FOTO VIDEO Moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi-au găsit casă în lăcaşul pictat de Tonitza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonie impresionantă la Constanţa. Moaştele Sfântului Mucenic Gheorghe au ajuns la lăcaşul de cult care poartă acelaşi hram. Înalt Preasfinţia Sa Teodosie a fost cel care a reuşit să le aducă în ţara noastră şi apoi le-a donat unor preoţi mai tineri. Lăcaşul de cult care le adăposteşte este o adevătată opera de artă.

Sute de credincioşi au venit la Biserica Sfântul Gheorghe din Constanţa pentru a lua parte la ceremonia donării moaştelor. Însuşi ÎPS Teodosie a adus sfintele odoare de la Catedrala Arhiepiscopală. 

Cutia care nu depăşeşte 30cm pe fiecare latură a fost decorată cu emblema Arhiepiscopiei şi o icoană a sfântului Gheorghe făcută din argint. 

ÎPS Teodosie a fost primit de un sobor de preoţi, iar alaiul condus de credincioşii creştini ortodocşi a plecat să înconjoare biserica. 

"Este un dar nepreţuit pentru Biserica Sfântul Gheorghe, poate cea mai armonioasă ca arhitectură şi atât de frumoasă ca pictură, care se restaurează. Se cuvenea să poposească aici şi părticele de la moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. 

Sfântul Gheorghe este atât de popular la noi. Poporul l-a adoptat ca şi pe Sfântul Nicolae. Şi cum l-a adoptat pe Sf. Gheorghe? El este Făt Frumos din poveştile în care biruieşte orice şi de la Sf. Gheorghe s-au inspirat povestitorii şi au scris acele poveşti pentru copii pentru că Sfântul Gheorghe era tânăr, frumos, viteaz, bogat, dar toate acestea le-a dat pe bogăţia cununii celei cereşti" a mai spus Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

După ce a înconjurat lăcaşul de cult, alaiul a asistat la momentul depunerii odoarelor sfinte în altarul improvizat în faţa bisericii. Acolo vor rămâne pentru câteva zile şi apoi moaştele vor fi mutate în biserică.

Lăcaşul de cult cu hramul Sfântului Gheorghe a fost construit în anii '30 şi pictat chiar de Nicolae Tonitza. Artistul a coordonat personal echipa care a lucrat la decoraţiunile din cupola şi altar, dar s-a retras pentru o altă lucrare înainte să o termine pe aceasta. 80 ani mai târziu, biserica în stil Brâncovenesc are nevoie de fonduri pentru reabilitare. Preoţii de aici au reşit să strângă doar 90.000 lei din cei peste 1 milion de lei necesari pentru această lucrare complexă.

Sfântul Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinţi evlavioşi. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor, ajungând la treizeci de ani la rangul de tribun, apreciat fiind de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. 

Dacă din punct de vedere profesional omul de arme avea o carieră bine conturată, la prigoana împotriva creştinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunţat la tot şi şi-a mărturisit credinţa în Dumnezeu în faţa lui Diocleţian.

În cele câteva zile de la mărturisirea credinţei până la naşterea în lumea celor drepţi, Sfântul Gheorghe a făcut minuni, a îndurat cu stoicism multe chinuiri greu de imaginat. Toate acestea cu dus la convertirea multor păgâni, printre care şi împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la Botez, omorâtă şi ea la porunca împăratului. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia, fiind sărbătorit de Biserică pe data de 23 aprilie.

Moaştele Sf Gheorghe au ajuns la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite