Istoria unui ziar constănţean, scrisă de oamenii săi. Cum s-a făcut presă la Cuget liber în perioada 1944-1990

Istoria unui ziar constănţean, scrisă de oamenii săi. Cum s-a făcut presă la Cuget liber în perioada 1944-1990

Aurelia şi Ştefan Lăpuşan Foto Arhivă personală

Centrul cultural judeţean Constanţa Teodor Burada şi Editura Nextbook Constanţa lansează cartea „Istoria unui ziar constănţean Cuget liber, 1944-1990“, în prezenţa autorilor Aurelia Lăpuşan, Ştefan Lăpuşan, Vartan Arachelian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul are loc la sediul Centrului din bdul I.C.Brătianu nr. 68 din Constanţa (lângă Şcoala nr.8), în ziua de sâmbătă, 22 noiembrie 2014, ora 11. Sunt invitaţi toţi cei care aparţin spiritului acestui oraş la manifestarea care va fi prezentată de conf.univ.dr. Ana Maria Munteanu.

„Această carte a fost scrisă pentru a marca împlinirea a şapte decenii de la crearea ziarului Cuget liber. La început a fost un lung interviu realizat cu reputatul ziarist constănţean Vartan Arachelian, prieten, colaborator, autorul unor importante cărţi despre istoria acestor locuri, comentator politic, redactor al publicaţiei. Pentru a suplimenta amintirile mele şi ale interlocutorului meu, a fost nevoie de multe documente de arhivă şi de secvenţe din colecţiile ziarului.

Munca de documentarist i-a revenit lui Ştefan Lăpuşan, coautor al celor 14 monografii despre Dobrogea, pe care le-am semnat împreună, şi alături de care am parcurs cei mai rodnici ani din viaţa mea, împovăraţi cu dragoste, înţelegere şi muncă. Diversele inserturi aparţin unor colegi de generaţie, martori şi participanţi la această istorie. Este, cu siguranţă, doar primul volum al unei viitoare monografii a oraşului Constanţa, adunată din filele longevivului ziar Cuget liber.

Această carte are o triplă arhitectură: o reconstrucţie istorică, apelând la martorii şi participanţii actului de presă  gestat  în redacţia celui mai longeviv ziar al Dobrogei, Cuget liber, ilustrarea evoluţiei regiunii prin acest unic martor emblematic, totodată, alături de un set de mărturii documentare necesare să susţină afirmaţiile noastre.

Pentru mine, Cuget liber rămâne un element major al identităţii profesionale, o legitimare prin forţa lui propulsivă, un spaţiu de creaţie rezervat unei prospectări a civismului local”, declară publicistul Aurelia Lăpuşan.

Conf.univ.dr. Marian Petcu a marcat apariţia cărţii cu acest mesaj:

„Cartea pe care o lansaţi astăzi, numită cu modestie "Istoria unui ziar constănţean" şi care a fost scrisă împreună cu prestigiosul jurnalist Vartan Arachelian este o reuşită ştiinţifică, înainte de toate. Pentru că aici sunt probate vaste cunoştinţe de istorie politică şi militară, de istorie a presei, istorie economică, de sociologie şi demografie, de istorie a învăţământului ş.a.m.d. O combinaţie de erudiţie şi de mărturisire, de rigoare şi de evocări emoţionante.

Pentru mine, titularul cursului de Istorie a presei de la Universitatea din Bucureşti, această carte a fost o extraordinară surpriză. Numeroase secvenţe necunoscute, prea puţin cunoscute ori uitate din viaţa jurnaliştilor din Constanţa şi din alte judeţe sunt prezente în paginile cărţii, în dialogurile celor trei. Se pot spune multe despre lucrare. Însă prima certitudine, după ce te apropii de ea este uriaşa iubire pe care o probează autorii faţă de Constanţa, faţă de Dobrogea şi faţă de România.

A spune că au săvârşit un act de patriotism scriind aceasta carte, poate părea prea preţios ori prea puţin. Dar, în fapt, aveţi în faţă trei înduioşaţi şi înduioşători patrioţi, o specie rară! Dacă la fiecare 100 de publicaţii periodice am fi avut entuziaşti care să fi realizat câte o monografie, în biblioteca românească de istorie a jurnalismului s-ar fi aflat acum cel puţin 300 de astfel de lucrări.

Din păcate, monografiile de ziare apărute la noi pot fi numărate pe degetele unei mâini. Această realitate statistică tristă, dură, jenantă legitimează şi mai mult aprecierea mea pentru autorii monografiei de faţă, pentru care nicio laudă nu ar fi prea mare.”

Vă mai recomandăm

VIDEO Mai mulţi soldaţi echipaţi în uniforme din Primul Război Mondial au dat buzna peste participanţii la un congres de istoria presei

Congresul Naţional de Istorie a Presei de la Galaţi va întoarce pe toate feţele ziarele din Primul Război Mondial

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările