„Ingineriile“ fostului primar din Năvodari, artizanul jafului imobiliar care a dus la babilonia din zona Mamaia Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamaia Nord - sursa foto: FB/ Gavril Man
Mamaia Nord - sursa foto: FB/ Gavril Man

Terenurile situate în apropierea plajelor au făcut obiectul mai multor dosare penale privind retrocedări ilegale acordate de unii primari. Radu Mazăre (fost primar al municipiului Constanţa) a fost condamnat definitiv pentru astfel de fapte, iar Nicolae Matei (fost primar al oraşului Năvodari) a fost condamnat în prima instanţă.

Fostul primar al oraşului Năvodari Nicolae Matei a fost condamnat, în prima instanţă, la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale din Mamaia Nord – Tabără Năvodari. Zeci de hectare de teren, situate în apropierea plajelor, au fost acordate ilegal, prejudiciul ajungând la 104.988.896 lei, spun procurorii DNA.

Instanţa a condamnat-o la 7 ani de închisoare şi pe judecătoarea Corina Eugenia Jianu, judecător la Judecătoria Constanţa, pe care anchetatorii o acuză că a primit mită un teren pentru a da decizii favorabile grupării conduse de Matei.

În rechizitoriu, procurorii DNA descriu modul în care Comisia Locală Năvodari pentru stabilire a dreptului de proprietate, condusă de primarul Nicolae Matei, împroprietărea anumite persoane cu terenuri situate pe malul mării, deşi ele aveau dreptul de a primi terenuri agricole în alte zone ale oraşului, zone cu o valoare imobiliară mult mai mică decât cele primite. În plus, o bună parte a acestor terenuri ajungeau, în cele din urmă, în posesia unor apropiaţi ai primarului. În acest sens, aceştia semnau antecontracte cu titularii sau moştenitorii drepturilor de proprietate.

Terenuri agricole la malul mării

Unul dintre cazurile anchetate a vizat retrocedarea unui teren de 8,8 hectare, teren arabil, conform sentinţei care stabilea dreptul de proprietate. Comisia Locală a recunoscut dreptul de proprietate de 6,8 hectare de teren arabil şi 2 hectare de teren intravilan, situate în vecinătatea unei plaje din Mamaia Nord.

„Se constată aşadar că inculpatul Matei Nicolae nu a respectat dispoziţia instanţei de a atribui reclamanţilor 2 hectare teren arabil şi a restituit acestora 2 hectare de teren de o valoare net superioară, situat pe malul Mării Negre”, spun procurorii.

Trebuie amintit că în iulie 2009, prin Hotărârea Consiliului Local Năvodari numărul 185, adoptată la iniţiativa primarului Matei Nicolae, a fost pusă la dispoziţia Comisiei Locale pentru stabilirea dreptului de proprietate suprafaţa de 95,21 hectare cu destinaţia de păşune, obţinută prin desfiinţarea islazului oraşului. „Rezultă, aşadar, că la momentul formulării propunerii, la dispoziţia Comisiei Locale Năvodari se afla suficient teren agricol pentru reconstituirea dreptului de proprietate al reclamanţilor asupra unei suprafeţe de 2 hectare”, mai spun procurorii.


Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari - foto: arhivă

Imagine indisponibilă

Moştenitorii au promis că vor vinde jumătate din terenurile respective, fiind încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un martor care, după o lună de la momentul dobândirii terenurilor (5.000 de mp pătraţi pe plajă şi 34.000 de mp pe malul lacului Taşaul), le-a vândut unui inculpat, apropiat al primarului Matei.

Un alt exemplu îl constituie retrocedarea a 17,7 hectare de teren. Deşi moştenitorii au revendicat teren agricol, reconstituirea dreptului de proprietate s-a făcut pe o suprafaţă de 17,7 hectare de teren situate pe malul mării, în nordul staţiunii Mamaia. Din această suprafaţă, moştenitorii au promis că vor vinde 11 hectare către o firmă controlată de apropiaţi ai primarului. Conform experţilor, cele 17,7 hectare de teren arabil ar fi valorat 442.500 de euro, în schimb au primit terenuri în valoare de 7.000.000 de euro.

„Trebuie menţionat că dobânditorul real al terenurilor a fost, de fapt, inculpatul Matei Nicolae. Aceasta deoarece, în anul 2012, inculpatul, printr-un intermediar, a oferit ca mită terenul respectiv şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa de la acel moment, dispunând, în fapt, de terenul care aparţinea, de drept, unei familii”. În acest dosar, Nicolae Matei a fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare.

Mamaia Nord - Năvodari Sursa primaria-navodari.ro

Imagine indisponibilă

Mită pentru judecător

În acelaşi dosar a fost condamnată (în prima instanţă) şi judecătoarea Corina Eugenia Jianu, care a dat soluţii favorabile unei persoane, atribuindu-i un teren intravilan (11,2 hectare) în valoare de 25.772.680 de lei, pe malul mării. Terenul a fost atribuit deşi dreptul de proprietate prevedea că acesta trebuie să fie teren agricol.

La şase luni după ce judecătoarea şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, spun procurorii, fiica acesteia a încheiat un contact de vânzare-cumpărare cu SC Top Vision SRL (asociat unic Nicolae Matei) prin care dobândeşte un teren de 500 de mp la preţul de 8.560 de lei. Conform unei expertize, valoarea reală de piaţă a acelui teren era de 139.550 de lei.

Fiica judecătoarei avea în acel moment 21 de ani, nu era angajată şi nu avea niciun fel de venit. „Prin urmare, nu avea mijloacele financiare pentru a cumpăra terenul respectiv, chiar şi la preţul derizoriu arătat (…) În fapt, prin operaţiunea fictivă de vânzare către fiica magistratului, inculpatul a recompensat-o pe aceasta pentru maniera profitabilă lui şi păgubitoare oraşului în care fusese soluţionată cauza amintită”, spun procurorii DNA.

Aceste retrocedări au fost realizate în perioada 2010-2012, în acelaşi dosar penal Nicolae Matei este acuzat şi de un schimb ilegal de terenuri şi finanţarea ilegală a unui club sportiv.

Vă recomandăm să citiţi şi:

La streaşina casei i-a apărut un bloc! Haosul urbanistic din nordul staţiunii Mamaia. „Legi sunt, dar nu sunt respectate”

Poliţist cercetat pentru purtare abuzivă. „M-a lovit cu pumnii în faţă”

Proiect de 1 miliard de euro, încurcat de câteva baruri construite pe plajă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite