Ileana Vulpescu, invitata de onoare a Constanţei în weekendul aniversar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Vulpescu Foto Eduard Enea
Ileana Vulpescu Foto Eduard Enea

Ileana Vulpescu va fi invitata de onoare a Constanţei în acest weekend aniversar pentru ea şi pentru oraş. În sâmbăta de 21 mai, atât scriitoarea, cât şi cetatea tomitană îşi serbează ziua.

Ileana Vulpeanu, autoarea - printre altele a - celebrului roman „Arta conversaţiei“, soseşte joi la Constanţa şi va susţine, începând cu ora 18, conferinţa „Candidatura la fericire“, ce va fi urmată de un recital din opera Ilenei şi a lui Romulus Vulpescu, susţinut de Ioana Tălmaciu, George Eugen Doinaru şi Ştefan Paraschiv. Manifestarea continuă cu lansarea volumului „Teatru francez“ în traducerea lui Romulus Vulpescu; despre regretatul cărturar va vorbi istoricul Gheorghe Dumitraşcu.

Vineri, scriitoarea se va întâlni la ora 10.30 cu liceenii olimpici şi profesorii de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, marcând astfel 120 de ani de la fondarea liceului. Sâmbătă, de la ora 19, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ îi va dedica Ilenei Vulpescu un moment de omagiu şi spectacolul „Bal mascat“ de Giuseppe Verdi.

Ileana Vulpescu a fost adusă la Constanţa de Revista Manifest Româneşte (realizată de un colectiv de liceeni talentaţi, condus de Ştefan Paraschiv, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân), publicaţie unde ea îşi publică scrierile, şi de Colegiul Sfinţii Martiri Brâncoveni din Constanţa.

Joi, 19 mai, la ora 18, avem plăcerea să o avem în mijlocul nostru pe doamna Ileana Vulpescu cu prilejul conferinţei «Candidatura la fericire». Născută pe data de 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu este o o filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră şi traducătoare română. După o licenţă în Litere (limba şi literatura franceză), la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1953-1958), a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei şi a colaborat la redactarea lucrărilor Dicţionarul limbii române şi Dicţionarul explicativ al limbii române (1959-1975). A fost soţia poetului şi traducătorului Romulus Vulpescu. Să profităm de bogăţia lăuntrică a unui om de cultură aflat la vârsta senectuţii, pentru ca noi, cei tineri, să luam aminte şi să învăţăm ce e bun, frumos şi de folos pentru viaţa noastră. Intrarea este liberă! Vă aşteptăm!“, sună invitaţia gazdelor. 

Pe aceeaşi temă:

INTERVIU Ileana Vulpescu, scriitoare: „Fericirea e doar un cuvânt de dicţionar“

FOTO Ileana Vulpescu, scriitor: „Fac parte dintre românii care nu se ruşinează că sunt români”

A murit scriitorul Romulus Vulpescu


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite