FOTO VIDEO Fata-minune de la ţară care a ajuns să cânte cu Phoenix

FOTO VIDEO Fata-minune de la ţară care a ajuns să cânte cu Phoenix

Oana Chiriac, alături de Phoenix Sursa Facebook Oanna Chiriac / Autor Berăria H

Oana Chiriac (13 ani) din satul constănţean Dorobanţu are o poveste uimitoare. A fost remarcată de Nicu Covaci, liderul legendarei trupe Phoenix, la un concurs de talente pentru copii desfăşurat în mediul rural. Muzicianul a invitat-o cu ei în spectacol, iar Oana a interpretat „Mugur de fluier“ pe marile scene. Ca să înveţe muzică, fata face naveta 80 kilometri zilnic la şcoală.

Ştiri pe aceeaşi temă

La anii la care fetiţele încă se alintă, Oana Chiriac (13 ani), o copilă născută-crescută la ţară, a păşit pe un drum al performanţei care a dus-o deja pe scenă cu legendara trupă Phoenix. Ca în basmul Cenuşăresei, Oana a fost aleasă după ce a fost văzută la un concurs de talente muzicale pentru copii, care a poposit la un moment dat într-o comună din judeţul Constanţa. 

GALERIE FOTO CU OANA, FATA-MINUNE ALEASĂ DE PHOENIX

În aprilie 2016, fetiţa din satul Dorobanţu a participat la Top Ten Kids, competiţie ce s-a ţinut în comuna Mihail Kogălniceanu. Avea 10 ani şi cânta doar de 2 ani, dar a interpretat o piesă grea a Luminiţei Anghel, „Şansa e de partea mea“. Melodia pune la încercare voci experimentate, iar Oana a câştigat premiul I, nu şi trofeul. Însă adevărata recunoaştere a venit în mod neaşteptat. Invitatul de onoare al concursului, Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, s-a apropiat de Oana şi de mama ei şi i-a spus copilei: „Eu vreau ca tu să cânţi cu noi“.

Debutul cu Phoenix

Mama Oanei era să leşine de emoţie. „Cine n-ar da orice să fie remarcat de Phoenix, muzicienii care au scris istorie în România? Care să te mai şi cheme să cânţi cu ei! Aşa ceva era inimaginabil!“, spune Liliana Chiriac.

Oana, în schimb, n-a avut nicio emoţie. Ea ştia că unde trebuie să se ducă trebuie să cânte din tot sufletul. Debutul alături de Phoenix l-a făcut o lună mai târziu, la un concert din mai 2016 de la Berăria H. După câteva repetiţii, micuţa Oana a urcat pe scenă cu monştrii sacri, stăpână pe sine, în ţinută rock.

Sunetiştii îşi făcuseră iniţial probleme: „Să dăm microfonul mai tare?“, au întrebat ei văzând cât de fragilă e copila. „Nu e nevoie“, a zis Covaci. „Aşteptaţi să înceapă să cânte, să vedeţi ce forţă şi putere are în ea“, a spus muzicianul. 

Alături de Phoenix Sursa Facebook Oanna Chiriac

În spectacol, când a venit rândul Oanei, Nicu Covaci a avertizat publicul: „Phoenix renaşte şi întinereşte. Pe scenă va veni un nou miracol“. De la primele acorduri, spectatorii au făcut ochii mari a uimire, spre mulţumirea lui Covaci care zâmbea mânzeşte. La doar 10 ani, vocea copilei a umplut sala uriaşă, iar prezenţa ei scenică a impresionat prin siguranţă şi naturaleţe - pe măsura melodiei interpretate: nemuritoarea „Mugur de fluier“. Mica solistă a cântat din toată fiinţa ei, acompaniată de Covaci & company. La final, fetiţa venită din satul constănţean Dorobanţu a fost aclamată în picioare.

Face naveta 80 kilometri zilnic la şcoală

De atunci, Oana Chiriac îi însoţeşte pe membrii trupei Phoenix ca invitat special, de câte ori este chemată. Iar părinţii fac tot posibilul ca ea să fie prezentă pe scenă. Pentru a fi la înălţime, Oana a urmat cursuri de muzică la „Centrul Cultural Judeţean Teodor Burada“ din Constanţa, cu profesorul Teodor Rădulescu, absolvind cu diplomă de excelenţă. Este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa şi studiază în continuare muzica: pian, flaut, canto, percuţie. Face naveta zilnic 80 kilometri dus-întors de la Dorobanţu la Constanţa şi înapoi. 

Din septembrie 2018, Oana merge la Bucureşti cel puţin o dată pe săptămână, în weekend, pentru că a fost cooptată în distribuţia muzicalului de satiră politică „Nepoţii lui Tănase“, a cărui premieră a avut loc la finele lui decembrie 2018, la Teatrul de revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti. În regia şi scenografia lui Alin Gheorghişan şi pe muzica lui Dan Dimitriu, Oana Chiriac, fata „nimănui“ de la ţară, străluceşte în rolul „Îngeraşul“.

„Ştiţi cum se vede de pe scenă publicul din sală? Ca o mare de luminiţe. Iar când stârnesc aplauze… nu mai vreau să cobor de pe scenă. Îmi place să aduc fericire pe chipul oamenilor. Nu vreau să fac altceva în viaţă decât să fiu artist. Să cânt, să joc teatru, să mă fac auzită“, spune Oana Chiriac.

În 2017, fata din România a primit Trofeul şcolilor de canto la festivalul de la San Remo. Tot în 2017 a primit Trofeul Tinereţii de la Amara Junior. Are în palmares piese cântate cu Adrian Romcescu („Mi-e dor de tine“), Fuego, Aurelian Temişan. De curând a lansat o piesă proprie compusă de Dragoş Daniel, „O vară de neuitat“.

Dar de când a cântat cu Phoenix, îngeraşului de la „Tănase“ i-a mers la suflet rock-ul, pentru care a descoperit că este potrivită. Rochiţele vaporoase le-a înlocuit cu pantaloni şi geacă negre din piele şi cu tricoul cu însemnul „Phoenix“. „Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Iubesc rock-ul, iar muzica e viaţa mea“, zâmbeşte Oana Chiriac.

„Este deja un artist complet. Va face carieră strălucită“

„La vârsta ei, Oana Chiriac este deja un artist complet. Cântă, joacă, este foarte corectă, foarte studioasă şi ce este foarte important – asta îşi doreşte ea să facă, nu este dorinţa părinţilor, nu este împinsă de la spate de familia care vrea să o vadă vedetă. Oana este dispusă să muncească, este foarte sinceră, ştie să spună <Nu ştiu>, <Nu pot> sau <Ştiu, dar nu pot sau nu vreau> - ceea ce este o calitate rară. Lucrul cu copiii este delicat, dar dificil este lucrul cu părinţii. Din fericire, nu este cazul ei, pentru că familia ştie să o asculte şi să o susţină. Oricum, Oana este încă departe de a-şi fi dezvăluit întregul potenţial, dar are o carieră strălucită în faţă, pentru că este bine construită în mentalitate, în educaţie“, arată Alin Gheorghişan, realizatorul de la Teatrul de revistă „Constantin Tănase“.

Teodor Rădulescu, profesor de canto, este mândru de ea: „Când a venit la mine, Oana era foarte timidă, ezitantă. Dacă o opream de două ori din cântat, plângea. Dar este cuminte, ascultătoare şi muncitoare. Când urcă pe scenă, se transformă. Aşa se întâmplă numai cu oamenii hărăziţi scenei, transfigurarea aceasta. Oana are o trenă de mister, o linişte pe care o răspândeşte în jur. Are un zâmbet subţire în colţul gurii, în zeci de culori. Ca la 13 ani să ai un contract cu o instituţie profesionistă de teatru, cum este <Tănase>, este o realizare extraordinară. Drumul Oanei trebuie să fie teatru, arte, combinat cu muzică. Fără muzică nu se poate“. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Ce spun cunoscuţi DJ români despre muzica 8D, efectul sonor care dă stări extreme: „O porţie de transpiraţie rece combinată cu o senzaţie de vertij“

FOTO VIDEO Casa Muzicii, încântătoarea surpriză pentru români din inima Vienei. Cum este onorată România la etajul marilor compozitori

EXCLUSIV El este românul din spatele superhitului „Waves“ cântat de Mr. Probz. Mihai Puşcoiu vine în România

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările