FOTO VIDEO Trei decenii de la inaugurarea Canalului Dunăre - Marea Neagră. Femei şi bărbaţi au muncit la măreaţa realizare

Fototeca Ortodoxiei Dobrogene ne-a pus la dispoziţie mai multe imagini – document din timpul lucrărilor la măreaţa realizare comunistă: Canalul Dunăre – Marea Neagră.
Ma pot mandri ca am lucrat aproape un an la acest mare Canal la kilometrul 52 Cumpana in 1983 Se castigau bani frumosi acolo un sofer primea si 7000 de lei pe luna ceea ce era enorm in acei ani .
Cine stie, s-ar putea sa ne cunoastem, am lucrat si eu in aceeasi perioada (1981-1984), tot in zona Cumpana, unde a fost taiat drumul spre Topraisar. Eram inginer stagiar cand am inceput, la santierul lui Adler si Vintila si am lucrat mult cu ITA Neamt si cu utilaje de la armata. Apoi m-am mutat la ecluza la Ovidiu. Ce mic e Internetul :)
Eram militar in termen si lucram la taluzarea canalului cu tarnacoape lopeti si pickamere .Responsabil peste noi era un tanar inginer slabut cu barba deasa neagra care lucra cu sotia acolo . Ar fi prea mare coincidenta sa fiti dumneavoastra acela ?
Cred ca totusi nu am lucrat chiar în aceeasi zona. Cred ca erai putin mai la vest de soseaua Cumpana-Topraisar, care-i mai degraba pe la km 55-56. Poate ca erai la santierul lui Roban Corneliu. Orium, eu nu am lucrat cu sotia si am fost toata viata saten, chiar daca purtam barba :) Singurul care s-ar potrivi cu descrierea ta ar fi Costel Eremia, care lucra cu nevasta-sa (ea era la birouri), Adela, dar Costel se ocupa de excavatii. Oricum, a fost o experienta interesanta si mie mi-a plascut santierul :) Mai am 7 ani pâna la pensie, daca astia ar redeschide lucrarile la canalul Bucuresti-Dunare, m-as întoarce in Romania sa ies la pensie de pe santier :)
Asa este . Probabil ca este vorba de Costel Eremia caci sotia dansului lucra la birouri iar dumnealui era cum am mai spus foarte slab cred ca avea in jur de 50 kg imbracat in blugi si cu o barba neobisnuit de deasa si neagra care-i acoperea fata . Cat despre zona in care am lucrat am a fost intre kilometri 52-56 caci in ultimile luni acolo din 1983 de la unitate din Cumpana treceam cu autobuzul peste noul infiintat pod de la Agigea Pe noi ca militari ne mai luau ca sa mutam cablurile electrice alea rosii de 6000 de volti ce alimentau giganticele excavatoare rusesti .Cand am plecat in noiembrie de acolo am vazut deja cum excavau in stratul de creta de la fundul canalului .Ce harababura a fost pe acel mare santier nu se poate descrie in cuvinte . Am lucrat o companie de militari la taluzare cam vreo sase luni faceam inclinatia taluzului nu mai retin bine de 30 sau 45 de grade cu echerul ciopleam din greu cu tarnacoapele sau pickamerele in roca dura formata din melci si scoici pietrificate peste care se asternea un strat de pamant negru fertil .La finalizarea canalului au constatat ca nu au drum de scos materialul excavat de pe fundul canalului asa ca au adus buldozerele si excavatoarele si ai facut drum de acces exact acolo unde am lucrat noi mai multe luni Deci am lucrat degeaba ca la spitalul de prosti Vorba vine caci am fost totusi platiti cu 800 lei pe luna asa ca m-am eliberat cu ceva banuti .Frumoase vremuri au fost caci eram tineri si nelinistiti cu toate ca traiam in dictatura . Multa sanatate domnule inginer si sa vi se implineasca visul de a mai lucra si la canalul Bucuresi -Dunare .