Harta milostivirii BOR în vremea pandemiei. Câţi bani au plecat în ultimele săptămâni de la catedrale pentru spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii au făcut donaţii spitalelor                                                         FOTO: basilica.ro
Preoţii au făcut donaţii spitalelor                                                         FOTO: basilica.ro

De la mijlocul lunii martie, pe fondul înmulţirii cazurilor de COVID-19, preoţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au ales să se implice în multe campanii umanitare.

Mii de porţii cu mâncare sunt oferite zilnic persoanelor nevoiaşe, izolaţilor la domiciliu, celor aflaţi în carantină, căminelor de bătrâni sau copii. În unele mănăstiri se confecţionează halate medicale, lenjerii pentru paturile din spitale, prosoape, măşti de protecţie şi multe altele.

Dincolo de aceste campanii, episcopii au băgat mâna în buzunar şi au donat bani sau au achiziţionat aparatură medicală. Mai mult, unii preoţi au ales renunţe la salariile de pe luna martie în favoare unităţilor spitaliceşti. În total, valoarea milosteniei BOR ajunge la o sumă de peste 8 milioane de lei.

Prin Secretariatul de Stat pentru Culte, de la bugetul de stat merg lunar 44.993.000 de lei pentru contribuţiile personalului clerical din cadrul BOR (peste 13.000 de preoţi). De aceea, mulţi pot afirma că BOR dă înapoi doar o parte din ceea ce primeşte de la stat, însă sunt şi alte persoane care primesc bani de la stat şi care, deocamdată, nu se implică în nicio campanie umanitară.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Harta milostivirii BOR arată că preoţii din Moldova s-au mobilizat şi au fost mai darnici în aceste 3 săptămâni. Amintim aici doar câteva donaţii majore: preoţii din Protopopiatul Rădăuţi au oferit Spitalului Municipal Rădăuţi suma de 50.000 lei; Episcopia Huşilor a donat până acum 20.000 de euro pentru achiziţionarea unui aparat de testare COVID-19 care să fie folosit de medicii Spitalului Judeţean Vaslui. De asemenea, aceeaşi episcopie a donat 5.000 de euro Spitalului din Bârlad.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a donat Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava două aparate de testare pentru COVID-19, cu kit-urile necesare, Calculator inclus (96 teste), va achiziţiona şi 2.000 de bucăţi de AccuPower SARS-CoV-2 Real-Time PCR kit, toate în valoare de 100.000 de euro.

Protopopiatul Botoşani a cumpărat produse de igienă şi alimente, a dat bani pentru echipamente de protecţie, dar şi achiziţionarea, din Coreea de Sud, a unui dispozitiv medical de testare a persoanelor suspecte de infecţie, toate în valoare de 105.000 lei. Şi Protopopiatul Paşcani a donat 20.000 de lei spitalului din oraş.

Şi arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ÎPS Ioachim, şi-a donat salariul pe luna martie (peste 21.000 de lei), alături de alţi preoţi din Bacău pentru cumpărarea  de aparatură medicală.


       Preoţii din Arhiepiscopia Sucevei, în sprijinul medicilor  FOTO: FB/Arhiepiscopia Sucevei

Donaţii de la BOR pentru spitale SURSA

Mitropolia Ardealului

Arhiepiscopia Ardealului a anunţat că renunţă la 1.500.000 de lei bani pe care Consiliile Judeţene Sibiu şi Braşov îi aveau prinşi în buget pentru repararea unor biserici. Banii vor merge către spitalele din cele două municipii. De asemenea, Mitropolia pune la dispoziţia autorităţilor serviciul de ambulanţă licenţiat, precum şi serviciile Cabinetului Stomatologic din cadrul Centrului medical „Sfântul Nectarie” din Sibiu.

În Arhiepiscopia Albei-Iulia este în plin proces de derulare proiectul „Solidaritate prin filantropie”, prin care sute de persoane izolate, bolnave, vârstnice sau fără sprijin din parohiile din cadrul eparhiei primesc din partea preoţilor o masa caldă sau alte alimente.

Mitropolia Clujului

Mitropolia Clujului a donat suma de 181.145 lei Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. La această donaţie în bani se adaugă şi donarea de către Arhiepiscopie a unui monitor pentru funcţiile vitale Biocare iM 12E, cu accesorii, în valoare aproximativă de 7.000 de lei. Şi preoţii din protopopiatul Năsăud au donat 15.000 de lei spitalului din localitate. Episcopia va achiziţiona şi două aparate de ventilare mecanică VG 70. Suma de achiziţie a acestor aparate se ridică la 158.956,92 de lei şi se realizează din salariile ierarhilor, preoţilor şi monahilor din cuprinsul Eparhiei, cât şi din alte donaţii.

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a donat Spitalului Judeţean „Constantin Opriş” din Baia Mare, 5.400 de măşti de unică folosinţă şi 1.055 de halate de unică folosinţă, în valoare de  23.941 de lei. Protopopiatele Baia Mare, Satu Mare, Sighet, Lăpuş, Chioar şi Oaş au donat spitalelor 137.290 de lei.

Mitropolia Banatului

Şi arhiepiscopiile din Banat au scos bani din conturi pentru a ajuta spitalele şi bolnavii. Arhiepiscopia Timişoarei a achiziţionat patru echipamente medicale de monitorizare a pacienţilor, în valoare de peste 30.000 de euro, pentru Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a donat două concentratoare de oxigen spitalului C.F. Timişoara, călugăriţele au confecţionat peste 1.000 de lenjerii de pat şi peste 5.000 de prosoape, toate pentru spital (foto jos).



Arhiepiscopia Aradului a achiziţionat aproximativ 1.575 de măşti cu valvă şi 15.000 buc. mănuşi chirurgicale, în cuantum de 65.000 RON, ce au fost donate Spitalului Clinic de Urgenţă Arad, dar a contribuit şi cu suma de 72.500 RON, sumă colectată cu ajutorul credincioşilor din parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei. Fundaţia Universitară ”Vasile Goldiş” din Arad în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului 8 aparate de ventilaţie şi monitorizare respiratorie donate Spitalului din Grădişte

Mitropolia Olteniei - Arhiepiscopia Craiovei a donat echipament medical de tratare a COVID-19 pentru Spitalul „Victor Babeş” din Craiova, iar Episcopia Severinului şi Strehaiei pregăteşte o donaţie de 10.000 lei pentru spitalul din judeţ care va fi cel mai afectat de fluxul de pacienţi.

Donaţie de la Mitropolia Banatului


  Mitropolitul Ioan al Banatului, în mijlocul maicilor care confecţionează lenjerii FOTO: Mitropolia Banatului

Donaţie de la Mitropolia Banatului

Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

Arhiepiscopia Bucureştilor a distribuit mii de porţii cu hrană caldă persoanelor aflate în izolare la domiciliu, a oferit 2.000 de sticle de apă plată, în valoare de 5.000 lei, pentru centrele de tratare COVID-19 de la spitalele „Matei Balş” şi „Victor Babeş” din Bucureşti, a oferit peste o tonă de fructe, peste 1.400 de sandvişuri, 1.000 de produse de patiserie şi peste 500 de tricouri Spitalului „Matei Balş”.

Protoieriile Ploieşti Nord şi Ploieşti Sud au oferit spitalelor din Ploieşti 2.000 de măşti, 40 de litri de săpun lichid şi 1.000 de cărţi de rugăciune la vreme de boală şi necaz, iar preoţii din Arhiepiscopia Târgoviştei au donat spitalului judeţean un aparat de monitorizare a funcţiilor vitale în valoare de 21.000 de lei.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a donat echipamente şi produse medicale în valoare de 50.000 de lei pentru Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti şi strânge fonduri pentru alte unităţi medicale din judeţul Argeş.

Arhiepiscopia Dunării de Jos -protopopiatul Brăila - donează un aparat Trilogy 100, în valoare de 90.000 de lei, Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Aparatul performant de ventilaţie mecanică este destinat îngrijirii copiilor şi adulţilor. Pe 31 martie Arhiepiscopia Dunării de Jos a donat produse de igienă, precum şi 1.000 de măşti de protecţie Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. În aceeaşi zi, ierarhul şi preoţii Arhiepiscopiei au luat hotărârea de a dona bani din propriile salarii pentru achiziţionarea de aparatură medicală necesară spitalelor din Brăila, Galaţi şi Tecuci. Până acum, eparhia a donat peste 274.000 de lei.


      Preoţii din Galaţi au făcut donaţii spitalelor FOTO: FB/Arhiepiscopia Dunării de Jos

Donaţii de la BOR pentru spitale SURSA

În Dobrogea, Episcopia Tulcii a donat 20.000 de lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, pentru materiale sanitare, iar cea a Tomisului oferă pachete cu mâncare unor persoane nevoiaşe.

TelVerde pentru persoanele afectate de COVID-19

Patriarhia Română şi Federaţia Filantropia se alătură eforturilor de la nivel naţional pentru a sprijini persoanele afectate de pandemia COVID-19, punând la dispoziţie platforma online ajutacubucurie.ro şi numărul de telefon TelVerde 0800800368.

Persoanele aflate în carantină care au nevoie de orice formă de ajutor sunt rugate să apeleze la numărul TelVerde 0800800368 sau să contacteze telefonic preoţii de parohie, serviciile sociale ale primăriilor sau Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a primi sprijin în timpul cel mai scurt.

Voluntarii platformei ajutacubucurie.ro.au primit o donaţie de 10.000 de lei făcută de Patriarhul Daniel din salariul personal (peste 25.000 de lei lunar), în scopul achiziţionării de materiale de protecţie.

Toate datele cuprinse în acest articol sunt din surse publice, valoarea donaţiilor făcute de reprezentanţii BOR se modifică în fiecare zi.

Pe aceeaşi temă:

Slujba de Înviere va fi ţinută fără credincioşi. Vom primi Paştile acasă, în pungi sigilate

VIDEO Theodor Paleologu, despre predica ÎPS Teodosie: „Sper ca Sfântul Sinod să aibă curajul de a se delimita de astfel de derapaje”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite