FOTO VIDEO Pelerinaj la Mănăstirea Dervent. Mii de credincioşi au mers la Izvorul Tămăduirii

FOTO VIDEO Pelerinaj la Mănăstirea Dervent. Mii de credincioşi au mers la Izvorul Tămăduirii

Crediincioşii adunaţi în faţa Izvorului Tămăduirii. FOTO Ionuţ Druche

Spre deosebire de alţi ani, pelerinajul din 2014 se poate caracteriza prin câteva cuvinte. Oamenii au învăţat să aştepte la coadă fără incidente şi să nu se îmbulzească atunci când au început să se dea sticlele cu Aghiazma Mică.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Mănăstirea Dervent se vine de obicei cu o seară înainte. Credincioşii creştini ortodocşi au ignorat temperaturile de sub zece grade celsius şi au petrecut noaptea în maşini sau în curtea lăcaşului de cult. Zona îi atrage pe cei credincioşi şi datorită crucilor de piatră. Se spune că ele fac minuni şi au puteri tămăduitoare. 
 
Dimineaţă, Înalt Prea Sfinţia sa a oficiat Liturghia de hram timp de aproape două ore şi jumătate. Enoriaşii au plecat apoi alături de prelaţi spre Izvorul Tămăduirii. La orele prânzului a început slujba de sfinţire a apelor. Reprezentanţii bisericii au avut grijă ca apa din izvor să fie depozitată în butoaie mari cu o zi înainte. Oamenii s-au aşezat cuminţi la coadă şi ajutaţi de Jandarmii constănţeni au umplut pe rând sticlele cu Aghiazma Mică. 
 
Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului, serbat în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea aminteşte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb aflat într-o pădure. Conform tradiţiei, înainte de a ajunge împărat, pe când Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului s-a întâlnit cu un bătrân orb care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului a înaintat în pădure şi a găsit un izvor din care i-a dat orbului apă. După ce orbul şi-a potolit setea şi Leon l-a spălat pe faţă cu acea apă, pe dată omul s-a vindecat. După ce a ajuns împărat, pentru a-i mulţumi Maicii Domnului, Leon cel Mare a construit o biserică lângă Izvorul tămăduitor, aproape de Constantinopol (azi Istanbul).
 
Sărbătoarea datează de la jumătatea primului mileniu creştin, generalizându-se în întreaga Biserică Ortodoxă. În această zi în biserici sau la izvoare se face slujba de sfinţirea mică a apei.
 
Ziua de sâmbătă, 26 Aprilie va fi una specială pentru mănăstirea Colilia din comuna constănţeană Cogealac. Ierarhul Tomisului va oficia acolo Sfânta Liturghie. 
 
Între anii 1901-1934 etnicii germani au ridicat în satul Colilia, comuna Cogealac, judeţul Constanţa, o biserică. După plecarea lor la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, lăcaşul de cult a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română, iar comunitatea germană a fost despăgubită. În timpul comunismului, între anii 1967-1968, prin aşa - numita sistematizare rurală, odată cu satul Colilia, biserica a fost părăsită şi, în timp, s-a degradat.
 
După reactivarea mănăstirii, în luna mai 2006, maica stareţă Rafaela a început lucrările de reconstrucţie. Astfel, în perioada 13 septembrie 2007 – 29 iulie 2008 a fost construit paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În plus, au fost realizate: paraclisul, clopotniţa, un corp de chilii, aghiasmatarul, un aşezământ social format din 20 de căsuţe pentru nevoiaşi.
 
Din noiembrie 2006 s-a lucrat la ridicarea bisericii mari pe ruinele fostului lăcaş de cult. Pictura, în frescă, a fost realizată de Sorin şi Paraschiv Bejan, între anii 2007-2009. Pe data de 21 noiembrie 2009 biserica a fost sfinţită de către IPS Arhiepiscop Teodosie.
 
 

Vă mai recomandăm:
 
 

Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Dervent. FOTO Ionuț Druche

Imagini din aceeasi galerie
  • Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Dervent. FOTO Ionuț Druche
  • ÎPS Teodosie sfințește apa de izvor. FOTO Ionuț Druche
  • ÎPS Teodosie lângă Izvorul Tămăduirii. FOTO Ionuț Druche
  • Corul Arhiepiscopiei Tomisului. FOTO Ionuț Druche
  • Soborul de preoți de la Arhiepiscopia Tomisului. FOTO Ionuț Druche
  • O mică parte din enoriașii de la Dervent. FOTO Ionuț Druche
  • ÎPS Teodosie a mers prin mulțime. FOTO Ionuț Druche
  • Mănăstirea Dervent este încă în construcție. FOTO Ionuț Druche
  • Slujba de sfințire a Aghiazmei Mici. FOTO Ionuț Druche
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările