Un milion de euro - despăgubirea record obţinută de la CNADNR de o tânără care şi-a pierdut braţul într-un accident

Un milion de euro - despăgubirea record obţinută de la CNADNR de o tânără care şi-a pierdut braţul într-un accident

Georgiana Ghegeliu a rămas fără mâna dreaptă FOTO Arhivă Personală

Georgiana Ghegeliu (26 de ani) şi-a pierdut mâna dreaptă în 2006, într-un accident rutier. A dat în judecată CNADNR-ul iar Înalta Curte s-a pronunţat miercuri: va primi un milion de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tânăra a fost implicată în anul 2006 într-un accident de circulaţie în urma căruia balustrada de pe marginea drumului i-a secţionat braţul drept. La 6 ani distanţă, Georgiana a decis să dea în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

După un parcurs de doi ani, procesul a luat sfârşit miercuri, atunci când magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au judecat recursul înaintat atât de tânără, cât şi de CNADNR. Decizia a fost de partea fetei: cererea de a primi un milion de euro cu titlu de daune morale este îndreptăţită.

„Simt o bucurie fără margini. Nu am mai auzit de o astfel de despăgubire record. Este o soluţie normală, logică, firească“, a spus avocatul fetei, Viorel Pîslaru. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Avocatul mai crede că această mare victorie împotriva CNADNR va face ca numărul proceselor de despăgubire îndreptate împotriva statului să crească.

„Există un Dumnezeu“

Apărătorul mărturiseşte că, de multe ori, Georgiana şi-a pierdut încrederea. „Eu mereu i-am spus că justiţia va face dreptate şi am susţinut-o şi moral“, mărturiseşte apărătorul. Georgiana s-a bucurat ca un copil la aflarea veştii. „Există un Dumnezeu!“, a exclamat ea. Viorel Pîslaru spune că la ÎCCJ pledoaria în faţa magistraţilor nu a fost una sentimentală, ci s-a mers pe partea tehnică.

„Am arătat că decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, prin care fata ar fi urmat să primească doar 200.000 de euro, este dată cu încălcarea legii“, explică avocatul. Şi procesul nu se opreşte aici. Avocatul fetei spune că va solicita CNADNR-ului o altă sumă de bani, cu titlu de despăgubiri materiale, pentru ca tânăra să poată să-şi achiziţioneze o proteză.

Procesul a început în aprilie 2012, când tânăra a dat în judecată CNADNR. Avea la dosar doar actele constatatoare ale accidentului şi biletul de externare. După un an, în primăvara anului trecut, Tribunalul Bucureşti a decis că fata este îndreptăţită să primească un milion de euro. În schimb, în noiembrie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au hotărât să reducă suma la 200.000 de euro.

În tot acest timp, fata s-a luptat pentru a duce o viaţă normală. Are, uneori, dureri inimaginabile. „Nu mai sunt acelaşi om, nu mai am prieteni şi am ales, de multe ori, să stau singură. Nu pot să mă duc la plajă sau să dansez, cum fac alţi tineri“, a mărturisit Georgiana. Pentru a nu depinde în totalitate de alţii, tânăra şi-a luat permisul auto, după ce a urmat cursurile unei şcoli de şoferi pe o maşină automată.

Locul unde s-a produs tragedia

Compania va respecta decizia instanţei

După aflarea deciziei, CNADNR a trimis un comunicat de presă în care precizează faptul că va respecta decizia ÎCCJ şi o va aplica întocmai. „Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA îşi exprimă, pe această cale, compasiunea faţă de drama prin care trece victima“, se mai arată în comunicat.

Totuşi, pe tot parcursul procesului, reprezentanţii companiei au invocat faptul că acţiunea de acordare a daunelor materiale a fost depusă prea târziu, la şase ani după tragedie, că suma cerută este „exagerat de mare“ şi că nu compania este vinovată de producerea accidentului. Culmea, parapetul defect nu a fost reparat imediat după tragedia Georgianei. „Am fost la locul accidentului, după o vreme, şi am văzut că parapetul nu fusese reparat“, a încheiat Georgiana.

Povestea unei tragedii petrecute în ziua de Crăciun

În dimineaţa zilei de 26 decembrie 2006, fata se afla împreună cu Cristian Ion, prietenul ei, într-o Dacie 1310 şi se îndreptau spre Braşov. În dreptul kilometrului 34, pe DN 13, un autoturism Mercedes a intrat pe banda lor de mers. Prietenul fetei a încercat să evite impactul, dar a intrat cu Dacia într-un parapet de pe marginea drumului. O parte din balustradă i-a străpuns Georgianei mâna, iar medicii au fost nevoiţi să amputeze braţul. Georgiana s-a ales în urma accidentului şi cu multiple alte fracturi şi contuzie pulmonară.

Tânăra a stat în spital 58 de zile, rămânând cu o infirmitate permanentă, aşa cum arată actele depuse de ea la dosar. Nici Cristian Ion, prietenul ei nu a scăpat uşor, el având nevoie de 45 de zile de îngrijiri medicale. Între timp, cei doi tineri s-au despărţit.

Vă mai recomandăm:

Mesaje pentru tânăra care a rămas fără mâna dreaptă din cauza CNADNR: „Un milion e prea puţin. În America lua 10 milioane de euro despăgubire“

Poveste de 1 milion de euro: fata care a îngenuncheat CNADNR

FOTO Povestea fetei care a cerut CNADNR un milion euro despăgubiri pentru un accident

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările