FOTO VIDEO Ruladă de purcel de lapte, o reţetă a unui constănţean maestru în arta culinară

Niculae Nejloveanu - reţetă ruladă de purcel de lapte

Unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Constanţa şi-a căpătat renumele şi datorită maestrului bucătar care l-a creat. Niculae Nejloveanu este cel care îi învaţă pe tineri să gătească, dar se poate lăuda cu experienţa sa de zeci de ani în bucătărie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Niculae Nejloveanu este absolvent al Facultăţii de Turism şi Alimentaţie Publică şi în urmă cu zece ani a participat la Olimpiada Internaţională de Artă Culinară de la Erfurt. De atunci, premiile s-au ţinut lanţ. Bucătarul constănţean a fost decorat în ISlanda, Moscova, Bucureşti, Luxembourg, Lyon sau Istanbul, iar creaţiile sale pot fi acum savurate şi la malul mării. 

În prezent, Nejloveanu conduce unul dintre cele mai dotate Centre de Gastronomie şi Turism din România, iar zilele trecute şi-a făcut timp să descrie una dintre reţetele lui favorite pentru masa de sărbători: un platou format din ruladă de purcel cu lapte, ruladă de curcan şi muşchi de vită cu garnitură de varză călită şi cartofi pai.

"Românii vor să aibă în noaptea de Revelion ceva bun pe masă, iar combinaţia de ruladă de purcel de lapte cu ruladă de curcan şi muşchi de vită este una şi aproape de tradiţie, dar în acelaşi timp asta consumă românul. Nu îi facem fructe de mare sau altceva în noaptea de revelion", mărturiseşte Niculae Nejloveanu.

 

 
Piesa principală este chiar rulada de purcel de lapte. 
 
Ingredientele sunt pentru 10 porţii:
 
- Ruladă de purcel - 1,5 kg
- Varză Călită - 1,5 kg
- cimbru
- busuioc
- oregano
- usturoi
 
"Purcelul trebuie să ştii să-l alegi de viu. El nu trebuie să aibă mai mult de şase săptămâni şi o greutate de 12 kilograme. După ce îl sacrificăm, îl pârlim foarte bine cu paie şi îl spălăm, îl curăţăm şi începem tranşarea lui.
 
Îl tranşăm pe burtă, îi facem eviscerarea şi începem să-l dezosăm. După ce l-am dezosat întreg şi i-am tăiat capul el iese ca un fel de plapumă, cu şoriciul în jos şi cu partea de carne deasupra. După aceea venim cu puţin mujdei de usturoi şi întindem pe toată suprafaţa respectivă. Îi punem condimente: nişte coriandru, puţin cimbru şi în acelaşi timp venim şi cu puţină slănină. 
 
După asta îl împachetăm, îl rulăm, îl facem ruladă, îl legăm cu aţă foarte strâns. Se introduce la cuptor într-o tavă şi lăsat să se rumenească. Baiţul respectiv, se dă tot timpul cu o pensulă ca să iasă rumenit şi suculent. 
 
Când este gata se scoate afară, se lasă puţin la rece, se taie şi se montează pe platou." explică Niculae Nejloveanu.
 
Pentru varza călită, bucătarul foloseşte 3,7 kilograme de varză, 200 ml de ulei, 3 grame de piper, 1 gram de foi de dafin.
 
Pregătirea ei este simplă şi nu diferă de ceea ce ştie orice gospodină. "Varza murată se curăţă de cotoare, se taie fâşii lungi şi se stoarce bine de zeamă. Varza se înăbuşă în ulei cu adaos de apă, într-o cratiţă mare sau tuci. Se adaugă piperul, foi de dafin şi se introduce la cuptor pentru 40 minute." explică Nejloveanu.
 
 

Rulada de purcel de lapte

Imagini din aceeasi galerie
  • Rulada de purcel de lapte
  • Maestrul Nejloveanu cu preparatele sale. FOTO Arhiva personală
  • Niculae Nejloveanu alături de elevii săi. FOTO Arhiva personală
  • Niculae Nejloveanu. FOTO Adrian Boioglu
  • Niculae Nejloveanu. FOTO Adrian Boioglu
  • Medaliile lui Niculae Nejloveanu. FOTO Adrian Boioglu
  • Niculae Nejloveanu. FOTO Adrian Boioglu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările