Judecătorii au ridicat barierele din centrul istoric al Constanţei. Motivarea deciziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barierele au fost ridicate foto: USR Constanţa
Barierele au fost ridicate foto: USR Constanţa

Încercarea Consiliului Local şi Primăriei Constanţa de a avea un centru vechi închis traficului rutier s-a soldat, deocamdată, cu un eşec. Judecătorii Tribunalului Constanţa şi-au motivat decizia suspendării Regulamentului ce interzicea accesul auto în zona peninsulară.

Zona peninsulară a Constanţei a devenit, din 15 noiembrie, zonă pietonală. Prin excepţie, persoanele fizice şi juridice rezidente puteau obţine permise care să le permită accesul în perimetru. 

Această decizie a stârnit vii reacţii din partea agenţilor economici, dar şi al constănţenilor care locuiesc în zona istorică a oraşului. Aşa s-a ajuns ca mai multe persoane fizice, dar şi Parohia Sfântul Anton de Padova să ceară instanţei suspendarea Hotărârii Consiliului Local ce aprobă regulamentul de acces în zona respectivă.

În prima instanţă, reclamanţii au avut câştig de cauză, judecătorii dispunând pe 15 decembrie suspendarea acestei hotărâri, ca atare, barierele instalate de primărie la intrarea în centrul istoric al oraşului au fost ridicate.

La aproape o lună de la decizie, judecătorii şi-au motivat hotărârea arătând că actul aprobat de Consiliul Local încalcă o serie de prevederi legale. Decizia poate fi contestată, dar ea produce efecte imediate.

„Instanţa apreciază că împrejurările concrete de fapt şi de drept în care actul contestat a fost emis creează o îndoială serioasă în privinţa legalităţii acestuia, susţinerile reclamanţilor si intervenienţilor având caracterul unor indicii de natură aparente care să răstoarne prezumţia de legalitatea a actului administrativ supus controlului judiciar”, se arată în motivare.

Prevederi discriminatorii

Instanţa a notat că acest regulament cuprinde o serie de prevederi discriminatorii, respectiv situaţiile de discriminare generate de eliberarea permiselor de acces pentru îngrijirea/asistenţa persoanelor cu dizabilităţi, situaţiile de discriminare generate de eliberarea unui singur permis pentru fiecare unitate locativă, cu condiţia deţinerii unui loc de parcare amenajat, situaţiile de discriminare generate de definiţia din Regulament pentru „vehicul”, situaţiile de discriminare generate de lipsa unui permis de acces pentru vizitatori, situaţiile de discriminare generate de lipsa unor permise de acces pentru enoriaşii parohiilor şi a altor lăcaşe de cult, pentru participarea la slujbele periodice.

De exemplu, regulamentul prevede că pentru vehicule care deservesc la îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi se va cere un permis de acces, cu 72 de ore sau chiar 10 zile înainte, pentru fiecare intrare, „ceea ce limitează drastic drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, se arată în motivare.

În plus, regulamentul subliniază că persoanele cu dizabilităţi sunt doar cele încadrate într-un grad de handicap, ceea ce ar discrimina persoanele care nu au dovada scriptică a înscrierii într-un grad de handicap, existând persoane care pot avea, temporar, o mobilitate redusă, şi au nevoie să intre sau să iasă din Zona Peninsulară cu ajutorul altei persoane care deţine un vehicul.

De asemenea, şi familiile care deţin mai mult de un vehicul sunt discriminate faţă de persoanele care deţin două sau mai multe vehicule şi care nu au domiciliul în Zona Peninsulară. Regulamentul prevede că o familie poate solicita permis de acces în acest loc doar pentru un singur autoturism.

Îngrădirea vieţii religioase

Judecătorii au constatat că acest regulament mai are o problemă: limitează drastic exercitarea dreptului la libertate religioasă. Aceste limitări se concretizează prin îngrădirea accesului cu autoturismul a enoriaşilor în vârstă la bisericile aflate în zona istorică, asta în condiţiile în care acolo nu există transport în comun sau o parcare situată la o distanţă rezonabilă de aceste lăcaşe.

„Totodată, limitările privind numărul de autoturisme (maximum cinci n.red.), durata permisă prin regulament cu privire la evenimentele religioase (nunti, botezuri, înmormântări – maximum 2 ore), imposibilitatea accesului în Zona Peninsulară, în condiţiile în care nu este organizat un transport în comun care să asigure deplasarea persoanelor vârstnice, a mamelor cu copii, sau a persoanelor cu handicap, toate acestea echivalează cu o limitare drastică a exercitării dreptului la libertate religioasă”, arată judecătorii.

Mai mult, regulamentul instituie posibilitatea eliberării permiselor de acces doar pentru evenimente ce se desfăşoară strict până la ora 19.00, aspect reţinut de instanţă ca nepermis şi care vine în contradicţie clară cu dreptul la libertate religioasă.

„Analiza cauzei relevă faptul că modalitatea prin care a fost reglementat accesul în Zona Peninsulara a Municipiului Constanţa, prin Regulamentul a cărui suspendare se solicită, încalcă principiile unei bune administraţii”, conchid judecătorii.

Vă recomandăm şi: 

Trei secţii ale Spitalului din Mangalia au fost închise temporar. Cadrele medicale s-au infectat cu SARS-CoV-2

Cum se transformă Eforie Sud, staţiunea rămasă cenuşăreasa litoralului. „Vrem să-i redăm farmecul de altădată“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite