Harry Tavitian, „fiul adoptiv“: „Johnny Răducanu suferea mai mult decât se vedea“ UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harry Tavitian şi Johnny Răducanu FOTO Manuela Tavitian
Harry Tavitian şi Johnny Răducanu FOTO Manuela Tavitian

Harry Tavitian, cunoscutul artist de jazz din Constanţa, a primit de la prieteni vestea încetării din viaţă a maestrului Johnny Răducanu. „Era mai bolnav decât se vedea la televizor, unde îşi păstrase tonusul, umorul şi spiritul. Avea diabet, operaţie pe cord deschis şi 5 by-pass-uri, iar în ultimul timp începuse şi dializa“, spune afectat pianistul.

În anii `50, Răducanu a cântat la cluburi din Mamaia, iar în anii `80 era invitat constant la atelierile de improvizaţie ale artiştilor de jazz din Constanţa.

Cel care poate fi considerat urmaşul lui Johnny Răducanu, constănţeanul Harry Tavitian, este conştient de misiunea sa importantă în cultura românească.

Mădălin Voicu: „Johnny Răducanu a murit de supărare, din cauza umilinţei"

„Am preluat acest stindard şi îl duc mai departe. Johnny Răducanu a făcut parte din generaţia de aur a jazz-ului românesc, care a trasat coordonatele acestei muzici, pe bazele dinastiei Berindei.

Testamentul său spiritual este inestimabil, prin piesele şi compoziţiile sale care au pus piatra de temelie în jazz. Muzica lui Johnny respiră româneşte.

Prin moartea lui Johnny Răducanu s-a întors o filă din istoria jazz-ului românesc“, a declarat Harry Tavitian.

Despre Harry, Johnny Răducanu spunea: „Harry Tavitian este un muzicant foarte bun, extrem de talentat. E un artist adevărat, care aparţine elitei muzicienilor de jazz. Harry e fiul meu adoptiv".

În cartea sa „Ţara lui Johnny", maestrul jazz-ului scria: „Cu peste 20 de ani în urmă, în momentul în care Harry debuta, cântatul nostru la două piane făcea ravagii în România, pentru că se întâlneau două stiluri de muzică. Eu cântam un jazz clasic, având compoziţii atât în sfera jazz-ului autohton, cât şi în cea a jazz-ului universal.

La celălalt pian, Tavitian venea cu o muzică de avangardă. În afara muzicii pe care noi încercam s-o facem frumoasă, existau şi acele momente atât de savurate de public, generate de umorul nostru nativ. Dincolo de muzică, spectatorul a avut şi are nevoie şi de puţină veselie. În concluzie, veselia noastră spontană, cât şi străduinţa maximă de a face muzică bună, au creat un spectacol deosebit".

„Pentru mine personal, lecţia cea mai importantă pe care am primit-o de la Johnny Răducanu este spiritul jazz-ului. Este ceva ce nu înveţi de la nicio şcoală şi nicio universitate de jazz. Spiritul jazz-ului înseamnă libertate!“, a afirmat muzicianul Harry Tavitian.

Cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, Johnny Răducanu îl vizita pe Andrei Pleşu la Tescani. Rezultatul acestei întâlniri este o seară de romanţe. De ce nu ne preţuim mai mult artiştii, atunci când sunt, încă, în viaţă?

image

Johnny Bota: „Johnny Răducanu ştia că îi sunt zilele numărate"

Update: Artistul Corneliu Stroe a primit vestea că bunul său prieten a plecat în lumea celor drepţi ca pe o lovitură. „Am fost unul dintre apropiaţii lui, am cântat împreună, ne vizitam des. Când plecam în turnee, dormeam la Johnny, în casa lui pe Banul Manta. Avem atâtea amintiri“, a spus, cu durere, percuţionistul.

De numele marelui dispărut se leagă şi debutul lui Stroe în jazz. „Ne-am cunoscut în 1981, la un festival de jazz. Mi-a făcut marea onoare, mie, debutantului să mă invite pe scenă. A fost un artist emblematic, cel care a dus jazz-ul românesc în toată lumea. Pentru noi a fost ca un părinte, ca un mentor, ne-a învăţat atâtea lucruri. Mai presus de orice, a fost un om de cultură“, a declarat muzicianul Corneliu Stroe. (Antonia Maer)

Citiţi şi Concert pentru inima muzicianului Corneliu Stroe

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite