Jocurile politice pentru Primăria Constanţei. Cine va decide soarta celui mai promiţător oraş aflat într-o suferinţă cruntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa peninsulară, văzută de sus Sursa Rafael Cucu
Constanţa peninsulară, văzută de sus Sursa Rafael Cucu

Mai sunt doar trei luni întregi până la alegerile locale care au un rol vital în dezvoltarea României. Ochii tuturor sunt aţintiţi spre PNL, pivot al Dreptei, care poate decide definitiv soarta comunităţilor, mai ales în marile oraşe.

La Constanţa-cea-cu-rol-strategic se dă o bătălie cruntă pentru conducerea oraşului de la poarta Uniunii Europene şi a NATO. Atât de cruntă încât fiecare grupare politică vrea să aibă propriul om la cârmă, uitând că divizarea atrage aproape sigur câştigul actualului primar PSD. Privirile sunt aţintite spre mişcările principalului partid de dreapta, PNL, care poate hotărî, dar nu de unul singur, soarta României de la nivel local. 

Făgădău, prima şansă în cazul unei Opoziţii divizate

La Constanţa, cum forţele de stânga sunt închegate în jurul PSD, social-democraţii vor vota in corpore candidatul lor – actualul primar Decebal Făgădău. Zelul cu care se mişcă de prin 2018 echipa administrativă indică, foarte clar, faptul că Făgădău vrea să-i calce pe urme predecesorului Radu Mazăre la numărul de mandate (4, în perioada 2000-2016). Edilul-şef nu şi-a anunţat candidatura, dar liderii PSD au confirmat pentru „Adevărul“ că Făgădău va fi candidatul PSD la Primăria Constanţei. 

Marele reproş care i se aduce actualului primar: că a participat la distrugerea Constanţei - nu doar a prezentului, cât mai ales a perspectivei - fiind alături de Radu Mazăre ca viceprimar. Plecarea lui Mazăre de la primărie nu a însemnat o înflorire a Constanţei, căci ravagiile făcute nu se repară aşa uşor. Dar proiectele revoltătoare de masacrare a spaţiului verde, a vestigiilor arheologice, a puţinului teren liber rămas al oraşului continuă, iar investiţiile economice pe care trebuie să le atragă municipalitatea nu se întrevăd.

Acesta este principalul argument al Opoziţiei locale care vrea să întrerupă dominaţia pesedistă a judeţului Constanţa. „Care Opoziţie?“, întreabă cei care ar fi vrut o împotrivire viguroasă a politicienilor de dreapta la guvernarea locală PSD. 

Liberalii decid primarul

PNL, pivotul Dreptei, pregăteşte încă numele cu care va ieşi la alegerile din iunie 2020. Discuţii au fost nenumărate: sprijinirea unui candidat din afara partidului, desemnarea propriului candidat sau coalizarea în jurul unui candidat comun al Dreptei.

Pe lista liberală pentru Primăria Constanţei sunt câteva nume: Ovidiu Cupşa (director general al Centrului pentru Perfecţionarea Personalului Navigant, cu reuşite în management), George Niculescu (actualul prefect, fost consilier judeţean la primul mandat), Ionuţ Rusu (antreprenor performant în transport maritim internaţional, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile).

Dacă ultimul nume, Ionuţ Rusu, este relativ necunoscut publicului larg, iar George Niculescu a fost aspru criticat pentru implicarea familiei soţiei sale în scandalul distrugerii unor vestigii din zona peninsulară a oraşului, Ovidiu Cupşa pare a sta mai bine la capitolul „notorietate“.

Ambasador al Organizaţiei Maritime Internaţionale, Ovidiu Cupşa are conexiuni în mediul marinăresc, dar acest avantaj este volatil pentru că marinarii nu reprezintă un electorat sigur şi stabil, prin natura meseriei lor. Plecaţi din ţară, navigatorii şi lucrătorii de pe platforme nu reuşesc să voteze la alegerile locale pentru că legea electorală nu permite deocamdată alternative.

De menţionat că în anii 2000 Cupşa a ocupat funcţii de conducere în primăria lui Mazăre - ceea ce ar putea fi un handicap pentru un candidat al Opoziţiei. Asocierea cu Mazăre este socotită, de altfel, un punct vulnerabil - şi asta se întâmplă şi în cazul candidaţilor Stelian Ion (USR, fost avocat al lui Mazăre şi RAEDPP) sau Vergil Chiţac (independent, fost PNL, amiral, fost profesor al lui Mazăre). Dacă lui Făgădău i se iartă de către electorat apartenenţa la o administraţie coruptă şi dezastruoasă, opozanţilor li se impută orice alăturare cu Radu Mazăre. 

Ce face PNL? 

PNL a făcut o cercetare sociologică complexă, menită să testeze câteva nume de potenţiali candidaţi la Primăria Constanţei, în primul rând.

„Am văzut că sunt aruncate pe piaţă sondaje ca fiind ale PNL, dar pot să vă spun că sunt fake news. Acela nu este un sondaj, iar sursa nu este PNL. Cercetările pe care le facem sunt mult mai ample, mai elaborate, iau mulţi factori în calcul – nu doar notorietatea. Rezultatul va fi anunţat după Biroul Permanent Naţional“, a declarat pentru „Adevărul“ Bogdan Huţucă, deputatul care se află la şefia PNL Constanţa.

Stelian Ion (deputat USR de Constanţa) este primul candidat la primărie care şi-a anunţat intrarea în cursa electorală, în septembrie 2019. El şi-a început deja activitatea electorală duminică, 16 februarie, ieşind în stradă la discuţii cu locuitorii din cartierul său Tomis Nord.

Amiralul Vergil Chiţac (senator independent, fost PNL) candidează din nou la primărie, după victoria ratată la mustaţă din 2016.

Ambii sunt cuprinşi în cercetarea sociologică pe care a comandat-o PNL.

Cei doi parlamentari, Stelian Ion şi Vergil Chiţac, sunt nucleul unor asociaţii civice - Verde Urban (Stelian Ion) şi Constanţa Altfel (Vergil Chiţac) - care se implică de câţiva ani în procese administrative cu municipalitatea. Acestea au reuşit să stopeze proiecte imobiliare ale unor investitori care fac rost de terenuri, avize şi autorizaţii acolo unde ar fi imposibil pentru restul lumii: spaţiu verde, zone centrale cu încărcare arheologică, plajă etc.

Alt independent, Sebastian Bodu, europarlamentar (fost PDL, fost şef ANAF), a fost, de asemenea, în discuţii cu PNL pentru candidatura la Primăria Constanţei, dar nu a fost inclus în sondajul PNL. „Au fost discuţii cu el, dar nu s-au finalizat. Bodu a fost măsurat la un moment. Nu este în actuala cercetare“, a specificat liderul PNL.

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că până la 1 martie candidaţii vor fi desemnaţi, în urma finalizării cercetărilor sociologice la 21-22 februarie. Ideea desprinsă: orice pentru a învinge PSD, dar ideal ar fi ca aceşti candidaţi să fie liberali.

Totuşi, Orban a precizat că „dacă la nivel local vor exista discuţii în baza unei analize, există afinităţi, posibile alianţe care pot fi realizate la nivel local, nu voi fi împotriva acestor alianţe”, dar totul va fi stabilit după finalizarea cercetărilor, urmând ca din martie să se intre în precampanie electorală.

„Avem interzis să anunţăm numele candidatului până atunci. Nu putem spune nici cine a făcut cercetarea. Măsurăm mai mult decât notorietatea unui candidat. Ne interesează favorabilitatea, atributele sale, nivelul profesional, reacţiile sale în diferite scenarii. Sunt mai multe nume măsurate – Cupşa, Rusu, Niculescu, Ion, Chiţac, Făgădău – dar nu numai.

Cercetarea ne va ajuta în alegerea uneia dintre strategiile pe care trebuie să le construim: 1. Să avem candidat propriu. 2. Să facem o alianţă şi un candidat comun înscris într-unul dintre partidele din alianţă; aici este extrem de important, depinde de date, trebuie văzut ce ne avantajează pe de o parte şi ce scenariu ajută cel mai mult la debarcarea PSD. Vom face o alianţă pe plan local dacă e cazul.

Dar candidatul nu va fi ales doar după procentajul din cercetare. Cercetarea este doar un element. La alegerea candidatului vom ţine cont de trendul de creştere, de posibilitate de eroziune, de ce capacitate are de a face faţă, odată ales, provocărilor Primăriei Constanţa, de a constitui o echipă din cadrul alianţei. Să vedem care sunt punctele slabe şi punctele tari“, precizează Bogdan Huţucă.

Liberalii trebuie să ia astfel decizia cea mai bună, pentru a convinge conducerea PNL că PSD va fi învins la Constanţa. Dacă nu, vor fi direct răspunzători de eşec.

Alţi independenţi care au intenţia (anunţată sau nu) de a candida la Primăria Constanţa în iunie 2020 sunt: deputatul Mircea Titus Dobre (Pro România, fost ministru al Turismului), Claudiu Palaz (PMP), Anton Traian Antoniadis (antreprenor, liderul Comunităţii Elene din România, din partea Alianţei Unitatea Românilor), consilierul local George Andrei Popescu (independent), Horia Constantinescu (şeful Protecţiei Consumatorilor, independent). 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO USR şi-a început campania electorală. Stelian Ion, candidatul la Primăria Constanţa, a ieşit în stradă

FOTO Cazinoul din Constanţa va fi reabilitat până în 2022, promit autorităţile. Primarul Făgădău: „Sper să ne ierte pentru cât a suferit!“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite