FOTO VIDEO Armonia, cel mai bun cor bărbătesc din lume

FOTO VIDEO Armonia, cel mai bun cor bărbătesc din lume

Corala Armonia reprezintă Constanţa, Dobrogea, România

CONSTANŢA Corala Armonia, aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului, a fost desemnată luna trecută cel mai bun cor bărbătesc din lume, la Jocurile Corale Mondiale de la Riga, Letonia. Cei 30 de membri ai corului, cu vârste între 24 şi 40 de ani, cântă atât muzică religioasă, cât şi muzică populară românească

Ştiri pe aceeaşi temă

Voci puternice şi melodioase, timbru aparte bisericesc şi folclor autentic românesc. Pentru că trebuia ca toate acestea să poarte un nume, li s-a spus Corala Armonia, corul cu muzică divină izvorâtă din piepturile unor români.

Povestea corului începe în 2001, la Seminarul Teologic Tulcea, acolo unde a fost înfiinţat de Iulian Dumitru (36 de ani), un tânăr teolog din Prahova. După doi ani în care a funcţionat la Tulcea, corala a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. De aici, ansamblul vocal începe să se dezvolte. Dirijorul Iulian Dumitru a studiat pe lângă Teologie, şi Muzică, secţiunea Artă sacră.

De la un nucleu de 8-10 membri, corala are acum 30 membri. Jumătate dintre ei sunt clerici, jumătate sunt studenţi sau absolvenţi de Teologie. „Iniţial, am fost un cor religios. A cânta despre Dumnezeu este înălţător. Îţi înmoaie inima. Am avut succese extraordinare cu muzica religioasă, dar ne-am gândit să dezvoltăm şi latura de folclor românesc, care este, de fapt, un filon al muzicii religioase. Ne face foarte fericiţi“, spune dirijorul Iulian Dumitru.

Toţi cei 30 de cântăreţi ai corului sunt ca o mare familie. „Relaţiile noastre se bazează înainte de toate pe dragoste de cânt. Nu e uşor să faci performanţă fără să fii profesionist. Totul pleacă de la credinţă, pentru că noi suntem un cor ortodox. Aici nu există tensiuni, bârfe. Am ajuns să avem relaţii naşi-fini între noi. Suntem sudaţi sufleteşte total, altfel nu am fi ajuns la asemenea performanţă“, spune dirijorul Iulian Dumitru.

Coruri din 60 de ţări

Cea mai recentă performanţă a coralei a fost înregistrată în luna iulie, când a participat la Jocurile Corale Mondiale de la Riga, Letonia. De acolo s-au întors cu două medalii de aur şi cu marele premiu, Corala Armonia de la Arhiepiscopia Tomisului din Constanţa, fiind desemnată cel mai bun cor bărbătesc din lume.

La Riga, românii au cântat folclor românesc, muzică bisericească şi au fermecat auditoriul. Publicul i-a aplaudat furtunos, cucerit de puterea vocilor şi a mesajului transmis, chiar dacă era într-o limbă necunoscută. „Membrii coralei stau în cantonament, au repetiţii şi fac pregătiri exact ca nişte sportivi. Deja au dus pasiunea lor la un nivel profesionist“, se mândreşte Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhi-episcopul Tomisului.

Şi exact ca nişte sportivi s-au bucurat membrii corului atunci când crainicul de la Arena Riga din Letonia a anunţat vestea cea mare. Cu tricolorul fluturat în mâini, teologii au năvălit pe scenă fericiţi, sărind în sus de bucurie. Unii au dat frâu liber emoţiilor, manifestându-se expansiv cu mişcări ca la fotbal. „Ne bucurăm ca nişte copii când auzim rezultatele“, zâmbeşte înţelegător dirijorul Iulian Dumitru. La Mondialele de la Riga au participat la cele 29 de secţiuni un număr de 500 de coruri din întreaga lume formate din 27.000 de participanţi, reprezentând 60 de naţiuni.

Gustul competiţiei

Până la competiţia de luna trecută, membrii coralei au participat şi la alte concursuri, de la care nu
s-au întors cu mâna goală. În 2012, teologii din Constanţa au participat pentru prima oară la un concurs, obţinând premiul cel mare. Performanţa se întâmpla la Dobrici, în Bulgaria. După doar o lună, traversau Oceanul Atlantic, pentru Jocurile Corale Mondiale din Cincinnati – Statele Unite ale Americii. Rezultatul: două medalii de aur la secţiunile la care au concurat. Anul trecut, Corala Armonia a participat la Europenele de la Graz – Austria şi şi-a sporit palmaresul: a luat două medalii de aur, una de argint şi marele premiu.

Cum se formează un cor campion

Pentru un cor format în sânul Bisericii este nevoie de voci foarte bune, de credinţă şi de încă ceva. „Selecţia se face în primul rând după caractere frumoase, suflete curate, care să aibă nu doar bucuria cântului. Caut oameni cu dragoste şi frică de Dumnezeu, care să fi trăit sau să fi făcut parte din Biserică. La solfegii, teorie muzicală, nu am pretenţii. Dar punem mare accent pe calităţile vocale, noi cântăm numai a capella, deci este nevoie de voci foarte bune“, spune Iulian Dumitru.

Corul are tenori, baritoni, başi. „Absolut toţi membrii ar putea să cânte ca solişti“, îi prezintă dirijorul. În mod obişnuit, fac repetiţii săptămânale. Când sunt evenimente, repetă zilnic, iar pregătirea începe cu o lună înainte. „Avem o sală la Arhiepiscopie, în bibliotecă, unde facem repetiţiile. Sala trebuie să aibă o acustică apropiată de condiţiile de competiţie. Noi spunem că sala trebuie să fie surdă, să nu aibă ecou şi să absoarbă sunetul, pentru că ecoul te fură“, explică el.

Ei sunt România!

Când cânţi acasă, lumea te cunoaşte. Când cânţi în deplasare, responsabilitatea creşte. Emoţiile încep când se pleacă la competiţii. Miza este cu atât mai mare cu cât concursul se desfăşoară peste hotare. Ochii publicului sunt aţintiţi asupra scenei, aşteptând magia muzicii. „Emoţiile te transformă, când păşeşti pe scenă ai altă stare de spirit. Iar când scena este în afara ţării, sentimentul este mai intens. Cânţi în faţa unor români care nu şi-au mai văzut ţara de ani de zile, cânţi în faţa unor străini care nu cunosc mare lucru despre România. Ai responsabilitatea de a te prezenta impecabil şi ne mobilizăm altfel“, arată dirijorul.

Oricum ar fi, reprezentarea trebuie să fie impecabilă, pentru că membrii coralei nu doar artişti, ci şi oameni ai Bisericii. Din ţinutele de scenă folosite fac parte sutana, costumul elegant, portul popular. „Vestimentaţia este parte din reprezentarea scenică. Este o chestiune psihologică, privitorii îşi fac o impresie despre muzică, involuntar, privind întregul. Ţinuta noastră face parte din mesajul transmis, în funcţie de secţiunea la care concurăm. La Europenele de la Graz am purtat costume populare cu ie, chimir, iţari albi şi opinci din piele, dar şi costume elegante şi eşarfe pentru o pată de culoare. Anul acesta, la Mondialele de la Riga am îmbrăcat straie dobrogene, cu chimire şi cămăşi din in decorate cu o broderie simplă de culoare crem“, spune dirijorul Iulian Dumitru.

Aşa se face că încă de la prima apariţie pe scena unor Mondiale, românii au mai uimit cu ceva, nu doar cu cântecul lor. Americanii au venit să pipăie costumele populare făcute la Sadova-Suceava şi să întrebe ce este minunăţia aceea, că ei n-au mai văzut aşa ceva niciodată.

Juraţii i-au filmat cu telefoanele

La spectacolele Coralei Armonia, reacţiile publicului dau greutate tuturor premiilor din lume. Deşi ei cântă româneşte, publicul intră imediat în rezonanţă cu artiştii de pe scenă. Explicaţia stă nu doar în muzică, ci şi în felul în care o transmiţi, după cum crede Iulian Dumitru. „Muzica bună electrizează, te face să simţi fiori fără să ai calităţi muzicale. Când cântăm folclor românesc, sala vuieşte. Nu există folclor mai frumos, mai diversificat, mai ritmat decât al nostru. Străinii mai ales sunt impresionaţi de cântecele noastre populare. Ne spun: «Nu înţelegem limba voastră, dar ne-a plăcut foarte mult! Aţi cântat atât de frumos!»“, relatează dirijorul.

De încântare, publicul aplaudă şi bate cu picioarele în podea, ca să amplifice uralele. Nu o dată s-a întâmplat ca până şi juraţii să scoată telefoanele să filmeze corala ortodoxă în timpul evoluţiei. Mulţumire mai mare nici că poate fi: mesajul de pace şi frumuseţe, cântat în limba română, ajunge la inimile tuturor.

Există totuşi un moment aparte după spectacol, care spune mai multe decât orice cuvinte. La membrii corului vin alţi români, plini de dor de ţară, cu lacrimi în ochi. „Vin români lăcrimând şi vor doar să ne îmbrăţişeze, pur şi simplu. Unii nu şi-au văzut ţara de 20 ani. Nici nu mai au cuvinte, sunt copleşiţi de emoţii, ca noi, de altfel“, mărturiseşte arhidiaconul Dumitru.

Mesajul unviersal al muzicii

Când câştigă un premiu atât de valoros, gândul campionilor se îndreaptă evident spre cei de acasă şi spre marea bucurie care le este dedicată. Mândrie pentru că se cântă imnul României, sufletul inundat de fericire pentru succesul dobândit, dar mai presus de toate, gânduri de recunoştinţă. „Am încercat să înţeleg de ce am ajuns unde am ajuns. Dacă n-ar fi Dumnezeu, noi n-am putea fi. Noi slujim prin muzică. Acesta este mesajul Său transmis prin noi: bucuria vieţii este să faci ceva pentru aproapele tău. Să rupi din cămaşa ta, să rupi din tine pentru a da aproapelui tău. Asta este calea cea dreaptă“, mărturiseşte dirijorul Iulian Dumitru.

Bogdan Gavrilă este un veteran al Coralei Armonia, în care activează încă de la Tulcea. Este preot la o biserică din Constanţa, unde susţine cu fiecare slujbă o altfel de evoluţie artistică şi spirituală. „Noi cântăm spre slava lui Dumnezeu. Bucurăm sufletele oamenilor şi primim înapoi bucuria dăruită. Cântarea este o rugăciune, la fel cum orice melodie populară aduce slavă Domnului. Şi pe scenă, şi la biserică facem rugăciune lui Dumnezeu. În faţa oricărei audienţe, când este depăşită bariera, sentimentul este înălţător. Vibraţia transmisă este reciprocă şi asta ne încălzeşte sufletele“, recunoaşte preotul Gavrilă.

Membrii coralei pot susţine chiar spectacole de operă. Au un repertoriu vast, de peste 100 de piese pretenţioase şi ample, muzică preclasică, clasică, medievală, repertoriu internaţional. Muzica interpretată de campionii lumii la cor este imprimată pe şapte albume care pot fi cumpărate de la micul magazin al Arhiepiscopiei Tomisului, de lângă Catedrala Petru şi Pavel din Constanţa. În căldura unui cămin, muzica divină răsună până în străfundurile inimii.

„În magazinele mari, o astfel de muzică nu este căutată decât de un segment foarte mic de populaţie. Dar vom începe să abordăm şi un stil mai comercial, cu melodii celebre. Le vom interpreta pe patru voci, cred că va fi bine-venit pentru publicul iubitor de frumos“, zâmbeşte dirijorul celui mai bun cor din lume.

Din repertoriul învingătorilor

Secţiunea Muzică sacră: „Gratias agimus tibi“ – compozitor Leo Hasler; „Trosterin Musik“ – Anton Bruckner; „O ma joie“ – Michel Corboz; „Lăudaţi pe Domnul“ – Gheorghe Danga;
Secţiunea Cor bărbătesc de cameră: „Da ispravitza“ – Pavel Cesnokov, solist Alexandru Chiriac; „Hymne“ – Jean Sybelius; „Suita corală“ – Lucian Nireşteanul; „Divertisment staccato“ – preot Ion Popescu Runcu

Cei 30 de membri ai Coralei Armonia

Tenori primi: diacon Iulian Coman, arhidiacon Mihai Urzicana, arhidiacon Adrian Clinciu, arhidiacon Claudiu Banu, Ionuţ Boancheş, Silviu Vizan, Bogdan Alexiuc (dirijor secund), preot George Udrea

Tenori secunzi: preot Valeriu Roman, George Ştefan, Alexandru Petrişor, Ştefan Ghiuţă, Daniel Bizom, preot Ion Jean, Valentin Vădănoiu

Baritoni: Alexandru Chiriac, preot Cătălin Stanciu, diacon Doru Emanuel Pantazi, Valeriu Croitoru, Florian Popa, Andrei Bădilă, Ciprian Gavrilă

Başi: preot Bogdan Gavrilă, arhidiacon Corneliu Chivu, Marius Marin, Mihai Lupu, Mihai Stoica, Bogdan Hotensche, Andrei Nicolae

Dirijor: arhidiacon Iulian Dumitru


Vă mai recomandăm:

Ei sunt campionii olimpici în sutană. Ascultaţi Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, cea mai bună din lume! FOTO/VIDEO

VIDEO Campionii mondiali la cor au cucerit Marele Premiu la Europenele din Austria


Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului

Imagini din aceeasi galerie
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Dirijorul Iulian Dumitru și Bogdan Alexiuc, pe scena Mondialelor de la Riga Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
  • Corala Armonia reprezintă Constanța, Dobrogea, România Foto Arhiepiscopia Tomisului
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: