Haosul din dosarul patronului sinucigaş de la Omnia Turism. Cine este moştenitoarea cu care trebuie să lupte acum sutele de oameni ţepuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani de la sinuciderea omului de afaceri George Negru, patronul agenţiei Omnia Turism care a lăsat în urmă cea mai mare fraudă din turismul românesc, estimată la 8,4 milioane lei, administratorii a sute de agenţii de turism continuă să se lupte pentru a-şi recupera banii, fără a avea siguranţa că vor fi despăgubiţi. Între timp a apărut şi o moştenitoare care vrea averea defunctului.

În dimineaţa zilei de 16 octombrie 2017, George Negru, patronul firmei Omnia Turism, s-a aruncat de la etajul unui bloc din Capitală, din cauza uriaşelor datorii pe care le acumulase. Clienţii Omnia au rămas blocaţi prin ţări străine, îndepărtate, cu banii daţi şi cu servicii nerezolvate.

După George Negru a urmat potopul. Persoane fizice şi persoane juridice din ţară şi din străinătate au fost păgubite, cu sume care ating zeci de mii de euro. 

Un număr de 335 entităţi s-au grupat într-un Comitet al creditorilor Omnia Turism şi au depus cerere de înscriere la masa credală, pentru a cere în instanţă banii înapoi. Unele dintre ele au dat faliment între timp, pentru că nu şi-au putut reveni după lovitura Omnia.

Situaţia e atât de încâlcită încât două firme de lichidare au renunţat la dosar văzând ce complicaţii ascunde. Abia un alt treilea administrator judiciar al Omnia Turism, avocata Luiza Popescu, a reuşit să înainteze în dosar.

Din tabelul preliminar al obligaţiilor debitoarei Omnia Turism reiese un cuantum nedefinitiv al masei credale însumând aproape 8,4 milioane lei. „Chiar şi în aceste condiţii, administratorul judiciar nu a avut acces la evidenţele contabile Omnia Turism până în luna august 2019, astfel încât până la acest moment nu s-a putut demara întocmirea unei expertize contabile în vederea stabilirii valorii totale a prejudiciului“, arată Alma Alexandrov, patroana Alma Tours din Constanţa, purtătoarea de cuvânt a Comitetul Creditorilor Omnia Turism.

Investitorii se tem că, dat fiind că procedura a durat atât de mult, nu vor mai fi luaţi în calcul la recuperarea banilor. Între timp, contabila firmei lui Negru, Magdalena Drăgan, nepoată de frate a lui George Negru, a depus cerere să intre în posesia moştenirii unchiului său – imobil în centrul Bucureştiului (sediul Omnia, pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 37), precum şi terenuri valoroase.

Administratorul judiciar încearcă să oprească acest demers al succesiunii, adresându-se inclusiv Parchetului, pentru ca valorificarea acelor bunuri, care nu acoperă oricum cuantumul pagubelor, să fie folosită pentru despăgubirea, fie măcar şi parţială, a victimelor infracţiunilor lui George Negru. Avocata Luiza Popescu a cerut şi extinderea urmăririi penale inclusiv cu privire la contabila Magdalena Drăgan, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare şi înşelăciune.

Anchetatorii au stabilit, în dosarul de urmărire penală nr. 3339/P/2017 înregistrat la Tribunalul Bucureşti pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală, că Omnia Turism SRL a fost folosită de administratorul George Negru pentru a obţine din partea clienţilor sume de bani reprezentând contravaloarea unor pachete turistice aferente perioadei 2017-2018, fără că furnizorii să fi fost plătiţi. Clienţii societăţii s-au aflat de asemenea în imposibilitatea de a mai putea beneficia de serviciile turistice pe care le-au achitat. 

Imagine indisponibilă

„Sumele de bani încasate de la clienţi au fost utilizate de societate prin administratorul George Negru pentru a obţine câştiguri pentru sine pe piaţă de capital, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, clienţii fiind induşi în eroare în schimbul achitării pachetelor turistice prin faptul că serviciile vor fi prestate de Omnia Turism“, se arată în materialul de anchetă.

În acest dosar, organele de cercetare penală urmează să dispună asupra oportunităţii indisponibilizării întregului activ, oricăror operaţiuni privind succesiunea defunctului George Negru (foto dreapta) impunându-se de urgenţă, pentru a evita diminuarea patrimoniului succesoral, până la momentul stabilirii şi soluţionării definitive a dosarului penal nr. 3339/P/2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi a dosarului 40516/3/2017 al Tribunalului Bucureşti, referitor la insolvenţa societăţii. 

„La 9 octombrie 2019, lichidatorul judiciar a reuşit obţinerea extrasului din care rezultă înscrierea la Registrul Naţional Notarial de Evidenţa a Creditorilor Persoane Fizice şi a Opoziţiilor la Efectuarea Partajului Succesoral, la poziţia 71132, a lui George Negru, ca debitor faţă de toţi cei 335 de păgubiţi înscrişi la masă credală. Următorul termen în dosarul 40516/3/2017 privind insolvenţa Omnia Turism este 14 noiembrie 2019.

În calitate de reprezentanţi ai creditorilor Omnia Turism facem apel în continuare la autorităţile Statului: Inspectoratul General al Poliţiei Române, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Ministerul Justiţiei să urgenteze încheierea cercetărilor penale în cazul Dosarului 3339/P/2017 şi trimiterea acestuia în instanţă, astfel încât adevărul privind mega furtul Omnia Turism să fie elucidat, iar vinovaţii să plătească pentru faptele lor“, precizează Alma Alexandrov, în numele păgubiţilor strânşi în Comitetul Creditorilor Omnia Turism. 

Pe aceeaşi temă: 

Cazul sinuciderii patronului Omnia Turism. Instanţa a dispus acordarea primelor despăgubiri în cazul falimentului agenţiei

Aproape 2.200 de clienţi ai agenţiei Omnia Turism vor fi despăgubiţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite