FOTO VIDEO „Este o înscenare!“ Aşa se apără fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, acuzat de furt de combustibil, spălare de bani şi evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru FOTO Adrian Boioglu
Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru FOTO Adrian Boioglu

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost reţinut, seara trecută, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Alături de Bivolaru au mai fost reţinute alte nouă persoane într-un dosar privind furt de produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani

UPDATE ora 15:25

Gabriel Bivolaru şi opt dintre complicii săi au ajuns la Tribunalul Constanţa. Deputatul acuzat de furt de combustbil nu şi-a acoperit faţa atunci când a coborât din duba poliţiei. Întrebat fiind dacă se simte vinovat sau dacă a furat combustibil, Bivolaru a spus "Nu este adevarat. Este o inscenare!".

UPDATE ora 14.00

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa au făcut publice şi numele celorlalte opt persoane reţinute alături de Gabriel Bivolaru. Aceste persoane sunt: Marian Chihaia, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Paul Boamfă, Viorel Luca, Romeo-Ovidiu Merdicos, Petronel Dimofte şi Marius-Ionuţ Matei. Atât pentru Bivolaru, cât şi pentru celelalte opt persoane menţionate, procurorii au emis propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Pentru o a zecea persoană din reţeaua lui Bivolaru, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă în lipsă. 

”În zilele de 3 şi 4 august 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa şi poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa, au constatat săvârşirea unor activităţi infracţionale privind sustragerea de produse petroliere din conductele magistrale de transport, după ce în perioada anterioară fuseseră descoperite două instalaţii artizanale în localităţile Nisipari şi Cumpăna din judeţul Constanţa”, se arată în comunicatul emis de parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Probatoriul anchetatorilor arată că inculpaţii sustrăgeau produsul petrolier din conductă prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară (de unde erau transferate într-o cisternă), apoi îl transvazau în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari, unde produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către primul dintre inculpaţi.

”Este de menţionat că la momentul intervenţiei pentru prinderea în flagrant, deşi un echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice pentru oprirea autovehiculului unui al zecelea suspect, MANGALEA GHEORGHE, acesta nu s-a conformat şi a lovit autoturismul jandarmeriei, iar deşi au fost trase două focuri de armă de avertisment cel în cauză a reuşit să fugă”, se mai arată în acelaşi comunicat al Parchetului.

Cum acţiona reţeaua de infractori a lui Gabriel Bivolaru

UPDATE ora 13.45

Conform procurorilor, rafinăria spre care mergea ţiţeiul furat era Romeco International Service Company, fostul Eco Ledo Net, din Năvodari. Rafinăria, administrată de Gabriel Bivolaru, nu era autorizată, dar era funcţională. 

UPDATE ora 11.15 Jandarmeria Constanţa a relatat cu lux de amănunte întreaga operaţiune efectuată pentru prinderea reţelei de contrabandilşti. Redăm întocmai comunicatul de presă:

În zilele de sâmbătă şi duminică, 3-4 august a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost executată o acţiune pe linia prevenirii sustragerilor de produse petroliere, la care au participat 80 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa şi ale Conpet S.A..

Cu prilejul acestei acţiuni s-au desfăşurat mai multe descinderi în următoarele localităţi:

La Năvodari, unde au fost depistate şase persoane şi trei autotrenuri marca „MAN”, una dintre acestea era încărcată cu 27 tone de ţiţei. Două persoane au fost conduse pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Într-o locaţie ce face legătura între DN 22C cu localitatea Nisipari,  a fost depistată o persoană şi mai multe bunuri, printre acestea numărându-se:
•    Furtun din cauciuc de culoare neagră, în lungime aproximativă de 1,5 , cu diametrul de 5-7 cm, având la ambele capete mufe metalice, una cu filet la exterior iar cealaltă cu filet la interior;
•    un robinet metalic de trecere de culoare albastră cu rozetă de culoare roşie, de 1 ţol şi ¼;
•    un furtun din cauciuc de culoare neagră în lungime aproximativă de 25 cm la ambele capete cu mufe metalice, cu filet şi un manometru tip tub de oxigen;
•    Saci de culoare neagră din rafie cu miros specific de petrol;
•    două telefoane marca Nokia, unul de culoare gri cu negru şi celălalt de culoare neagră;
•    o tijă metalică tip sondă, lungă de aproximativ 1,70 m şi diametrul de aproximativ 1 cm, prevăzută la un capăt cu vidia sudat iar la celălalt capăt cu mâner metalic având grosime de aproximativ 2 cm, în lungime de aproximativ 25 cm sudat în poziţie perpendiculară pe tijă;
•    două bidoane metalice cu capacitate de 20 litri ce conţineau ulei ars (unul cu aproximativ 5 litri iar celălalt cu aproximativ 2 litri);
    
În apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite două instalaţii.
- La o adâncime de aproximativ 1,5 m, s-a descoperit o instalaţie artizanală constând într-o şarnieră care avea montată o reducţie şi un robinet de doi ţoli cu canea. Aceasta se prelungea cu o ţeavă metalică cu diametrul exterior de 5 cm, iar orificiul din conductă prin care se extrăgea ţiţei fiind de 20 mm;
- Instalaţia a fost dezafectată prin aplicarea unui cep de lemn şi un petic metalic sudat.

Pe o altă conductă, s-a descoperit o instalaţie artizanală constând într-o şarnieră care avea montată o reducţie şi un robinet de doi ţoli cu canea, care se prelungea cu o ţeavă metalică cu diametrul exterior de 5 cm, orificiul din conductă prin care se extrăgea ţiţei fiind de 20 mm;

Instalaţia a fost dezafectată prin aplicarea unui cep de lemn şi un petic metalic sudat. Ambele ţevi intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 cm printr-o spărtură de 40x40 cm. Nu s-au înregistrat  pierderi de ţiţei şi nu a fost poluat solul.

Din alte locaţii aflate în Constanţa au mai fost ridicate şase autovehicule respectiv, un     autoturism Mercedes Brek , o autoutilitară marca Iveco,  cu nouă rezervoare a cîte o tonă, un autoturism Opel Omega, un Renault Espace, care prezenta un rezervor de o tonă, un Ford Mondeo şi     o Dacia 1300.

De asemenea au fost luate măsuri de blocăre a unor posibile trasee de retragere ale unor autovehicule în care s-ar afla şi unele persoane suspecte de furturi de combustibil de pe raza judeţului Constanţa. A fost identificat în trafic un autoturism marca BMW suspect, s-a încercat blocarea acestuia, şoferul nu a oprit, moment în care jandarmii au executat somaţia legală. Conducătorul auto nu s-a supus, a demarat, avariind uşor aripa stânga-faţă a autospecialei. Autoturismul suspect a fost urmărit pe itinerarul str. Avram Iancu-str. Bucureşti-Bd. I.C. Brătianu-DN 22C-Poarta Albă.

La ieşirea din localitatea Poarta Albă s-a luat măsura de blocării sensului de mers către localitatea Murfatlar precum şi somarea acestuia. S-a executat foc asupra autoturismului cu un număr de opt cartuşe, vizând zona radiatorului şi a pneurilor faţă.

Autoturismul nu a oprit, a întors şi s-a deplasat către localitatea Poarta Albă, zonă în care s-a pierdut contactul vizual cu acesta.

Între localităţile Murfatlar şi Nisipari, un alt echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice. Autoturismul marca BMW a redus viteza de deplasare dar nu a respectat semnalele de oprire. Pentru acest lucru  a fost executat un foc de avertisment în plan vertical, dar autoturismul şi-a continuat deplasarea către localitatea Murfatlar. A depăşit barajul organizat de efectivele de jandarmi, moment în care subofiţerul a executat două focuri de armă înspre autoturism, vizând zona pneurilor.

Mai târziu, autovehiculul a fost găsit abandonat în apropierea comunei Lanurile şi prezenta portiera din partea dreaptă faţă avariată şi urme de glonţ pe bara de protecţie din faţă, în partea dreaptă a acesteia, iar stopul din partea stângă-spate era spart.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 

UPDATE ORA 10.30

Ancheta a fost coordonată de procurorul constănţean Theodor Niţă, în colaborare cu Poliţia Rutieră Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. Au fost găsite două conducte artizanale în apropierea localităţilor Cumpăna şi Năvodari, din judeţul Constanţa. Instalaţiile artizanale ”înţepau” conductele CONPET şi încărcau produsele petroliere (ţiţei sau motorină) în cisternele lui Bivolaru. Cisternele duceau, ulterior, produsele rafinate la benzinării, iar pe cele nerafinate către rafinării din ţară.  

UPDATE ORA 9.38

Procurorii constănţeni supravegheau de la începutul acestui an o reţea de hoţi de combustibil, care furau produse petroliere din conductele CONPET, firmă din Constanţa de transport de produse petroliere. Printr-o firmă care îi aparţine lui Gabriel Bivolaru, hoţii vindeau combustibilul furat rafinăriilor din ţară. În timpul flagrantului de vineri spre sâmbătă, unul dintre hoţii de combustibil a încercat să fugă, motiv pentru care oamenii legii au tras focuri de armă după el, pentru a-l prinde. Ulterior, sâmbătă şi duminică, au avut loc 14 percheziţii în Constanţa, Năvodari şi Cumpăna, iar toate indiciile anchetei au condus spre firmele controlate de Bivolaru. 

Fostul deputat PDSR a fost chemat, în weekend, la audieri, iar seara trecută a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca astăzi la prânz să fie dus în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă de 29 de zile, 

UPDATE ORA 9.28

Flagrantul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar seara trecută, Bivolaru şi ceilalţi nouă complici au fost reţinuţi. Conform procurorilor, în timpul weekend-ului, au avut loc mai multe percheziţii în acest caz.

Ex-parlamentarul Gabriel Bivolaru şi celelalte nouă persoane vor fi duse astăzi, la ora 12.00, în faţa magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.

”În timpul reţinerilor, au avut loc urmăriri şi a fost nevoie ca anchetatorii să tragă cu armele din dotare pentru a-i reţine pe suspecţi”, a declarat pentru ”Adevărul” procurorul constănţean Theodor Niţă. 

Gabriel Bivolaru a fost deputat PDSR de Ialomiţa între anii 1996 şi 2000.

În martie 2004 el a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru că a prejudiciat Banca Română de Dezvoltare cu 50 milioane euro. În 2007 însă, Bivolaru a fost eliberat condiţionat pentru bună purtare, cu doi ani mai devreme.

Vă mai recomandăm.

VIDEO Contrabandă pe Dunăre. Peste 90 tone de motorină, traficate între firme

Peste zece persoane, printre care şi fostul şef al Vămilor, reţinute în dosarul de evaziune fiscală în care este acuzat şi Blejnar

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite