Hoţul din Vama Veche predat Poliţiei, lăsat liber după fiecare furt. Femeia care l-a prins: „Am strigat după ajutor, un singur băiat a avut curaj să sune la 112“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Sărăţeanu, hoţul de pe litoral Sursa Facebook Noi suntem Vama Veche / Iulian Grecianu
Gelu Sărăţeanu, hoţul de pe litoral Sursa Facebook Noi suntem Vama Veche / Iulian Grecianu

Litoralul este bântuit vara de hoţi care fură de sting. Chiar dacă sunt prinşi, aceştia sunt eliberaţi după audierile de la poliţie, iar a doua zi sunt din nou la treabă.

„Adevărul“ a relatat cazul lui Gelu Sărăţeanu, un recidivist dintr-un sat din Constanţa care face prăpăd pe litoral. Hoţul a fost prins de 2 ori în decurs de 5 zile, de fiecare dată de către păgubiţi care l-au predat Poliţiei. Infractorul este, însă, iarăşi liber să acţioneze prin staţiuni, unde profită de relaxarea oamenilor aflaţi în vacanţă.

Nişte turişti din Vama Veche au povestit experienţa lor traumatizantă cu infractorii care strică vacanţele oamenilor. În noaptea de 25 spre 26 iunie, în ultima noapte petrecută la mare, familia lui Iulian Grecianu a fost prădată chiar în camera de cazare. Bucureştenii stăteau la o pensiune, îşi încărcaseră de cu seară bagajele în maşină, apoi s-au culcat – părinţii şi cei doi copii mici.

Profitând de uşa de la pensiune lăsată descuiată de o tânără care a plecat să vadă răsăritul, hoţul a făcut un raid şi a luat camerele la rând încercând uşile. Ştiind că de obicei, uşa de la pensiune este încuiată, turiştii au dormit fără să mai încuie camerele. Hoţul a intrat peste oameni în timp ce dormeau şi a furat ce a găsit la îndemână - trei telefoane mobile (iPhone, Samsung şi Asus, în valoare de 5.000 lei).

Una dintre turiste s-a trezit când hoţul a intrat peste ea. „Scuze, am greşit camera“, a spus acesta şi a ieşit rapid. Ea l-a descris pe hoţ dimineaţa, când oamenii au descoperit că fuseseră prădaţi.

Iulian s-a folosit de aplicaţia de localizare din telefoanele mobile şi a mers pe urmele traseului hoţului, ajungând până în Amzacea, o localitate din sudul judeţului Constanţa, aflată la 40 kilometri de Vama Veche. S-a dus glonţ la postul de Poliţie şi a povestit ce i s-a întâmplat. După semnalmente, şeful de post l-a recunoscut imediat pe Gelu Sărăţeanu, un recividist care a operat şi „pe Anglia“ şi care s-a întors din ţară la izbucnirea pandemiei. A mers direct la el acasă, unde l-a găsit pe Sărăţeanu, obosit după o noapte albă. Nu apucase nici să se schimbe după „serviciu“, fiind îmbrăcat cu aceleaşi haine cu care acţionase la Vama Veche.

Hoţul întâi a negat, apoi a recunoscut şi a scos telefoanele mobile furate înapoindu-le păgubitului care, sfătuit de poliţist, stătuse până atunci deoparte, să nu-l vadă Sărăţeanu. Acestuia i s-a făcut un nou dosar penal pentru furt calificat, iar oamenii au plecat mulţumiţi din Amzacea. 

FOTO DREAPTA Gelu Sărăţeanu, recidivist Sursa Facebook Noi suntem Vama Veche / Iulian Grecianu

Gelu Sărăţeanu - hoţ din Amzacea Sursa Facebook Noi suntem Vama Veche / Iulian Grecianu

Au scris pe Facebook cele păţite, postând şi poza hoţului făcută în curtea postului de Poliţie. La doar câteva ore după relatare, vamaioţii au semnalat că Sărăţeanu şi-a făcut din nou apariţia în sat. El le era oricum cunoscut pentru că îşi face veacul prin locuri aglomerate scanând mulţimea şi căutând victime. Taie corturi, fură ce apucă, intră în locurile de cazare şi ia obiecte uşor de vândut - aşa cum s-ar fi întâmplat şi cu telefoanele recuperate de bucureşteni. 

În 30 iunie, Gelu Sărăţeanu a fost din nou prins la furat, cu mare scandal, tot de către oameni. A mers în Neptun, unde a pătruns într-o pensiune unde turiştii lăsaseră uşa descuiată, în timp ce ei se aflau pe terasă, în spatele casei. Hoţul a apucat să fure 700 euro şi 600 lei, însă a fost observat de proprietară, care a strigat la ceilalţi, dar n-a fost auzită, aşa că a pornit singură în urmărirea lui.

Femeia a fugit jumătate din staţiune după hoţoman, până l-a prins. A tras de el să caute banii, rupându-i cămaşa şi strângându-l de gât. „Am alergat după el ca nebuna, da, eu, o femeie. Un singur băiat a avut curaj să sune la Poliţie, restul stăteau şi se uitau la mine cum alergam şi strigam: <Prindeţi hoţul!>. După ce musafirii mei au depus plângere, l-au eliberat de la Poliţie. Mă tem pentru viaţa mea, avea asupra lui un cuţit. Sunt şi acum în stare de şoc. Hoţul este liber, bine-mersi, acasă la el“.

Aceeaşi teamă extremă încearcă şi familia Grecianu, care conştientizează în ce pericol s-a aflat. Victimele ajung să fie cuprinse de o frică paralizantă pentru ce li s-ar fi putut întâmplat - mai ales că de faţă erau şi nişte copii, ce puteau rămâne traumatizaţi pe viaţă. „Totuşi au intrat pentru noi în cameră, problema este că erau şi copiii acolo. Asta este o mare problemă, sigur înţelegeţi. Soţia mea este îngrozită. Mă interesează să pun mâna şi pe complicii lui, sunt 2 indivizi din 2 Mai. Se pare că Poliţia nu poate. Nu o pot lăsa aşa“, este hotărât Iulian, capul de familie. 

Poliţia Constanţa nu a putut oferi un răspuns oficial legat de acest caz al hoţului lăsat în libertate, ca urmare a decapitării conducerii IPJ de către ministrul de Interne.

Ministerul de Interne Marcel Vela şi şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu (fost şef al IPJ Constanţa) s-au aflat miercuri la Constanţa, unde au demis conducerea IPJ Constanţa pentru management ineficient în vreme de alertă, după celebra horă a turiştilor din Mamaia.

Şeful şi adjunctul de pe ordine publică, ambii foşti poliţişti rutieri, au fost schimbaţi cu şeful IPJ Dolj (anterior Brăila), Adrian Glugă, şi respectiv cu şeful de la Acţiuni Speciale Constanţa, Marian Nucu.

MAI a anunţat totodată întărirea efectivelor de ordine pe litoral. De la 1 iulie, forţele Poliţiei au fost suplimentate cu 182 poliţişti detaşaţi, în total peste 500 poliţişti fiind în dispozitivul de litoral, în 86 patrule de teren. 

Pe aceeaşi temă: 

UPDATE Hoţul care operează în Vama Veche este din nou la lucru. Un păgubit a reuşit să-i ia urma şi a mers la el acasă

Conducerea IPJ Constanţa, decapitată după hora turiştilor din staţiunea Mamaia

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite