Investiţie de 140 de milioane de dolari la Petromidia. Cantitatea uriaşă de energie electrică şi termică produsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Boris, director Rompetrol Energy, explică proiectul noii construcţii foto: Călin Gavrilaş
Ionel Boris, director Rompetrol Energy, explică proiectul noii construcţii foto: Călin Gavrilaş

Peste 140 de milioane de dolari vor fi investiţi într-o centrală de co-generare a energiei electrice şi termice la Petromidia. În numai doi ani, centrala va genera aproximativ 80 de megawaţi pe oră.

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a demarat lucrările de construire a noii centrale de cogenerare a energiei electrice pentru platforma de la Petromidia (judeţul Constanţa). Este o investiţie de peste 140 de milioane de USD, ce va fi finalizată în doi ani. Centrala va fi construită în cadrul Uzinei Termoelectrice Midia, pe locul unor foste hale ce adăposteau turbinele şi a unui turn (coş de fum).

Centrala de cogenerare a energiei electrice şi termice foloseşte gaz natural, combustibil principal, mix-ul de resurse fiind asigurat în proporţie de 25% din procesele tehnologice ale rafinăriei şi 75% din reţeaua naţională.

Centrala va funcţiona cu două turbine de mare capacitate (Siemens SGT-750) şi două cazane recuperatoare de căldură. Procesul este mult mai prietenos cu mediul, pentru că specialiştii estimează scăderi substanţiale de emisii de CO2.

De asemenea, randamentul unei astfel de centrale este foarte ridicat deoarece poate produce aproximativ 80 MWh (megawaţi pe oră), acoperind integral necesarul de energie al rafinăriei Rompetrol- maximum 65 MWh în punctul cel mai ridicat

Construirea noii centrale va fi realizată de turcii de la Calik Enerji, contractorul general al proiectului fiind ales în baza unui amplu proces de evaluare şi selecţie care a cuprins 17 concurenţi. Compania din Turcia este specializată în astfel de lucrări, având obiective construite în Turcia, Irak, Azerbaidjan sau Turkmenistan.


Macheta noii construcţii pe fundalul clădirii ce se va demola foto: Călin Gavrilaş

Centrala de cogenerare a energiei la petromidia foto calin gavrilas

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înfiinţat în octombrie 2018 de către KMG Internaţional şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, obiectivul principal şi strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Cine va beneficia de acest proiect

Principalul beneficiar al acestei investiţii va fi platforma Petromidia (va consuma circa 60-70 de MW produşi de noua centrală) care va avea parte de un preţ semnificativ mai redus al energiei electrice deoarece se elimină o parte din tarifele de reglementare: tarifele de transport şi cele de distribuţie. Şi energia termică va fi mai ieftină după punerea în funcţiune a centralei.

Va fi un sistem de distribuţie a energiei electrice mult mai stabil. Platforma Petromidia se confruntă săptămânal cu fluctuaţii de tensiune care creează pierderi importante rafinăriei.


Clădirea ce se va demola pentru a face loc noi centrale foto: Călin Gavrilaş

Centrala de cogenerare a energiei la petromidia foto calin gavrilas

Şi oraşul Năvodari va beneficia de apă caldă pentru sistemul de încălzire, până la 20MWt/oră, la un preţ redus. Totul depinde acum de administraţia locală care trebuie să-şi modernizeze reţeaua de distribuţie a agentului termic.

„Pentru oraş înseamnă o gigacalorie mai ieftină, deoarece astăzi agentul termic este produs prin arderea unor combustibili (gaz sau păcură), iar mâine vom produce gigacaloria din gazele arse scoase din turbina care produce energie electrică”, spune Ionel Boris, director general Rompetrol Energy.

Proiectul, spun reprezentanţii KMG Internaţional, va genera anual 11 milioane de dolari impozite către bugetul de stat.

De asemenea, orice surplus de energie va fi pompat în sistemul energetic naţional (SEN) al României.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, susţine că proiectul este un pas important în consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic din România. „Începem construcţia unei noi capacităţi de producţie la cele mai înalte standarde tehnologice, de eficienţă energetică şi de protecţie a mediului. Aceasta susţine reducerea importurilor şi creşterea exporturilor de energie în regiune, dar ajută şi la consolidarea producţiei şi distribuţiei de energie electrică în Dobrogea”.


Macheta noii construcţii foto: Călin Gavrilaş

Centrala de cogenerare a energiei la petromidia foto calin gavrilas

Această nouă investiţie, spun reprezentanţii KMG Internaţional, îi reconfirmă ca investitori strategici în România. „Noua centrală va contribui la dezvoltarea activităţilor de rafinare prin îmbunătăţirea costurilor de procesare, prin reducerea impactului şi a amprentei de dioxid de carbon a platformei industriale şi prin crearea premiselor necesare pentru noi investiţii”, declară şi Beimbet Shayakhmetov, directorul general al KMG International.

Vă recomandăm şi:


Istoria ultimului bastion al petrochimiei româneşti. Trei decenii de la prima producţie a polimerilor pe platforma Rompetrol de la Midia

O companie din Turcia va construi noua centrală în cogenerare de la Petromidia, plănuită prin fondul de investiţii kazah-român





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite