Judeţul Constanţa, sub ameninţarea pestei porcine africane: 27 de focare, 8 localităţi în carantină

Judeţul Constanţa, sub ameninţarea pestei porcine africane: 27 de focare, 8 localităţi în carantină

Porci omorâţi transportaţi cu tractorul                                                     FOTO Adevărul

Centrul Local de Combatere a Bolilor a prezentat joi, 9 august, un bilanţ al situaţiei răspândirii virusului pestei porcine africane în judeţul Constanţa. Noi focare de boală au apărut în ultimele zile.

Prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, a coordonat şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie, joi, 9 august, prilej cu care a fost prezentat şi un bilanţ al situaţiei răspândirii virusului pestei porcine africane. La şedinţă au participat toţi primarii comunelor şi oraşelor din judeţ.

„Până la această dată, începând din 05.07.2018, sunt confirmate 27 focare de pestă porcină africană (PPA) în 8 localităţi: Vadu, Cheia, Dulceşti, Istria, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârşova. Dintre acestea în localităţile Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Dulceşti au fost întreprinse şi finalizate toate acţiunile aprobate în Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea şi limitarea extinderii focarelor de PPA. Se acţionează în prezent cu echipe de specialişti, cu suportul structurilor M.A.I. şi M.Ap.N în Hîrşova, Ciobanu şi Gîrliciu . Pentru asigurarea măsurilor de limitarea evoluţiei pestei porcine se acţioneaza cu 7 filtre rutiere”, se arată în comunicatul transmis de prefectura Constanţa. 

În cursul zilei de astăzi s-a confirmat un nou focar de PPA la porcii domestici dintr-o exploataţie din localitatea Seimenii Mici şi o suspiciune de PPA la porcii domestici dintr-o exploataţie din localitatea Seimeni.

Ca urmare, Centrul Local de Combatere a Bolilor a dispus convocarea echipelor de evaluare, a celor de ucidere, acţiunea urmând să înceapă în data de 10.08.2018, ora 08.30 . Acestea au în sprijin forţe ale M.A.I şi M.Ap.N. Totodată s-a dispus instituirea de filtre la căile de acces în/din localităţi.

Conform unor date preliminare, în comuna Seimeni sunt aproximativ 300 de porci care urmează să fie ucişi.

Prefectura Constanţa nu a anunţat numărul total al porcilor ucişi la nivelul judeţului din momentul confirmării primului focar de pestă porcină africană.

Pe aceeaşi temă:

Măsuri radicale pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane: Începe vânătoarea mistreţilor din Dobrogea

Au început plăţile compensatorii în cazul pestei porcine. Câţi bani primesc crescătorii de porci ai căror animale au fost omorâte


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările