Gelozia, dovadă a dragostei sau boală? Ce înseamnă, de fapt, când îi spui celui de lângă tine: „Ţi-am fost alături, te-am iubit, te-am ajutat şi tu mă faci să sufăr?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelozia, o dovadă de dragoste sau o boală?
Gelozia, o dovadă de dragoste sau o boală?

Pentru mulţi, gelozia este o dovadă a dragostei. „Dacă nu e gelos, nu mă iubeşte“, îşi spun îndrăgostiţii. Pentru psihologi, gelozia este doar o boală.

Psihologul Iuliana Fulaş spune că gelozia este partea întunecată a iubirii, atunci când dai de un blocaj emotional. „Gelozia este o emoţie puternică. Ea apare atunci când omul simte că pierde iubirea persoanei iubite. Când simţi gelozie, în mintea ta apare gândul că ai putea fi înşelat de persoana iubită, că omul drag preferă pe altcineva“, explică psihologul.

„Când îi reproşezi «Ţi-am fost alături, te-am iuit, te-am ajutat şi tu acum mă faci să sufăr?!» de fapt, spui că dacă tu ai oferit şi aşteptai ca şi celălalt să facă la fel. Şi, pentru că nu face, suferi“.

Iubirea înseamnă să oferi, nu să ceri

Din punctul de vedere al celor care tratează sufletul, greşeala numărul unu este că îl percepi pe celălalt ca pe un obiect, nu ca pe un subiect. Ori, iubirea înseamnă să oferi, nu să ceri.

Gelozia este o combinaţie de frică, furie, nesiguranţă, inferioritate, sentimente de posesivitate şi de pierdere a ceva valoros, rezultatul ei fiind insecuritatea.

Dacă şi imaginea de sine este scăzută, gelozia este şi mai puternică, devenind sfâşietoare.

Gelozia infantilă

Psihologul crede că această gelozie îşi are originile în copilărie, când copilul simte că părinţii nu îi dăruiesc suficientă iubire, când aceeaşi părinţi manifestă o grijă exagerată faţă de nou-născuţi.

Gelozia se manifestă prin agresivitatea copilului către frate şi dorinţa de a-l elimina, redevenind el singurul receptor al iubirii. Gelozia infantilă se poate manifesta prin tulburări de învăţare şi de agresivitate.

Încă din copilărie, societatea, cultura, religia ne învaţă să comparăm. Practic, gelozia înseamnă să trăieşti prin comparaţii.

Ce putem face? Psihologul ne îndeamnă să luăm o foaie de hârtie şi să notăm cee ace ne face geloşi, să ne analizăm: sunt lucruri reale sau imaginare?

„Vorbeşte despre sentimentele tale de gelozie cu partenerul. Acceptă că ai o problemă. Psihoterapia este o modalitate eficientă de a vindeca gelozia şi traumele trecutului, pentru că o persoană geloasă aduce în prezent o experienţă a trecutului“, conchide Iuliana Fulaş.

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite