Imaginea spectaculoasă surprinsă de un român, când Staţia Spaţială Internaţională trece prin dreptul Lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fotografie insolită a fost realizată de un bucureştean care a surprins trecerea Staţiei Spaţiale Internaţionale prin dreptul Lunii.

Răzvan Paşol, un bucureştean care lucrează în domeniul financiar, a reuşit să surprindă trecerea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) prin dreptul Lunii.

Pasionat de fotografie de mai mulţi ani, lui Răzvan îi place să călătorească şi are permanent cu el aparatul foto. Fotografiile sale pot fi văzute, de altfel, pe site-ul worldtravels.ro

„În urmă cu câţiva ani m-am gândit să descopăr un domeniu nou şi să văd ce rezultate pot obţine în domeniul astrofotografiei. 

În mod normal investiţia ar fi fost serioasă: telescop, cameră foto specială, montură ecuatorială (un trepied special care se roteşte în jurul axei Pământului) etc. 

Dar am ales să folosesc propriul aparat“, explică bucureşteanul de 41 ani, care lucrează în finanţe. 

Aparatura folosită

A început să facă fotografii astrale cu un Nikon D3300, gama DSLR entry-level de la Nikon, având un obiectiv propriu de 18-55 mm şi un obiectiv cu o putere mai mare, de 150-600 mm, pe care-l închiriazâ din când în când. „Acesta este folosit de obicei pentru evenimente sportive sau fotografii în natură, nu pentru astrofotografie“, arată el. 

A început cu teme mai simple, spune el, de exemplu Calea Lactee, apoi a continuat cu ţinte puţin mai interesante: planetele Jupiter, Venus, Marte sau Saturn, petele solare. „Dar să nu fotografiaţi niciodată soarele fără un filtru special, este pericol pentru ochi!“, avertizează Paşol. 

Finanţistul se declară fascinat de astronomie domeniu cu atât mai captivant cu cât reuşeşti să treci de la teorie la practică. 

„E o experienţă foarte interesantă să vezi prin aparatul propriu petele de pe Soare, sateliţii şi benzile planetei Jupiter sau inelele lui Saturn, de exemplu. Desigur, dimensiunea e foarte redusă, iar calitatea nu este ca în pozele de la NASA, dar pentru un amator e mai mult decât suficient“, arată fotograful. 

Următoarea frontieră

Următorul obiectiv a fost Staţia Spaţială Internaţională (ISS), o staţie spaţială experimentală cu echipaj format din specialişti care colectează date despre viaţa în Cosmos.

ISS este practic un satelit artificial care orbitează la 400 kilometri în jurul Pământului. Staţia a fost lansată la 20 noiembrie 1998 printr-o colaborare a agenţiilor spaţiale din SUA, Rusia, Canada, Japonia şi Europa.

„A fost nevoie de mai multă documentare, iar provocarea a fost mult mai mare. Pentru ISS trebuie să ai mai multe condiţii îndeplinite: poziţie (locaţie geografică şi poziţionare fix deasupra observatorului pentru dimensiune aparentă cât mai mare), tranzit deasupra Soarelui sau Lunii, apariţie în umbră pentru tranzitul Lunii (pentru contrast), vreme favorabilă fără nori etc. Pentru poziţionare există sisteme speciale care te ajută cu calculele: sistemul transit-finder.com, de exemplu. Toate aceste condiţii se întâmplă destul de rar pe parcursul unui an, pentru o anumită locaţie. Staţia se deplasează foarte repede, cu peste 7 km/s“, detaliază Răzvan.

Toate setările şi pregătirile trebuie făcute dinainte, în aşteptarea apropierii clipei celei mari. „La momentul potrivit declanşezi aparatul foto şi speri că ai reuşit să o prinzi. Dacă ai greşit ceva, ocazia s-a pierdut şi trebuie să încerci data viitoare, peste câteva luni“, spune el. 

Clipa cea mare

Pentru fotografia cu staţia orbitală a urmărit aproape un an condiţiile optime şi a avut vreo 3-4 încercări nereuşite de a face poza. Dar în noaptea zilei de 29 ianuarie se pare că planetele s-au aliniat. 

„Am fost în parcul Izvor şi am făcut teste şi setări vreo 30 de minute, iar apoi în zona Militari pentru pozele finale. Tranzitul ISS prin faţa Lunii a durat 0,6 secunde. Pentru poza pe care am făcut-o eu nu s-a văzut nimic cu ochiul liber sau pe ecranul aparatului“, relatează Răzvan. 

Ştie că există nenumărate poze cu staţia pe internet, dar i s-a părut o experienţă unică să reuşească să o fotografieze şi el. „M-am bucurat că a existat un interes atât de mare pentru această fotografie şi, poate, pentru astronomie în general“, afirmă Răzvan Paşol.  

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Spectacol unic pe faleza Cazinoului. SuperLuna a luminat ireal rada Portului Constanţa

Mesajul în română de pe Discul de Aur trimis în Cosmos. Înregistrarea străbate spaţiul din anul 1977, în căutarea civilizaţiilor extraterestre

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite