Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar la Constanţa: „O ţară ca afară se face dacă avem universităţi ca afară. Vă urez să fiţi îndrăzneţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Călin Gavrilaş
Klaus Iohannis FOTO Călin Gavrilaş

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă luni, 2 octombrie, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018 în Piaţa Ovidiu.

UPDATE ORA 12.15 Vă prezentăm mai jos întreg discursul lui Klaus Iohannis de la Constanţa:

„Stimate domnule primar, mulţumesc! Stimaţi domni rectori, stimaţi profesori, dragi studenţi şi elevi, distinşi invitaţi, mă bucur că suntem astăzi împreună, cu prilejul deschiderii unui nou an universitar.

Am ales să vin la Constanţa pentru că este un centru universitar important, iar ofiţerii de marină civilă şi militară sunt exemple elocvente ale pregătirii de înalt nivel pe care o primesc aici.

Absolvenţii dumneavoastră devin repere ale competitivităţii pe piaţa globală, mai ales în domenii în care ţara noastră are o tradiţie în învăţământul superior. În plus, prezenţa României la Marea Neagră şi apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă cu certitudine atuuri care vă oferă un avantaj cert şi pe care îmi doresc să le fructificaţi mai bine în viitor, mai ales că sunteţi aici, unde începe Uniunea Europeană.

Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti – fie ei angajaţi sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile.

De foarte multe ori auzim sintagma «vrem o ţară ca afară». Se poate! Dar, pentru a avea «o ţară ca afară» avem nevoie în primul rând de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea în toate activităţile lor.

De exemplu, mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate pe care încă le regăsim în spaţiul public.

Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este, de fapt, şi regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor.

Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală şi cu recunoaştere socială şi materială.

Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament.

Doamnelor şi domnilor,

Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate.

Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar şi astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluţie permanentă pentru acreditarea şcolilor doctorale.

Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes.

Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi.  

Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest.

Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităţilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la iniţiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituţie.

Pe toţi aceia care fac asemenea demersuri îi susţin şi îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoşirea vieţii academice.

Pe măsură ce ţara noastră se dezvoltă, o parte din activitatea academică poate fi sprijinită prin încurajarea şi atragerea tinerilor talentaţi către universităţile româneşti.

Mă refer în primul rând la absolvenţii de top ai liceelor noastre, dar şi la tinerii din alte ţări atraşi de specializările oferite în România.

Este nevoie de eforturi susţinute pentru a face din învăţământul superior românesc un mediu cu adevărat atractiv. Asta înseamnă simplificarea procedurilor birocratice şi a proceselor administrative, dar şi dezvoltarea unui mediu prietenos şi tolerant care să-i încurajeze pe studenţii străini să aleagă ţara noastră.

Mă bucur să constat că centrul universitar Constanţa excelează prin parteneriatele cu universităţi din afara ţării şi prin numărul important de studenţi străini care au ales să studieze aici.

Multe dintre temele expuse de mine astăzi s-au regăsit şi în dezbaterile organizate în cadrul proiectului «România educată», care include un grup de lucru dedicat învăţământului superior.

Rezultatele discuţiilor vor fi dezvoltate într-o viziune strategică ce poate readuce coerenţa şi predictibilitatea de care avem nevoie în reforma învăţământului superior.

 Insist pe ideea de predictibilitate deoarece nu ne mai putem permite transformarea tuturor ideilor năstruşnice despre educaţie în acte legislative care nu au nicio legătură unele cu altele şi cu atât mai puţin cu o strategie mai amplă în domeniul educaţiei şi cercetării.

Cred că România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educaţiei numai prin centre universitare unite, aşa cum se încearcă la Constanţa prin aducerea la un loc a liceelor şi colegiilor naţionale, universităţilor comprehensive, militare sau de profil maritim, într-o strânsă colaborare cu autorităţile locale şi cu mediul privat.

Dragi studenţi,

Vă doresc un an bun, să aveţi puterea să vă autodepăşiţi şi curajul să vă propuneţi obiective îndrăzneţe, pentru că numai aşa veţi avea realizări importante.

Dragi profesori,

Vă mulţumesc pentru activitatea dumneavoastră în serviciul cunoaşterii şi pentru devotamentul cu care aţi călăuzit paşii a generaţii întregi de studenţi.

Vă doresc mult succes şi un an universitar bun!”.

„Trecutul nu ne-a avatajat de multe ori“

Primarul Decebal Făgădău le-a cerut studenţilor să-şi construiască o carieră în Constanţa, să contribuie la dezvoltarea oraşului. „Vă invit ca împreună, cadre universitare, studenţi, tineri, specialişti, împreună cu municipalitatea să dezvoltăm oraşul nostru pentru că potenţialul este unul la care ar trebui să ne raportăm în mod real, nu doar la trecutul care nu ne-a avantajat de multe ori. 

Ştiu că universităţile au trecut prin momente mai puţin uşoare, dar împreună putem depăşi aceste momente.

Aş vrea să vă adresez domnilor, doamnelor, o rugăminte: nu faceţi rabat la calitate, fiţi intransigenţi pentru că doar transferând competenţe reale oraşul nostru se poate dezvolta“, a spus edilul Constanţei.

STIREA INITIALA

„Mă bucură că suntem astăzi împreună cu prilejul deschiderii unui nou an universitar. Am ales Constanţa pentru că este un centru universitar important. Ofiţerii de Marină civilă şi militară sunt exemple elocvente ale pregătirii la înalt nivel pe care o primesc aici. Studenţii dumneavoastră devin repere al competitivităţii pe piaţa globală, mai ales în domenii în care ţara noastră are o tradiţie în învăţământul superior“, şi-a început preşedintele discursul, la Constanţa. 

„Sunteţi aici, unde începe Uniunea Europeană“

Prezenţa României la Marea Neagră şi prezenţa la NATO şi la UE reprezintă cu certitudine atuuri care vă oferă un avantaj cert şi pe care îmi doresc să le fructificaţi mai bine în viitor, mai ales că sunteţi aici, unde începe Uniunea Europeană.Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti, fie ei angajaţi sau antreprenori, ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la dezvoltarea statului de drept pe baze sustenabile“.  

Klaus Iohannis a vorbit despre nevoie de predictibilitate a sistemului educaţional, despre eforturile care trebuie făcute de dascăli şi de studenţi pentru a avea o ţară „ca afară“. „O ţară ca afară putem avea doar cu universităţi ca afară. Vă urez să fiţi îndrăzneţi!“, a transmis preşedintele României în discursul său. 

„Avem nevoie şi de meseriaşi tineri şi calificaţi“

În continuarea discursului ţinut în faţa studenţilor constănţeni, preşedintele a vorbit despre miturile nefondate despre care se discută în spaţiul public: „Mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea miturilor nefondate pe care încă le regăsim în spaţiul public.

Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este, de fapt, regretabil, pe ultimul loc din UE la numărul tinerilor de 30 – 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre. Nu înseamnă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii. 

Avem nevoie de noi specialişti, dar şi de meseriaşi tineri, calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public“, a spus şeful statului. 

Iohannis şi-a ales consilierul pe probleme de educaţie din Constanţa: specialistul prezidenţial de la Cotroceni este Ligia Deca, absolventă a Universităţii Maritime Constanţa. Ea este căsătorită cu Cezar Mihai Hâj, expert în politici publice UEFISCDI, şi a devenit recent mămica unui băieţel, Paul. 

deschidere an universitar constanta foto calin gavrilas
image

UPDATE ORA 11.00 Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Constanţa de mii de studenţi, care l-au aplaudat, şi de autorităţi locale. 

UPDATE ORA 10.30 Câteva mii de studenţi de la cele trei centre universitare din Constanţa îl aşteaptă pe preşedintele Klaus Iohannis în Piaţa Ovidiu unde va avea loc deschiderea anului uniersitar 2017 - 2018. 

Începând cu ora 11.00, în Piaţa Ovidiu din Constanţa se desfăşoară, în prezenţa preşedintelui României, ceremonia de deschidere a unui nou an universitar.

Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Constanţa în parteneriat cu Universitatea „Ovidius”, Universitatea Maritimă şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân”.

Accesul studenţilor şi a publicului în zonă se face începând cu ora 9.30, până la ora 10.30. Pentru evitarea aglomeraţiei şi crearea de ambuteiaje în trafic, Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa va asigura transportul persoanelor care vor participa la acest eveniment, prin prelungirea liniilor de autobuze 42 şi 48 până la Poarta 1 (în intervalul orar 09.00-13.00). 

Primăria Constanţa anunţă că se vor institui şi o serie de restricţii:

•    în data de 2 octombrie 2017, reprezentanţii poliţiei rutiere vor stabili oportunitatea restricţionării traficului rutier din zonă în funcţie de valorile de trafic;

•    accesul autovehiculelor în zona peninsulară a Constanţei (în intervalul orar 8.00 - 13.00) se va realiza prin prezentarea unui act de identitate din care rezultă că utilizatorul autoturismului domiciliază în zona afectată de restricţii (în cazul riveranilor), sau al unui permis de trecere - pass eliberat de autorităţile competente (pentru celelalte categorii de utilizatori ai autovehiculelor: invitaţi, jurnalişti, care de televiziune, autoutilitară care va monta instalaţia de sonorizare  s.a.);

•    maşinile care aprovizionează agenţii economici aflaţi  în zona de siguranţă vor avea acces doar până la ora 7.00 a.m.;

•    de asemenea, se va interzice accesul taxiurilor, mijloacelor de transport particular (autoturisme, microbuze, maxi-taxi) în interiorul perimetrului de siguranţă, cu excepţia autovehiculelor aparţinând instituţiilor publice/persoanelor invitate/ acreditate să participe la acest eveniment.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite