Guvernul Cioloş, corigent la decontarea navetei şcolare. Anual, peste 35.000 elevi abandonează şcoala îngroşând pătura socială care are nevoie de ajutor social

Guvernul Cioloş, corigent la decontarea navetei şcolare. Anual, peste 35.000 elevi abandonează şcoala îngroşând pătura socială care are nevoie de ajutor social

Fără susţinerea Statului, elevii navetişti ajung să renunţe la şcoală Foto arhivă

Liceenii din Constanţa continuă demersurile pentru decontarea integrală a navetei elevilor. Asociaţia Elevilor din Constanţa şi-a unit eforturile cu Consiliul Naţional al Elevilor şi Organizaţia Salvaţi Copiii pentru a obţine desfiinţarea plafonului sumelor decontate pentru abonamentele de transport ale elevilor, ceea ce afectează grav participarea şcolară a unui număr de peste 161.000 copii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Lipsa unei finanţări corespunzătoare a accesului la facilităţile de transport, prin asigurarea gratuităţii prevăzute de art. 84 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, creează obstacole nepermise în respectarea dreptului la educaţie şi conduce inevitabil la creşterea ratei abandonului şcolar şi adâncirea stării lor de sărăcie şi excluziune socială“, consideră liceenii de la AEC.

Ca atare, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Naţional al Elevilor şi Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Guvernului României adoptarea imediată a unei Ordonanţe de Urgenţă, cu scopul asigurării integrale de către stat a costurilor destinate navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, astfel revenindu-se la situaţia dinainte de august 2013, când decontarea navetei elevilor a fost plafonată la 26 lei/3 km + 2 lei/km, prin Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare.

„În România, sărăcia şi părăsirea timpurie a şcolii - a căror condiţionare reciprocă a fost ilustrată, fără echivoc, de către Guvernul actual în Pachetul naţional anti-sărăcie, lansat de Guvern, în februarie 2016 - înregistrează în fiecare an creşteri alarmante. Peste 1,7 milioane de copii (51%) sunt supuşi riscului de sărăcie, iar 31,5% dintre aceştia, în special în mediul rural, trăiesc în condiţii de deprivare materială severă“, arată cele trei organizaţii.

Învăţământ gratuit, cu navetă plătită

În condiţiile decontării parţiale a costurilor de transport, peste 35.000 de copii abandonează şcoala în România, anual, din cauza lipsei banilor pentru transport. În prezent, elevilor navetişti li se decontează aproximativ 20-25% din costul abonamentului, ajungându-se ca unui elev care plăteşte 270 lei pe un abonament să i se deconteze doar 54 lei. Statisticile relevă că în anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în ţara noastră existau 198.941 de copii navetişti. Într-un singur an numărul acestora a scăzut la 163,872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.

„Este o situaţie care poate fi interpretată ca o încălcare a dispoziţiei constituţionale conform căreia „Învăţământul de stat este gratuit“. Înaintea plafonării navetei, rata părăsirii timpurii a şcolii era de 17,4%, în aproape doi ani şi jumătate aceasta crescând cu aproximativ 2%. La momentul aprilie 2016, abandonul şcolar înregistra valoarea de 19,1%, conform Eurostat, în acest moment România aflându-se pe locul 3 în Uniunea Europeană la acest capitol. Fără îndoială, refuzul privind decontarea integrală a costurilor de transport pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu amplifică inechităţile din sistemul de învăţământ şi discriminează copiii proveniţi din familii cu o situaţie materială precară, în parte aflate în comunităţi vulnerabile“, demonstrează iniţiatorii demersului.

Soluţia: susţinere de 50% de la Consiliul Judeţean

Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Guvernului României descentralizarea mecanismului de decontare a costurilor navetei, prin subvenţionarea acestora cu 50% de către Consiliul Judeţean, pentru a permite elevului să-şi cumpere abonamentul la jumătate de preţ. Decontarea integrală a acestuia ar urma să fie făcută de unitatea de învăţământ, din bani proveniţi de la bugetul de stat şi bugetele locale.

„Garantarea accesului gratuit şi nediscriminatoriu la educaţie al tuturor copiilor este un imperativ pentru care trebuie să ne mobilizăm cu toţii – societatea civilă, autorităţile decizionale, părinţii, cadrele didactice. Faptul că un număr mare de copii, majoritatea venind din comunităţi rurale, nu poate beneficia de transport gratuit, ar trebui să constituie, în opinia noastră, o preocupare majoră a autorităţilor centrale şi locale, pentru a asigura accesul fizic al copiilor la educaţia şcolară. Nu-şi doreşte nimeni ca abandonul şcolar să ia proporţii, însă, pentru a preveni acest lucru, trebuie să investim mai mult şi responsabil în educaţia copiilor noştri“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

„Este cu adevărat o formă de ipocrizie să îţi asumi ca stat român să scazi abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii de la 17 puncte procentuale la 11 puncte procentuale până în 2020 şi să acţionezi în mod indirect, dar sistematic, în sensul creşterii ei, prin tăierea decontării integrale a navetei elevilor. Sunt 125,000 de elevi navetişti care momentan sunt aproape invitaţi de Guvernul României să părăsească şcoala.

Şcoala ar trebui să fie accesibilă tuturor în mod gratuit, iar faptul că nu există licee în mediul rural pentru elevi şi sunt obligaţi ca, din bani proprii, să îşi plătească naveta aduce un impact negativ prin lipsa echităţii, atât asupra acestora, cât şi asupra României în general, prin creşterea părăsirii timpurii, incalificare, şomaj. Este absolut necesar ca Guvernul României să demonstreze că preţuieşte educaţia şi respectă dreptul elevilor la educaţie gratuită şi accesibilă tuturor nu doar în declaraţii, ci în realitate“, a afirmat Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

„Este tragic şi de neconceput ca, în anul 2016, într-un stat membru al Uniunii Europene, să existe copii care nu finalizează învăţământul obligatoriu din cauza lipsurilor materiale. Faptul că peste 35.000 de elevi navetişti abandonează anual şcoala este o problemă deosebit de gravă, pe care Guvernul are obligaţia să o rezolve în cel mai scurt timp cu putinţă.

Solicităm domnului prim-ministru Dacian Cioloş adoptarea imediată a unei Ordonanţe de Urgenţă, care să repare nedreptatea comisă elevilor din România acum 3 ani, când decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti a fost plafonată, măsură care a crescut profund inechităţile, defavorizându-i pe cei proveniţi din familii fără posibilităţi materiale“, a precizat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Consiliul Naţional al Elevilor îşi oferă disponibilitatea de a sprijini demersurile Guvernului în asigurarea dreptului la educaţie gratuită pentru toţi copiii. „O decizie favorabilă elevilor poate fi considerată o ilustrare a respectării principiului general al interesului superior al copilului care trebuie să prevaleze „în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice“. Decontarea cheltuielilor de deplasare pentru elevii nevoiţi să înveţe într-o altă localitate decât cea în care se află domiciliul lor reprezintă, alături de alte măsuri, o plasă de siguranţă pentru educaţia copiilor“, au subliniat reprezentanţii celor trei organizaţii.

Pe aceeaşi temă:

Liceenii din Constanţa, victorie consfinţită în instanţă contra MEN. Ministerul Educaţiei, obligat să asigure licitaţia pentru manualele elevilor

Ministerul Educaţiei, dat în judecată de Asociaţia Elevilor din Constanţa pe tema manualelor gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a

Liceenii vor primi manuale gratuite şi în clasele a XI-a şi a XII-a

Recunoaştere naţională. Asociaţia Elevilor din Constanţa a câştigat două premii la Gala Premiilor Participării Publice 2015

Elevii din Constanţa: „Bursele şcolare sunt prea mici, de aceea rezultatele sunt pe măsură, sub media naţională“

Reacţia Cotroceniului după lansarea programului de ţară „România educată“: „Cine ne va plăti pensia peste 10-20 ani?“

Singuri împotriva tuturor: românii care au schimbat legi. Patru oameni din societatea civilă datorită cărora ţara se transformă

 

citeste totul despre: