Frauda electorală colosală prin care comuniştii au ajuns la putere în România: „Toate buletinele de vot au fost arse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii au ajuns la putere în 1946 prin procedee nedemocratice. Într-o ţară aflată sub ocupaţia Armatei Roşii, voturile au fost măsluite, urnele furate, oamenii împiedicaţi să voteze, mergându-se până la bătăi şi crime.

La Memorialul Sighet au fost expuse mai multe metode de fraudare a alegerilor la scrutinul care a avut loc la 19 noiembrie 1946. Printre exponatele expoziţiei se numără şi o urnă cu fund dublu, o invenţie a comuniştilor pentru fraudarea alegerilor. Voturile false erau puse, de la început, pe fundul urnei, iar cele reale rămâneau în cutia superioară şi nu mai erau numărate.

O altă metodă de fraudare viza direct buletinele de vot. Astfel, pe un buletin de vot la alegerile din 19 noiembrie 1946 se observă ştampila pusă în rubrica PNŢ, ce avea ca semn electoral ochiul. Pe acelaşi buletin apar alte alte două ştampile falsificate în rubricile FND-ului, care avea ca semn electoral soarele.

Imagine indisponibilă

Urnă cu fund dublu expusă la Memorialul Sighet FOTO Mariana Iancu

Securişti români şi ruşi, în secţia de votare

Alte zeci de mărturii vin să confirme furtul masiv. „Am asistat în câteva secţii de votare la numărătoarea voturilor. De la începerea numărătorii şi până la terminare, în incinta secţiei de votare se aflau o mulţime de necunoscuţi. Mai târziu am aflat că erau securişti români şi ruşi. Buletinele de vot după ce erau murdărite cu felurile mâzgălituri şi scrise cuvinte la adresa comuniştilor, erau declarate valabile pentru FND“, consemna Valer Tehei, un martor al acelor vremuri actualmente domiciliat în Germania.

În continuare, el vorbeşte despre comisii care, în marea lor majoritate, erau formate din „oamenii de încredere al comuniştilor. Dacă cineva avea îndrăzneala să se opună valabilităţii unui astfel de buletin, pe loc era ridicat şi dus. Şi dus era! Astfel, comisiile secţiilor de votare erau obligate să falsifice procesele verbale de încheiere a votării. În dimineaţa următoare, toate buletinele de vot au fost arse pentru a nu fi reluate la un eventual control“. 

Imagine indisponibilă

Un fost locotenent implicat în alegerile din 1946 a dezvăluit că a fost plătit, fiindu-i cumpărată tăcerea. „Eram tânăr locotenent de 25 de ani în arma geniului, făcând parte dintr-o unitate de construcţii Căi ferate cu sediul la Chitila. Sunt repartizat la secţia de votare din Brezoaiele şi, ca «tacâmul» să fie complet, într-un plic primim o sumă de bani care reprezintă cam două salarii ale gradului pe care-l aveam. Deci să fie clar că suntem şi cumpăraţi pentru ce ne aşteaptă“, mărturisea Dumitru Mitchievci, din Bucureşti. 

Pentru a fi siguri că iese rezultatul favorabil, voturile acordate partidelor politice cu tradiţie erau trecute la comunişti, dezvăluirea fiind făcută de  Cornelia Paţica din Bucureşti: „Pe contrapagina candidaţilor Partidului Liberal era lista comuniştilor cu soarele. Tuşul de ştampilă era foarte gros, iar hârtia buletinelor poroasă ca sugativa. De aceea amprenta ştampilei apărea şi pe contrapagină. Şeful comisiei (comunist), din comuna Bereşti, judeţul Covurlui, deschidea buletinul la pagina cu soarele şi trecea «VOTAT» la numărătoare, dar de fapt apărea «TATOV». Delegatul ne-a povestit că a protestat dar nu s-a luat în seamă protestul său. Până să ajungă la Galaţi ca să poată face vreo contestaţie, se publicaseră rezultatele. Totul era bătut în cuie“.

Imagine indisponibilă

Intimidare şi falsificarea rezultatelor  

Despre fraudarea alegerilor s-a scris şi în Raportul Serviciilor Secrete Americane privind România, prezentat preşedintelui Harry S. Truman la 5 octombrie 1949: „În campania de alegeri, blocul partidelor democratice, dominat de comunişti, a susţinut o singură listă electorală şi, potrivit rezultatelor date de guvern, şi-a asumat o victorie strălucită. În realitate, alegerile s-au caracterizat prin intimidare şi falsificarea rezultatelor. Opoziţia, care, se estimează, a câştigat aproximativ 75% dintre voturi, a primit doar 35 din cele 414 locuri în Camera Deputaţilor“. 

Legăturile cu provincia, întrerupte

„În noaptea de 19 noiembrie au fost anunţate foarte puţine rezultate, iar apoi nu s-a mai spus nimic timp de 3 zile. Legăturile cu provincia au fost întrerupte, pentru a-i împiedica pe cei din opoziţie să obţină rezultate din teritoriu, şi se pare că acestea erau atât de consecvent în favoarea opoziţiei, încât guvernul şi-a dat repede seama că toate metodele lor ingenioase de falsificare dăduseră greş. Ca atare, în cele din urmă au fost obligaţi să falsifice cifrele oficiale şi să prezinte ceea ce fusese o înfrângere zdrobitoare drept o victorie copleşitoare“, se arată în raportul anual al reprezentantului Marii Britanii la Bucureşti trimis primului ministru englez Attlee. 

Rezultate alegeri

La scrutinul din 1946, BDP (Blocul Partidelor Democrate) a obţinut 78,46%, iar partidele tradiţionale 17,36%. În aceste condiţii, BDP a câştigat 348 mandate (379 alături de aliaţii săi), PNŢ - 32, iar PNL - doar 3.

Vă mai recomandăm:

Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa în SUA: diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agenţilor străini
 

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Operaţiunea „Olimp ’72“ – Cum i-a urmărit Securitatea pe sportivii români la Olimpiada de la München. Patzaichin: „Securiştii aveau urme de caschetă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite