Kira Hagi, apariţie inedită: fiica Regelui a îmbrăcat un costum de mireasă vechi de un secol şi şi-a tatuat o cruce pe frunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kira Hagi FOTO Women from different cultures through the eyes of makeup
Kira Hagi FOTO Women from different cultures through the eyes of makeup

Kira Hagi a fost aleasă de societatea culturală „Aromânii“ din Bucureşti să promoveze tradiţiile culturii din care provine. Fiica lui Gheorghe Hagi a îmbrăcat un costum de mireasă de acum un secol, iar pe frunte are tatuată o cruce, obicei străvechi al aromânilor.

Proiectul „Women from different cultures through the eyes of makeup“, de reprezentare a femeilor aromâne, a început cu Kira Hagi. 

Kira este îmbrăcată cu o rochie de mireasă veche de un secol, purtată de bunica unei alte Kire celebre printre aromâni, Mantsu, care în prezent trăieşte în Germania. „Cine să gândea că după 100 de ani hainele bunicii mele o să fie purtate de o armână modernă, o altă Kiră. În aceste haine a fost mireasă bunica mea. Este o altfel de ducere înainte a culturii armâneşti. Hainele, cuvintele, cântecele sunt memoria noastră istorică. Nu piere pădurea când cresc vlăstarii. Noi, armânii din România, care ne-am părăsit locurile natale, nu am lăsat să se piardă tot ceea ce al nostru“, scrie într-o postare pe Facebook poeta.

Costumul purtat de Kira este întregit de un lanţ de aur care se numeşte „salbă“, fiind un dar de la socru. Cureaua se numeşte „ciuprachi“ şi este făcută din argint şi fir de aur.

Tabloul tinerei Kira nu ar fi fost complet fără tatuajul de pe frunte, sub forma unei cruci. În trecut, ne explică Sterică Fudulea, reprezentantul comunităţii armâne Filiala Tulcea, se obişnuia ca aromânii să tatueze pe mâinile sau pe fruntea copiilor o cruce, pentru a se deosebi de ceilalţi creştini. Inclusiv bunica sa a murit având o cruce tatuată pe frunte. Astfel, orice copil de până la patru-cinci ani era tatuat cu semnul crucii.

„Prin acest semn, se transmitea faptul că acele fetiţe erau creştine şi nu pot fi răpite. Nu ştiu de ce se practica acest obicei doar la aromâni, dar eu cred că exista un fel de înţelegere secretă între autorităţile otomane şi armâni, de vreme ce în zonă erau şi greci şi alte etnii. Obiceiul a durat până în anii 30, când aromânii au emigrat în Cadrilater. Aici, trăind împreună cu bulgarii, nu mai exista pericol“, explică Sterică Fudulea.

Kira Hagi apare şi în distribuţia filmului „Între chin şi amin“, inspirat de Experimentul Piteşti, regizat de Toma Enache. „Între Chin şi Amin este un omagiu adus tuturor oamenilor care au suferit în temniţele comuniste în perioada 1945-1989, o mărturie despre rezistenţă prin credinţă, despre onoare şi iertare“. 

Kira Hagi foto Women from different cultures through the eyes of makeup

Vă mai recomandăm:

Explicaţia tatuajului în formă de cruce de pe fruntea aromâncelor. Cum se salvau femeile creştine de exploatarea sexuală

Ruperea colacului miresei simbolizează actul sexual din noaptea nunţii. Ce păţea mireasa care nu era virgină

De ce eşti baistruc? Cuvinte ciudate ale dobrogenilor pe care niciun alt român nu le pricepe  - ce înseamnă „buhalcă”, „ciortan”sau „ghionder”

Oraşe dispărute din România. Ester, aşezarea înfloritoare din Dobrogea, consemnată în expediţia sultanului Soliman Magnificul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite