Investitorii de pe litoral: „Grapini vrea să distrugă turismul, ca pe textile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Maria Grapini, criticat pentru măsurile economice FOTO Adevărul
Ministrul Maria Grapini, criticat pentru măsurile economice FOTO Adevărul

Introducerea impozitului forfetar, cu dedicaţie pentru sectorul turism, nemulţumeşte profund investitorii din Constanţa, primii vizaţi de noua măsură fiscală. Ei se tem de aplicarea haotică a acestui sistem, care i-ar duce la faliment.

Investitorii critică intenţia ministrului Maria Grapini de a introduce impozitul forfetar fără să ţină cont de opinia lor.

Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, mediului de afaceri şi turismului, intenţionează taxarea firmelor din domeniul turismului, pe care îl consideră scăpat de sub controlul fiscal.

La finele săptămânii trecute, Grapini i-a chemat la Bucureşti pe reprezentanţii din turism, iar luni, 14 ianuarie, va discuta cu reprezentanţii IMM-urilor.

Turismul, chemat să tacă

Oamenii de afaceri constănţeni sunt însă revoltaţi de cum decurg negocierile. Preşedintele Asociaţiei Patronale din Mamaia, Nicolae Bucovală, a participat la întrunirea cu Grapini.

„A fost mai mult un monolog. Grapini ne-a chemat doar ca să-şi definească principiile de guvernare. Ea nu realizează un lucru: investitorii nu fac politică. Grapini încearcă să politizeze turismul şi îl confundă cu textilele. Turismul este o industrie profitabilă, care se dezvoltă continuu, în timp ce industria textilă a fost distrusă. Grapini are o repulsie faţă de turism, care este o ramură de bază a ţării, împreună cu agricultura“, arată Nicolae Bucovală.

Investitorul este de acord cu introducerea impozitului forfetar, dar după o reţetă  bine gândită, care dă rezultate. „Nu suntem împotriva introducerii impozitului forfetar, dar să se documenteze înainte cum procedează ţări ca Anglia, Spania, Italia. Noi avem documentaţie pregătită prin care ceream de mult introducerea impozitului forfetar, dar colectarea trebuie să fie mult mai bună.

După 20 ani, tot la stadiul acesta suntem. Ne deranjează că suntem tot «hoţi», tot «evazionişti fiscali». Este corect ca un lanţ de hoteluri să plătească un impozit, iar o pensiune cu 10 camere – alt impozit. Trebuie să existe soluţii. Să existe controale la agropensiunile care au avut turişti de Sărbători şi nu au înregistrat nimic“, spune Bucovală.

Preşedintele Asociaţiei Patronale din Mamaia este dezamăgit că ministrul Maria Grapini, deşi este foarte atentă la turism, nu s-a consultat deloc cu investitorii din acest domeniu.

„Grapini nu ne-a întrebat nimic, nu a discutat nimic cu noi, nu s-a consultat. Ia decizia şi gata. Văd că doamna are ochii numai pe turism, vorbeşte întruna numai despre turism. Când s-o înfiinţa Autoritatea Naţională de Turism, putem discuta pe această nouă structură. Până atunci, nu există autoritate“, este de părere Nicolae Bucovală.

Vine rândul IMM-urilor

Iulian Gropoşilă, şeful IMM Constanţa, va participa la întâlnirea de luni cu ministrul. „Suntem curioşi ce argumente are Grapini, acum că a trecut pe baricada guvernului. Impozitul forfetar este o fumigenă. Noi spunem un «Nu» tranşant supraimpozitării! Nici un impozit suplimentar, fie că este forfetar, fie de altă natură. Au dispărut deja 300.000 firme.

Ministerul de Finanţe are o viziune îngustă ca întotdeauna, nu ştie decât să suprataxeze oamenii de afaceri care se chinuie să supravieţuiască. Am mai trecut prin asta în 2009, când au introdus impozitul minim. Iniţial a fost lansat de Guvern ca o fumigenă, ca impozit forfetar, în martie-aprilie 2009. Apoi în mai a fost introdus impozitul minim“, spune Gropoşilă.

Ca Bucovală, Gropoşilă cere o colectare mai bună a fondurilor. El este indignat că Guvernul nu-şi respectă promisiunile făcute investitorilor, înainte de alegeri. „Înainte de alegeri am discutat cu ei şi au fost de acord cu tot ce spunem. Discutasem relaxarea impozitului pe profitul reinvestit. Acum s-au văzut cu sacii în căruţă. Avem fiscalitatea cea mai mare din Europa la forţa de muncă.

Nu trebuie să mai vorbim de austeritate. Este doar proastă guvernanţă! Dacă ar exista decizie politică şi ar dispărea parti-pris-urile cu marii afacerişti care nu plătesc şi evazionează statul, ar creşte încasările. Trebuie o colectare mult mai bună la bugetul public. O cheltuire mult mai judicioasă a banului public. Astfel se vor rezolva deficitele bugetare“, este de părere şeful IMM-urilor din Constanţa.

Investitorii de la malul mării se declară dezamăgiţi de Guvernul Ponta, care a pornit cu stângul. „Ce aşteptări aveam noi de la acest Guvern şi ce semnale ne dă acum. Aproape la fel ca Guvernul precedent, care ne-a făcut să trăim cei mai grei ani, prin măsuri distructive: în loc să încurajeze consumul prin reducerea fiscalităţii, au mărit-o şi în loc să păstreze locurile de muncă, au mărit cota de asigurări sociale.

Suntem în al 5-lea an de criză şi astea sunt măsurile cu care vrem noi să combatem? În loc să găsească soluţii rezonabile, să stabilească priorităţi la nivelul economiei ca să mişcăm din colaps, tot pe albinuţele care aduc grăunţele de miere la buget le supraîncărcăm? În condiţii de criză, noi suprafiscalizăm? Investitorii fac eforturi disperate de supravieţuire, astfel că sunt tentaţi tot mai mult să renunţe“, avertizează Iulian Gropoşilă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite