Jucării pentru copii în urmă cu 2.000 de ani. Cum funcţiona zornăitoarea, relicva găsită miraculos în ruinele Tomisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mormintele de copii din necropola romană a oraşului Tomis au fost descoperite în ultimele decenii mai multe jucării. Până în zilele noastre au ajuns doar cele din ceramică sau metal.

La Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa sunt expuse jucării cu care copiii care au trăit în secolele II – III obişnuiau să se joace.
 

Specialiştii de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa spun că prima jucărie avută de un copil era zornăitoarea. Aceste jucării aveau diferite forme, însă cel mai des întâlnite erau cele care reprezentau animale.
 

Copiii care ajunseseră la vârsta la care se puteau deplasa singuri se jucau cu un tip de zornăitoare mai avansat: zgomotul era produs de bilele sau boabele din interior prin tractarea jucăriei, prevăzută de obicei cu două sau chiar patru roţi.
 

Exemplarul din inventarul muzeului reprezintă un căluţ, pe două roţi ceramice, cu un orificiu în partea anterioară, prin care era introdus şnurul de care era tras de copil.
 

Păpuşile erau confecţionate din cârpe, paie, lemn. Evident, şi la acea vreme stratificarea socială se făcea simţită. Păpuşile de lux erau confecţionate din ceramică şi pictate în culori vii.

La sediul muzeului din Constanţa poate fi admirată o jucărie-soldat. „Sunt încă vizibile detaliile de uniformă şi scut ale soldatului roman. Picioarele mobile îl făceau cu siguranţă o jucărie atractivă, de care însă beneficiau numai copiii familiilor înstărite. Uneori acest tip de păpuşi avea suliţa din mâna dreaptă detaşabilă. Piesa provine dintr-un mormânt de copil din necopola Tomisului roman“, spun cei de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa.

Părinţii micuţilor de altădată erau foarte inventivi în a le confecţiona jucării celor mici. Surse antice vorbesc despre broscuţe sculptate în coaja tare a rodiilor. Alte surse din care putem afla despre jucăriile antice sunt cele iconografice.
 

Pe vasele greceşti sunt reprezentate mai multe scene în care sunt zugrăviţi bebeluşi care se folosesc de antemergătoare, nişte cadre puţin înalte, prevăzute cu două sau patru roţi. În alte imagini sunt desenate biberoane. 

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite