La limita dintre credinţă şi ridicol. Cum te ajută un sfânt din anii 1300 să scapi de viruşii de pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine ar crede că, dacă te rogi la un sfânt şi faci nişte cruci deasupra computerului, scapi de problemele informatice? Un articol preluat de unul dintre cele mai importante site-uri are Bisericii Ortodoxe din România ne povesteşte istoria Sfântului Efrem cel Nou, care deblochează programele informatice şi repară fişierele corupte. Unde se termină credinţa şi unde începe ridicolul?

Doxologia.ro este site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi al Arhiepiscopiei Iaşilor. Site-ul se află sub binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi oricine îl citeşte găseşte aici subiecte care au tangenţă cu religia, bine tratate. 

Două articole de pe acest portal duc însă credinţa în derizoriu. Este vorba despre poveştile unor minuni făcute de Sfântul Efrem cel Nou şi Sfântul Nectarie. Primul a reuşit să rezolve probleme informatice, iar cel de-al doilea te poate ajuta cu achitarea unor penalizări pentru la bancă. 

Sfântul Antivirus

Sfântul mare Mucenic Efrem cel Nou este caracterizat de biserica ortodoxă drept un făcător de minuni. El s-a născut în Grecia în 1384, dar asta nu înseamnă că nu poate să facă minuni cu un computer modern. 

Articolul intitulat "Sfântul Efrem cel Nou a deblocat programe informatice şi a reparat fişiere corupte" pare a fi, la prima vedere, opera unor hackeri puşi pe şotii. Informaţia apare ca fiind publicată în urmă cu un un an şi şapte luni şi de atunci nu a fost corectată.

Iată textul publicat de doxologia.ro

"O persoană lucra pe computer într-un fişier mare, de 750 MB; lucrase de dimineaţă până pe la ora 16:30. La un moment dat a rectificat o greşeală din fişier, dar, în acel moment, programul a afişat "internal error: bad record index", după care s-a închis automat. A încercat de mai multe ori să redeschidă fişierul, dar în zadar: nu a reuşit. Întrucât se mai confruntase cu această eroare şi altă dată, ştia că remedierea coruperii fişierului nu putea fi soluţionată.

 

De fiecare dată, programul deschidea fişierul în aceeaşi secţiune, se bloca, iar apoi se închidea imediat. În această situaţie nu exista decât o singură soluţie: să revină la etapa în care fişierul se afla dimineaţă (fişierul fusese salvat pe un disc extern). Dar în această variantă, ar fi pierdut o zi întreagă de muncă.

 

Această persoană şi-a adus aminte că Sfântul Efrem cel Nou din Nea Makri l-a mai ajutat o dată tot într-o problema informatică (diferită de aceasta), care părea tot aşa, fără ieşire. Aşadar, s-a rugat şi acum Sfântului Efrem cel Nou şi a făcut de trei ori Semnul Sfintei Cruci peste computer.

 

Spre marea sa uimire, nu numai că a reuşit să deschidă fişierul, ci a putut să şteargă integral secţiunea coruptă. Astfel, şi-a salvat întreaga zi de muncă şi s-a convins încă o dată de marea putere făcătoare de minuni a MARELUI MUCENIC din Nea Makri, putere care se răsfrânge nu numai asupra bolilor, primejdiilor, proceselor, actelor, ci şi asupra calculatoarelor, fişierelor şi programelor informatice."

 

Sursa acestei poveşti este o carte apărută în anul 2008 la o editură din Bucureşti - "Viaţa, arătările, minunile, acatistul şi paraclisul Sfântului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutător şi Marele Făcător de minuni"

Bani din cer şi o rugăciune cu supozitor

O altă istorie la fel de fantastică este aceea a Sfântului Nectarie care ar fi ajutat o femeie să plătească o penalizare de 100 dolari la bancă. În plus, colega femeii a reuşit să vindece febra copilului după ce s-a rugat la acelaşi sfânt şi i-a administrat micuţului un supozitor. 

Iată un fragment din textul citat de doxologia.ro. Informaţia a fost iniţial publicată în cartea "Sfântul Nectarie minuni în România", Ediţie îngrijită de Ciprian Voicilă, Editura Egumeniţa, 2010.

"Când am văzut factura de la schimbul valutar nu nea venit să credem ochilor! 800 franci însemnau: 3.155.000 lei, adică doar cu 1.000 lei mai mult decât îmi trebuiau mie ca să-mi achit datoria. Am plâns amândouă în mijlocul străzii de bucuria minunii săvârşite de Sfântul Nectarie, pentru că în tot acest timp am vorbit pe drum numai despre acest Sfânt şi despre minunile pe care le citisem în carte. Suntem convinse că a fost la mijloc lucrarea Sfântului Nectarie ca răspuns la rugăciunile mele şi m-a ajutat prin sufletul bun şi generos al prietenei mele!

 

Şi asta nu a fost singura minune din acea zi! Ligia a luat autobuzul spre casă şi a citit în acest timp din cartea dăruită de mine. Absorbită de lectură nu a coborât în staţia la care trebuia şi s-a trezit în altă zonă a oraşului, ceea ce a mai întârziat-o o jumătate de oră. Eu, între timp, am ajuns cu banii la bancă, am achitat şi am plecat acasă, mulţumindu-i tot timpul Sfântului Nectarie pentru ajutorul minunat!

 

Am sunat-o pe Ligia care a spus că a întârziat pe drum, dar, când a ajuns acasă, unde sosise şi soţul ei cu doctoriţa copilului, acesta era bine, sănătos, mânca, era vioi şi nu mai avea febră deloc! Şi, mai mult, în gât parcă nici nu avusese amigdalele pline cu puroi, astfel că doctoriţei nu i-a venit să creadă că a trecut aşa o boală fără nici un tratament antibiotic, ci doar cu paracetamol (supozitor) dat de Ligia dimineaţă! Era clar: Sfântul Nectarie a răsplătit-o şi pe Ligia pentru gestul ei creştinesc de a ajuta un om în nevoie! Copilul a fost vindecat prin minune, aşa cum a recunoscut doctoriţa şi soţul Ligiei."

Informaţiile au ajuns să fie virale pe Internet şi forumiştii care le-au citit spun că sfântul cu abilităţi informatice poate să te ajute şi la alte probleme, fie că e vorba despre viruşi, un iPhone care trebuie deblocat. Totul stă în puterea rugăciunii şi numărul crucilor efectuate de utilizatorul de computer sau telefon.

Aşa cum era normal, i-am întrebat pe cei care au în grijă site-ul doxologia dacă informaţiile sunt postate de hackeri şi de ce nu au fost şterse. 

Răspunsul oficial este acela că textele sunt preluate din două cărţi şi că de autenticitatea lor răspund autoriii cărţilor citate. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite