FOTO Zona istorică a Constanţei: străzile sunt pavate cu granit, iar casele au ajuns o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce scuarul din faţa Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa a fost pavat cu granit, clădirile din centrul istoric au ajuns o ruină, unde se adăpostesc vagabonzi, care lasă în urmă mizerie de nedescris.

Centrul vechi al Constanţei a intrat în proces de reabilitare în urmă cu doi ani. Data de finalizare a lucrărilor este 10 mai 2014. La stadiul la care se află lucrările, este greu de crezut faptul că se va respecta termenul.

Zona cea mai încărcată de istorie – Peninsula – locul unde au existat cele mai frumoase imobile, a căror arhitectură a fost păstrată de secole, locul unde Mihai Eminescu s-a adăpostit o vreme de lumea zbuciumată, este acum praf şi pulbere. Poetul Ovidius, cel exilat la Tomis în urmă cu 2.000 de ani, priveşte de pe statuia din faţa Muzeului de Istorie şi Arheologie ce s-a ales de tărâmul minunat dintre Dunăre şi Mare.

Majoritatea construcţiilor, cândva minuni ale arhitecturii, zac acum în prag de prăbuşire. Doar câţiva pereţi mai sunt în picioare. Doar pentru a mai adăposti vagabonzi şi mizeria pe care ei o lasă în urmă. Ici – acolo câte o casă este renovată complet.

Cel mai mare pericol

Din lucrările de refacere a zonei sunt finalizate doar cele din faţa muzeului. A fost montat granitul pe jos şi amenajate mai mute băncuţe. În rest, dai doar de tranşee, străzi închise, case pe care le ocoleşti de frică să nu-şi cadă o bucată de tencuială în cap. Pe la colţuri, puradeii încă îţi cer câţiva bănuţi. Nu ştii de ce să te fereşti mai întâi: de gropi, de romi, sau de câini vagabonzi.

Proiectul este în valoare de 14.863.355,95 lei. Cea mai mare arte a fondurilor provin de la  Uniunea Europeană, dar şi de la Guvernul României.

Stil Art Nouveau printre ruine

Iniţial s-a lucrat la refacerea sistemului de apă şi canalizare. Proiectul prevede refacerea tuturor arterelor pietonale din zonă, înlocuirea băncilor şi a coşurile de gunoi, în stilul  Art Nouveau, care s-a folosit şi la construirea Cazinoului.

Însă, va mai trece mult timp până când turiştii străini care ajung în Portul Constanţa la bordul navelor de croazieră vor putea să se plimbe prin centrul istoric, iar constănţenii vor putea să-şi petreacă mai multe ore în linişte la o terasă, aşa cum se întâmplă în oraşele civilizate.

Vă mai recomdăm:

Vacanţă în România: plimbare prin Balcani, pe străzile istorice ale Constanţei neştiute

FOTO Legenda urbană a Constanţei: Sfântul Anton de Padova, la care se roagă catolici, ortodocşi şi musulmani

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite