FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, după bombardamentul din 1916. Starea edificiului, asemănătoare celei de azi

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, după bombardamentul din 1916. Starea edificiului, asemănătoare celei de azi

Cazinoul, în tompul Primul Război Mondial Sursa iwm.org.uk

Cazinoul arată Imaginile aflate în arhiva Muzeului Imperial de Război al Marii Britanii (Imperial War Museum) arată distrugerile suferite de ţărmul Constanţei, iar Cazinoul este într-o stare asemănătoare celei din ziua de azi, când zace în paragină de ani de zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

În toamna lui 1916, în timpul Primului Război Mondial, nemţii înaintau decisiv spre Bucureşti, după ce rupseseră frontul de la sud de Dunăre şi cuceriseră Dobrogea, în ciuda rezistenţei întâmpinate.

Conducerea ţării - Coroana şi Guvernul - se refugiaseră la Iaşi, lăsând Capitala în urmă pentru a evita capturarea liderilor. 

Constanţa, oraşul-port de la Marea Neagră, căzuse în mâinile germanilor care voiau să pună mâna cu orice preţ pentru punctul strategic pe care-l râvneau atât ruşii, cât şi turcii - adversari de secole pentru supremaţia în bazinul Mării Negre. 

Bombardamentul la care nemţii au supus Constanţa a lăsat urme adânci. Portul a fost principala ţintă a tirului german, iar Cazinoul aflat în imediata apropiere a fost inevitabil afectat. 

Imaginile aflate în arhiva Muzeului Imperial de Război al Marii Britanii (Imperial War Museum) arată distrugerile suferite de ţărmul Constanţei.

Cazinoul este într-o stare asemănătoare celei din ziua de azi, când zace în paragină de ani de zile (foto sus)

Constanţa a mai fost bombardată în iunie 1941, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Aceleaşi ţinte au fost vizate, dar prăpădul a fost mai mare în zona peninsulară a oraşului.

Clădiri extraordinar de frumoase de pe Bulevardul Elisabeta au fost atunci rase de pe faţa pământului.

Mai mult, Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel, prima biserică ortodoxă construită la Constanţa după 1878, când Dobrogea a revenit la sânul patriei-mamă, a fost la un pas de a fi distrusă în totalitate.

Actualmente, numeroase imobile din centrul istoric al Constanţei arată ca şi cum ar fi fost bombardate. 

 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Cum arăta Portul Constanţa după ce a fost bombardat de nemţi în Primul Război Mondial. Imagini extrem de rare

 

citeste totul despre: