FOTO VIDEO Visul americanilor de pe distrugătorul ajuns în România: să-l înfrunte pe Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava de război USS Donald Cook, sosită ieri în portul Constanţa, va rămâne la cheu pentru patru zile, timp în care militarii americani au voie să plece oriunde în România. Dorinţa lor a fost simplă: vor să vadă Castelul lui Dracula de la Bran.

Vasul american este unul relativ nou. A primit botezul mării în 1998 şi, odată cu el, numele unui veteran american care a pierit în războiul din Vietnam. 

În ultimii ani, USS Donald Cook a fost detaşata în flota americană din Marea Mediterană. Militarii participă la misiuni de menţinere a păcii, dar nu se sfiesc să vorbească despre capacitatea de luptă a vasului lor. Nava este înţesată de armament greu. În camera de comandă sunt mereu 24 militari.

Piesa de rezistenţă este "Unicornul". Animalul fantastic cu corn în frunte a dat numele unui computer care ştie să depisteze tot ce mişcă în jurul navei pe o distanţă de 185 kilometri.

Dacă nava ar fi la Sulina, sonarele de pe USS Donald Cook pot "să vadă" un submarin care se află la Odessa, în Ucraina.

Visul americanilor de pe distrugătorul ajuns în România: să-l înfrunte pe Dracula

Comandantul navei de război, Cmdr. Scott A. Jones şi-a căpătat tilul în urmă cu mai puţin de un an. El spune că a venit în Marea Neagră pentru a-şi întări parteneriatul cu România şi pentru a spori pacea şi securitatea în regiune. Dincolo de discursul oficial, Cmdr. Jones s-a declarat surprins de vizita preşedintelui Traian Băsescu la bord.

"L-am invitat pe preşedinte aici pe puntea de comandă şi am aflat că a fost şi el comandant de navă. Dânsul era pe un tanc petrolier civil şi mi-a povestit că doar pe punte, în marş îşi găsea liniştea. Nu e nimic mai frumos decât să vii aici cînd nava este în mişcare şi să urmăreşti apusul sau răsăritul cu o ceaşcă de cafea bună în mână".

„Code Liberty”

Operaţiunile desfăşurate alături de Marina Militară Română sunt secrete. Planurile au fost discutate în urmă cu o săptămână şi aplicaţiile vor avea loc în larg, departe de ochii presei şi ai localnicilor. Până atunci însă, militarii americani vor să învingă un mit. Mrţi dimineaţă ei pleacă spre Castelul lui Dracula din Bran. 

Şi timpul liber are un nume. Excursiile pe care americanii le fac în România se intitulează "Code Liberty". Ei au voie să meargă peste tot, dar majoritatea a declarat că un drum către zona unde s-au născut legendele cu vampiri şi o masă în oraşul Constanţa le este de ajuns. 

"Nu-mi spuneţi despre ce este vorba. Vreau să văd cu ochii mei Castelul Contelui", spune râzând locotenentul Steven Troxel. El este şeful echipei de electronişti de la bord care se ocupă de repararea tuturor sistemelor de navigaţie şi armament de pe USS Donald Cook. "Se mai şi strică echipamentele. Dar echipa mea de tehnicieni poate să le repare chiar şi în timpul marşului", mărturiseşte Lt. Troxel. 

Nava de război americană are 154 metri lungime şi poate să navige cu o viteză de peste 30 noduri. La bord sunt instalate două rachete MK 41, lansatoare de rachete Tomahawk şi Harpoon, o mitralieră de calibru 54 şi lansatoare pentru torpile MK 46. Cabinele şi culoarele strâmte adăpostesc 23 ofiţeri şi 315 membri de echipaj.

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat distrugătorul american „USS Donald Cook”, ancorat în Portul Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite