Guvernul a băgat la apă Salvamarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamarii aşteaptă o minune. FOTO Adrian Boioglu
Salvamarii aşteaptă o minune. FOTO Adrian Boioglu

Guvernul a anunţat autorităţile locale de pe litoral că nu va mai finanţa activitatea de salvare şi prim-ajutor de pe plajele turistice din staţiuni. Îndatorirea revine acum primăriilor riverane, care nu au, însă, buget alocat pentru echipele de Salvamar

În acest sezon estival (1 iunie - 1 septembrie), primăriiile de pe litoral sunt nevoite să susţină din fonduri proprii activitatea de Salvamar. Vestea a fost primită de Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa de la Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. 

„Ministerul Finanţelor Publice nu repartizează sume direct unităţilor administrativ-teritoriale în lipsa unor acte normative care să reglementeze acest lucru. Nu este posibilă nici alocarea unor fonduri provenite din banii strânşi de Apele Române din închirierea plajelor. Aceste venituri sunt utilizate pentru realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor, lucrări finanţate atât din bugetul propriu, cât şi din veniturile obţinute de la utilizatorii plajelor cu destinaţie turistică“, a precizat Voinea. 

700.000 de euro 

Pe tot litoralul activează 340 salvamari, dintre care 120 numai în Mamaia şi Constanţa. Pentru funcţionarea serviciului din toate staţiunile ar fi necesară suma de 700.000 euro pe an. Fondurile sunt necesare şi pentru asigurarea de echipamente de prim-ajutor, ambarcaţiuni, foişoare şi balize. Prezenţa salvamarilor pe plaje este absolut necesară, în condiţiile în care aceştia au zeci de intervenţii pe zi pe tot litoralul. Ei au de luptat permanent cu teribilismul, imprudenţa sau starea de sănătate a celor care vin la mare să se îmbăieze. Supravegherea ţărmului este vitală pentru siguranţa turiştilor. Spre exemplu, numai anul trecut, în Vama Veche au avut loc 180 intervenţii, iar pentru 36 persoane a fost nevoie de resuscitare. Fără ajutorul prompt al salvamarilor, toţi acei vamaioţi ar fi fost morţi. 

„Litoralul românesc aparţine tuturor. Nici nu ai voie să pui în funcţiune o plajă dacă nu ai securitate. Lucrurile astea trebuiau aprobate din toamnă. De ce la salvamontişti nu sunt probleme deloc şi la noi sunt în fiecare an?“, este revoltat Viorel Bara, reprezentantul firmei de Salvamar pentru plajele 2 Mai şi Vama Veche. Cei 35 salvatori au fost la datorie, voluntar, şi în minivacanţa de 1 Mai. „Sunt mulţi năzdrăvani care prind curaj după o bere şi trebuie supravegheaţi să nu se întâmple vreo tragedie. Iar noi nu putem să facem la nesfârşit muncă patriotică“, arată Bara. 

Activitatea de salvare pe mare şi prim-ajutor pe plajă a aparţinut Companiei Apele Române, iar în 2006, o Ordonanţă de Urgenţă transfera Salvamarul în subordinea primăriilor. În fiecare an, la început de sezon, Consiliul Judeţean Constanţa trimitea o adresă la Guvern şi fondurile pentru salvamar soseau la bugetele locale, cu întârziere de două-trei luni. La Mamaia, de exemplu, fondurile veneau la mijlocul lui august, aşa că Primăria Constanţa plătea sumele în avans, apoi le recupera de la Guvern. 

Primarul Radu Mazăre este totuşi optimist. „Am discutat la telefon cu Liviu Voinea, a discutat şi senatorul Nicolae Moga cu secretarul general al Guvernului şi aproape sigur vor plăti din fondul de rezervă al Guvernului“, spune edilul-şef care a făcut celebru refrenul „Face cinste Salvamarul“. 

Aflată în topul primăriilor cu cel mai mare grad de îndatorare, Primăria Mangalia are în administrare şapte staţiuni (de la Olimp la Mangalia), dar nu şi plajele staţiunilor, care sunt închiriate de operatori privaţi. „Plajele ar trebui să fie administrate de primării, iar banii obţinuţi din închiriere ar acoperi cheltuielile legate de curăţenie şi de Salvamar. Din cauza cheltuielilor făcute înainte de 2006, suma de 60.000 lei pentru plata salvatorilor pe timp de vară este imposibil de obţinut“, spun reprezentanţii primăriei. 


Vă mai recomandăm:

Ministrul Muncii vrea ca salvamarii, salvamontiştii sau controlorii de trafic aerian să se poată pensiona mai devreme

UPDATE Salvamarii au intrat în grevă japoneză. Nu au primit niciun ban în această vară

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite