Indicele radiației ultraviolete pe Litoral a crescut la 9,1

La Constanța și Mangalia, indicele UV se situează, azi, la 9,1, pe o scară de la 0 la 11+. Pe harta indicelui radiației ultraviolete, furnizată de www.meteoromania.ro, întreg litoralul românesc apare în portocaliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest indice reprezintă o estimare internațională a nivelului radiației ultraviolete la suprafața Pământului și se calculează pentru a ajuta populația să se protejeze. Nivelul estimat se referă la momentul amiezii, în condiții de cer senin.
Pentru turiștii veniți la mare, dar și pentru localnici, se impun câteva măsuri de precauție. Evitați expunerea prelungită la soare, mai ales în orele amiezii! La plajă, folosiți creme de protecție solară și ochelari de soare cu protecție UV.

Sfatul medicului

Dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii Dermato-Venerice din Constanța, este foarte categoric în această privință: „Populația trebuie atenționată: expunerea la ultraviolete după ora 10.00 e total nerecomandată, în special pentru persoanele cu pielea albă și foarte albă. Efectele tardive ale radiațiilor ne îngrijorează cel mai mult: ne confruntăm cu ele zilnic în cabinete și în secțiile medicale. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu e de glumă“, avertiează medicul.

În privința intervalului orar în care nu se recomandă expunerea la soare, sfatul medicului e foarte clar: între 10 și 17.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările