridicat zeci de hoteluri, aici regimul de înălţime fiind cu mult mai generos. Construcţiile nu respectă multe din prevederile planurilor de urbanism, iar la capitolul infrastructură situaţia este dramatică. „Sunt hoteluri care funcţionează cu fosă septică, neavând canalizare”, recunoaşte proaspătul viceprimar al oraşului, Costel Dumitraşcu. El însă nu întrezăreşte soluţii clare pe termen scurt.

Turiştii fac slalom prin şantiere-vara 2020 Foto: Călin Gavrilaş

Mamaia nord foto calin gavrilas

Ce s-ar putea face

Ştefan Antonaru locuieşte în zonă şi este consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari. Acesta recunoaşte că „nu se respectă procentul de ocupare al terenului, nu se respectă procentul locurilor de parcare, a spaţiului verde, nu se respectă nimic.”

Consilerul arată că în Mamaia Sat canalizarea nu există, reţelele de apă sunt subdimensionate, iar problemele apar la etajele superioare unde nu ajunge apa. Astfel, sunt cumpărători ai unor apartamente ce se trezesc că au o presiune scăzută la apă sau se întrerupe furnizarea apei foarte des.

Ştefan Antonaru propune modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) la P+2 în zonele de case. „Problema mare e că cineva semnează recepţia lucrărilor deşi ele nu sunt în regulă. Legi sunt, sunt în regulă dar nu sunt respectate”, spune consilierul local care solicită primăriei să publice şi toate autorizaţiile de construire emise în ultimul an.

Şi cei din Asociaţia Salvăm Mamaia Sat au câteva soluţii. Stoparea acordării de noi autorizaţii de construire pentru imobile mai înalte de P+1+M. „Este inadmisibil ca într-o zonă unde nu există utilităţi minime (canalizare, drumuri asfaltate, parcări, iluminat public) să se construiască blocuri de 10 etaje”.

Zonă din Mamaia Nord - vara 2020 foto: Călin Gavrilaş

Mamaia nord foto calin gavrilas

Oameni disperaţi de haosul urbanistic

Vechii locuitori ai zonei sau cei care s-au mutat acolo în urmă cu câţiva ani, construindu-şi locuinţe cu cel mult un etaj, se trezesc acum că în jurul caselor se ridică blocuri de cinci sau şase etaje (zona având un PUZ ce permite construcţii P+4E), unele lucrări făcându-se fără autorizaţii de construire sub privirile blânde ale autorităţilor locale.

Este şi cazul unei lucrări de pe strada T13, numărul 7, unde de aproximativ trei săptămâni muncitorii au săpat şi turnat fundaţia. Deoarece nu s-a instalat nici un panou informativ care să lămurească obiectivul, proprietarul terenului, executantul sau numărul autorizaţiei de construire, vecinii au avut suspiciunea că se lucrează ilegal. De aceea au sesizat primăria, au sunat la poliţie, au cerut inclusiv ajutorul Inspectoratului de Stat în Construcţii.


Construcţia ilegală de pe strada T13

Constructii ilegale Mamaia sat foto Calin Gavrilas

Mai mult, fundaţia acelui şantier se întinde, spune unul dintre vecini, până în gardul său, nerespectând nici un fel de distanţă între viitorul bloc de patru etaje şi casa lui care este cu un singur etaj. Vecinului nu-i rămâne nimic de făcut decât să-şi angajeze un avocat şi să se judece cu investitorul. Până la o sentinţă, blocul va fi ridicat.

„Potrivit datelor Biroului Urbanism din cadrul Primăriei Oraşului Năvodari, nu a fost emisă autorizaţie de construire edificare corp imobil, amplasament Str. T13, nr. 7”, transmite Primăria Năvodari pe 19 noiembrie, după 13 zile de când acolo se lucrează. 

Administraţia locală dă asigurări că a trimis Poliţia Locală care i-a amendat pe constructori şi a sistat lucrările. Asta pe hârtie, deoarece muncitorii au continuat să toarne betoane liniştiţi. Proprietarul terenului este Aprilia Residence, o firmă care mai are un bloc de 6 etaje în zonă. Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

Jurnaliştii Adevărul au încercat să vorbească şi cu primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru, despre această situaţie, însă edilul, infectat cu SARS-CoV-2, se aflat în tratament şi izolare la domiciliu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum au ajuns zeci de terase din Năvodari să fie notificate pentru demolare. Scandalul celor 9.000 de metri pătraţi de plajă care ar fi fost intabulaţi ilegal

Cum va reînvia Mamaia de altădată. Farmecul şi utilitatea copăceilor de la marginea plajei

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite