Jean Constantin este condus pe ultimul drum

Maestrul Jean Constantin a jucat ultima piesă în foaierul Teatrului Fantasio. Pentru prima oară, publicul marelui actor de comedie a vărsat lacrimi de tristețe, nu de râs.

Ştiri pe aceeaşi temă


Publicul şi-a luat adio de la Jean Constatin

UPDATE 14.40 - Catafalcul lui Jean Constantin a ajuns la Cimitirul Central. Popasul în Portul Tomis, unde actorul petrecea ore întregi la şuete cu prietenii pescari, a fost anulat din cauza accesului greu.

Jean Constantin va face glume pentru îngeri

Alexandru Jula: “Nu se va mai naşte un actor ca Jean Constantin”


UPDATE 13.50 -
Cortegiul funerar a pornit spre Portul Tomis şi apoi spre Cimitirul Central. Sluba a fost ţinută de IPS Teodosie şi un impresionant sobor de preoţi.

UPDATE 13.06 -
„Era ca un copil mare: foarte emotiv, însă inegalabil“, a declarat pentru Adevărul de Seară Constanţa Ion Dichiseanu, sosit în urmă cu aproape 10 minute la catedrală.

UPDATE 12.50 - Jean Constantin a fost aplaudat tot drumul de la Teatrul Fantasio până la catedrală de constănţeni: oameni simpli, rude, prieteni.

GALERIE FOTO: Ultimul drum al maestrului Jean

UPDATE 11.50 -
Aşa cum a promis ieri, cel care i-a fost impresar marelui maestru mulţi ani şi i-a organizat mii de spectacole, a reuşit să îi aducă Fanfara Militară. Pe scările Teatrul Fantasio, Fanfara Marinei Militare a oferit un ultim recital în cinstea lui Jean Constantin. Prietenii spun că îi plăcea foarte mult acest gen de muzică şi că, frecvent, asculta înregistrări cu muzica de fanfară.

Maestrul Jean Constantin a fost adus la Teatrul Fantasio

UPDATE 11.20
- Romică Ţociu şi Cornel Palade au sosit la Constanţa pentru un ultim omagiu. Cei doi au declarat pentru Adevărul de Seară Constanţa că ultimul film în care au jucat împreună a fost „Meseriaşii“. „Odată cu Jean Constantin, Constanţa a pierdut un ambasador“, a spus Romică Ţociu. Cei doi îşi amintesc despre Jean că spunea mereu „Veniţi la mine, la Constanţa“ şi chiar îi primea e toţi actorii la el. „Dormeam chiar şi pe jos“, povstesc cei doi actori.

UPDATE 11.00
- Peste 300 de oameni simpli, constănţeni fugiţi de la serviciu şi pescari din Portul Tomis cu care maestrul Jean era prieten, s-au adunat în faţa Teatrului Fantasio pentru a-l petrece pe actor pe ultimul drum. Catafalcul este scos din teatru în ropote de aplauze, iar maşinile claxonează. Circulaţia este oprită pe Bulevardul Ferdinand.

Foyerul în care sicriul maestrului a fost depus a devenit neîncăpător pentru florile depuse pe tot parcursul nopţii de admiratorii îndureraţi ai actorului.
Catafalcul este dus spre Catedrala Arhiepiscopală pentru slujbă.

UPDATE 8.55 - La ora 11.30, alaiul va porni spre Cimitirul Central Constanţa.

Catafalcul lui Jean Constantin a fost întâmpinat ieri, la Teatrul Fantasio, de o mare de oameni. Unii plângeau de emoţie că-l vedeau pe maestru, alţii-l aplaudau. În sicriul de culoare maro, dotat cu aer condiționat, marele artist de comedie își dormea somnul de veci. Zâmbetul rămăsese întipărit pe chipul lui. 

Jean Constantin - Cetăţean de onoare cu întârziere

Cei mai în vârstă şi-l amintesc din spectacole de-a lungul timpului, iar tinerii - mai mult de la televizor. Cu toţii au dorit însă să-i fie alături în piesa de rămas bun. „Jean joacă în faţa constănţenilor ultimul său rol, doar că nu mai poate auzi aplauzele noastre“, a declarat Ion Marinescu (65 de ani).

Ţiganul, parte din personajul Jean Constantin

Printre cei care şi-au luat rămas bun de la maestru, în foaierul teatrului s-au numărat şi bunii săi prieteni Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, aceştia sosind la Constanţa încă de la primele ore ale dimineţii.

Stătea la şuete până la miezul nopţii


„Am petrecut foarte mult timp împreună. De multe ori am împărţit, în turnee, aceeaşi cameră. Nu o dată ne-a scos din impas. Jean a fost o persoană extraordinară, dar un om discret, căruia nu-i plăcea să vorbească niciodată despre suferinţă, boală şi alte lipsuri. Era mereu cu zâmbetul pe buze“, a spus, printre suspine, Alexandru Arşinel.

Teatrul Fantasio ar putea purta numele lui Jean Constantin

Citiţi şi: Jean Constantin lăsa bacşiş gras ospătarilor

Nae Lăzărescu a venit şi el la Constanţa să-şi ia rămas bun de la Jean Constantin. El a preferat să şi-l amintească pe maestru aşa cum era când trăia. „Prefer să nu-l văd în coşciug. Jean a fost prieten cu toată lumea, un artist al poporului, care s-a consumat şi a ars ca o torţă“, a mai spus Nae Lăzărescu.

Stela Popescu a ajuns la Constanţa în jurul orei 12.00. Vedeta îşi aminteşte că de fiecare dată când venea aici mergeau împreună la restaurant să mănânce borş de peşte.

Jean Constantin a murit cu zâmbetul pe buze

„Era neobosit atunci când era vorba de prieteni. Ultima oară când ne-am întâlnit, am stat la Terasa Colonadelor până la ora 1.00“, a povestit Stela Popescu.  

Nu suporta ideea că este bolnav

Ultima care a ajuns la teatru a fost soţia actorului. Drapată în negru, Elena Jean a declarat că îl întreba mereu de ce se mai duce la spectacole dacă starea de sănătate este fragilă, însă maestrul nu vroia să stea deoparte.

La ultimul spectacol, Jean Constantin a vrut să urce primul pe scenă

„Nu suporta ideea că este bolnav şi că nu are voie să facă efort, dar nimic nu-l putea ţine-n casă. El tot pleca la repetiţii“, a spus ea păstrându-și sobrietatea.

N-a mai reuşit să iasă cu Caliopi

Foarte afectat de trecerea în nefiinţă a lui Jean Constantin a fost şi Constantin Bulai (66 de ani). Acesta are grijă de şalupa maestrului din Portul Tomis, Caliopi, de  aproximativ 11 ani. „A fost o stea. Sunt sigur că nu se va mai naşte altul ca el“, plângea bărbatul.

Ultima întâlnire dintre cei doi a fost duminică, 23 mai. „I-am fiert nişte garizi şi mă tot bombănea că nu am lămâie, aşa că m-am dus să-i cumpăr două lămâi“, a povestit el.

GALERIE FOTO: ULTIMELE LUNI DIN VIAŢA LUI JEAN CONSTANTIN

De cele mai multe ori, actorul stătea sub umbrelă, lângă ambarcaţiunea sa botezată cu numele mamei sale, Caliopi. Obișnuia să bea şpriţ cu un vârf de zahăr şi îi plăcea să privească la trecători spunând bancuri.

Maestrul dăduse comandă pentru un motor nou pentru Caliopi în Norvegia şi zilele acestea trebuia să intre în posesia lui. Din păcate, Jean Constantin nu se va mai plimba cu barca sa.

Citiţi mai multe în !


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările