Imaginea care îţi va da fiori: Cazinoul din Constanţa, „atacat“ de două aparate militare de zbor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginea care stârneşte panica a fost surprinsă zilele trecute, de pe faleza Cazinoului, de un constănţean. Aparatele de zbor, două la număr, par că se îndreaptă direct spre Cazinoul din Constanţa.

Instantaneul seamănă izbitor cu imaginile care au îngrozit lumea, din ziua de 11 septembrie 2001, când turnurile-gemene de la World Trade Center din New York - Statele Unite ale Americii au fost lovite de două avioane pilotate de terorişti.

Astfel de survoluri au loc regulat la Constanţa, unde Forţele NATO desfăşoară neîncetat exerciţii militare. În fotografie nu se desluşeşte indicativul elicopterelor militare. Dar scenariul groazei nu este străin de constănţeni, care nu uită că se află la poarta maritimă dinspre Răsărit, Dobrogea fiind totodată tabără de antrenament pentru trupele NATO.

Constanţa a fost atacată de bombardamente în ambele Războaie Mondiale, iar Cazinoul, edificiul-simbol al oraşului, amplasat chiar pe ţărmul Mării Negre, a fost o ţintă uşor de reperat.

Superbul monument de patrimoniu a fost afectat la 20 august 1916. La acea dată, Constanţa a fost bombardată, iar Cazinoul, care fusese transformat de Crucea Roşie în spital de campanie, a fost lovit de şrapnele. Atunci şi-au pierdut viaţa 10 oameni.

În anul 1941, Cazinoul a devenit adăpost pentru trupele germane. Din nou, Cazinoul a avut de suferit de pe urma bombardamentelor. A fost renovat după război, în anul 1951, cu ajutorul deţinuţilor politici.

Acum, Cazinoul din Constanţa este bombardat din plin doar de paragina din administraţia Mazăre şi aşteaptă, iarăşi, îndeplinirea proiectului de reabilitare promis de autorităţi.  

inaugurare cazino
cazino

Vă mai recomandăm 

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanţa, clădirea cu trei fundaţii, unde se destrămau vieţi într-o clipită. De ce se zice că simbolul oraşului este bântuit

FOTO VIDEO Suferinţele Cazinoului din Constanţa. Ce lucrări trebuie făcute pentru reabilitarea monumentului de la malul mării

VIDEO Cazinoul din Constanţa, filmat înainte de renovare

Fotografie de colecţie de la inaugurarea Cazinoului, la care a participat şi Regele Ferdinand

FOTO Povestea Cazinoului din Mamaia. Taxa de baie în Marea Neagră era de 10 lei, plus 1 leu timbru de aviaţie

Bal la Cazinou. În 2017, simbolul Constanţei va avea sală de spectacole, o cafenea şi mai multe expoziţii despre istoria oraşului

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite