FOTO Terapie de succes. Gemenii din Constanţa care au spart bariera autismului: Andrei excelează la arte marţiale, iar Mihai la pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei şi Mihai Albu, gemeni cu autism, din Constanţa, au reuşit să treacă de zidul care îi ţinea departe de lume, după multă muncă. Băieţii au demonstrat că au talente speciale: unul în sport, iar celălalt în pictură.

Andrei şi Mihai Albu sunt fraţi gemeni în vârstă de 13 ani, din Constanţa. Ei suferă de autism, dar, în ciuda acestui diagnostic, au evoluat atât de mult încât pot învăţa alături de copii sănătoşi, se pot juca, pot fi relativ independenţi. 
 

De altfel, după ce gemenii au beneficiat, printre altele, de un tip special de terapie, numită Terapia 3C: conştientizare, coordonare şi concentrare, inspirată din artele marţiale, rezultatele nu au întârziat să apară. În octombrie, Andrei Albu a fost premiat pentru modul în care a evoluat din punct de vedere fizic, dar şi mental, în cadrul unui eveniment numit „International Naturally Autistic People Awards, Convention & Festival“, susţinut de o fundaţie din Canada care îi promovează pe cei care reuşesc să facă performanţă în domeniul autismului: atât terapeuţi, cât şi pacienţi cu progrese importante.
 

Nominalizările pot fi făcute de oricine. Un juriu din care fac parte reprezentanţi din SUA, Canada, Noua Zeelandă, India, Anglia şi Turcia decide cine ia premiu. Membrii juriului sunt cercetători, profesori, conducători de asociaţii naţionale de autism. Andrei a fost nominalizat de Asociaţia „Sport Pentru Autism România“, iar juriul a fost foarte impresionat de reuşitele sale. 
 

„ADEVĂRATELE PREMII SUNT PROGRESELE“
 

Paul Cojocaru, antrenor de arte marţiale, este iniţiatorul Terapiei 3C şi s-a ocupat de cei doi băieţi cu autism. El spune că premiul primit de Andrei atrage atenţia asupra faptului că recuperarea psihomotorie cu ajutorul Terapiei 3C este urmărită şi apreciată în toată lumea şi că nu trebuie exclusă din procesul global de recuperare a persoanelor autiste. „Premiile în autism nu sunt ceva obişnuit şi, din punctul meu de vedere, au o valoare de popularitate, ca să zic aşa. Cred, însă, că adevăratele premii sunt progresele pe care copiii cu autism le fac cu ajutorul terapiei“, explică antrenorul.
 

Anul trecut, a fost premiat un profesor de sport din Turcia, iar în urmă cu doi ani, premiul cel mare a fost obţinut chiar de Paul Cojocaru, antrenorul lui Andrei. Festivalul a ajuns la cea de-a cincea ediţie, iar asociaţia s-a înfiinţat în urmă cu 15 ani. Anul acesta, pentru prima dată premiul a fost acordat în Europa, la Edinburgh (Scoţia). Din păcate, Andrei nu a putut ajunge să-şi ia premiul, constând într-o diplomă, însă a fost ridicat de consulul României la Edinburgh, Mihai Delcea. Festivitatea de premiere a avut loc la începutul lunii octombrie.
 

DE UNDE AU PORNIT CEI DOI GEMENI
 

Mama gemenilor, Roxana Albu (39 de ani), profesoară de limba şi literatura română, a aflat doar în luna a şasea de sarcină că va naşte gemeni, după ce anterior făcuse mai multe ecografii. „Când am aflat că am sarcină multiplă, m-am speriat. Mă tot întrebam dacă pot să mă descurc cu doi copii.
De asta cred că i-am născut şi prematur, la şapte luni“, povesteşte ea. Cei mici au evoluat normal în primul an de viaţă, după care au regresat. Începuseră să gângurească „mama“, „tata“ şi alte câteva cuvinte, după care s-a lăsat tăcerea.

Doar după multe vizite la medici specialişti celor doi gemeni li s-a pus diagnosticul: autism infantil, completat de ADHD. Părinţii nu au disperat. „Am avut noroc de faptul că autismul este asociat la ei cu ADHD, şi nu cu paralizie“, spune mama celor doi gemeni. După mulţi ani de terapie, ADHD-ul aproape a dispărut şi în prezent amândoi urmează cursurile Şcolii numărul 16 din Constanţa. 
 

Încă de la grădiniţă, cei doi l-au întâlnit pe antrenorul de arte marţiale Paul Cojocaru, care îşi selecta pe atunci tinerii cu care să lucreze şi care făcea Terapia 3C, destinată copiilor autişti. După un an şi jumătate de muncă, Andrei a evoluat şi a obţinut centura mov. Sportul s-a potrivit pentru el ca o mănuşă, spune mama băieţilor. Pe lângă sport, Andrei este pasionat de civilizaţia tibetană. 

La rândul lui, fratele lui Andrei, Mihai, este un adevărat artist, fiind pasionat de pictură. 
 

PROGRAM SPARTAN
 

„Cei doi băieţi aveau probleme cu mişcarea, dar după un an şi jumătate, i-am mutat la grupa de copii normali, aşa de bine au evoluat“, spune el. Acum, Andrei merge doar de două ori pe săptămână la antrenamente. 

Copiii au un program spartan: dimineaţa, la ora 8.30, pleacă de acasă. Până la ora 12.00 merg la terapie (copiii merg şi la un alt terapeut care îi învaţă să socializeze şi să comunice şi care, în trecut, i-a ajutat şi să înveţe să vorbească). Apoi, pleacă spre şcoală, unde stau până la ora 18.30.
Seara, când ajung acasă, fac teme împreună cu mama lor. A doua zi o iau de la capăt. Inclusiv în timpul vacanţei de vară au mers la terapeut, pentru a nu regresa. Tatăl copiilor, Adrian, munceşte în Cipru, în domeniul turismului, şi îşi ajută familia cu banii necesari continuării tratamentului. 
 

RECUPERAREA COSTĂ
 

Toată recuperarea copiilor scoate bani mulţi din buzunarul părinţilor: aproximativ 1.700 de lei lunar. Pe lângă terapeut, se plăteşte şi psihologul de la şcoală, care vine săptămânal pentru a le urmări parcursul copiilor, cum se acomodează cu profesorii şi cu ceilalţi elevi. 
 

Cărţile comandate în SUA i-au mai costat pe părinţi încă 300 de dolari. Singura care nu costă este Terapia 3C. Mama celor doi spune că puţini părinţi îşi pot permite toate aceste costuri, însă ştie că trebuie să meargă mai departe. „Sunt fericită că m-au ales să le fiu mamă. În fiecare zi avem de dus câte o luptă. Dar trebuie să fii spartan pentru a obţine astfel de rezultate“, spune ea.
 

Femeia adaugă că nu şi-a închipuit niciodată că va reuşi să obţină cu copiii atâtea rezultate. „Dacă m-aţi fi întrebat în urmă cu mulţi ani cum văd viaţa noastră, cu siguranţă aş fi văzut-o aşa“, mărturiseşte mama gemenilor. 
 

Pe lângă terapia zilnică făcută cu specialistul, Roxana Albu continuă cu ei acasă activităţile care să îi responsabilizeze. Cei doi copii sunt ordonaţi, îşi fac singuri patul, se îmbracă fără niciun ajutor. De asemenea, îşi ajută părinţii şi bunicii la diverse munci casnice. În timpul liber, pe care îl au de regulă în weekend, gemenii se uită la televizor şi se joacă uneori pe calculator. Andrei repetă figuri 

de arte marţiale, iar Mihai pictează. „Copiii mei sunt în învăţământul de masă. Am muncit şi luptăm în continuare pentru asta. Nu am primit acest lucru ca pe un favor“, mai spune Roxana Albu.   
 

MIHAI A FĂCUT PORTRETELE COLEGILOR
 

Mihai, fratele geamăn al lui Andrei, a renunţat la sport, el având înclinaţii artistice, iar părinţii l-au lăsat să se exprime liber. Toată casa familiei Albu este plină de picturi de-ale băiatului: pe frigider, înrămate sau puse la dosar. „Mai demult, Mihai a făcut portretele tuturor copiilor din clasă“, povesteşte mama celor doi.

Ulterior, Mihai a început să picteze icoane. Cu astfel de lucrări, reprezentând pe Maica Domnului sau pe Iisus, a obţinut nenumărate premii şi diplome, printre care se numără premiul I în 2013 la Concursul internaţional de icoane, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, dar şi premiul I la expoziţia „Flori de martie“ din anul 2012. 
 

AUTIŞTII SUNT CAMPIONI“
 

Copiii diagnosticaţi cu autism au probleme în a se exprima, însă fiecare are un talent al lui, care trebuie descoperit, a explicat medicul neuropsihiatru Gina Goleşteanu, din Constanţa. „Au nişte calităţi deosebite, ei trebuie să fie stimulaţi pentru a se putea exprima. Au dezvoltate capacităţi deosebite în domeniul matematicii, al IT-ului, în arte sau sport“, spune specialista.

De aceea, este de părere că părinţii acestor copii trebuie să nu-i ţină după uşă, ci să lucreze foarte mult cu ei, să-i ducă la specialişti care să scoată la lumină talentul fiecăruia dintre ei. „Ştiu un copil autist elev la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân», Radu Alexandrescu. Băiatul excelează la foarte multe materii şi ia premii la toate olimpiadele la care se duce. Autiştii sunt campioni. Sunt copii care nu învaţă niciodată şi le ştiu pe toate“, adaugă medicul. 
 

Gina Goleşteanu mai spune că toţi copiii autişti ar trebui să urmeze diferite terapii prin care să înveţe să comunice cu ceilalţi, dar şi să arate acolo unde excelează. 
 

AUTISMUL ŞI ADHD-UL
 

Autismul şi ADHD-ul sunt tulburări care afectează interacţiunea socială şi comportamentul. ADHD-ul este caracterizat prin dificultatea celui diagnosticat de a-şi menţine concentrarea asupra unui fapt, dar şi prin hiperactivitate. La rândul său, autismul este o tulburare de dezvoltare tradusă prin deficienţe de socializare, de comunicare şi comportamente repetitive. Studiile arată că mulţi dintre copiii diagnosticaţi cu autism au şi ADHD.
 

„Terapia 3C“: conştientizare, concentrare, coordonare 
 

„Terapia 3C“ este o terapie psihomotorie creată special pentru persoane cu autism, inventată de antenorul de arte marţiale Paul Cojocaru (foto) şi înregistrată la OSIM. Terapia se bazează pe exerciţii fizice cu efecte importante asupra psihicului. Aceasta îi ajută pe copii să devină conştienţi de propria corporalitate şi autonomi din punct de vedere psihomotor. „Până în prezent, am aplicat «Terapia 3C» pentru aproximativ 150 de copii autişti care aveau, la începerea programului terapeutic, între 3 şi 8 ani.

De asemenea, în urma workshop-urilor susţinute în ţară, alte câteva sute de copii lucrează în direcţia recuperării psihomotorii cu 3C. Dintre aceştia, rezultate foarte bune au apărut la cel puţin 90% din cazuri. Succesul terapiei 3C depinde de vârsta copilului (cu cât este mai mică, cu atât este mai bine) şi de felul de autism pe care subiectul îl are în momentul în care începe terapia“, spune Paul Cojocaru.
 

Totul a început acum şase ani, când Paul Cojocaru (42 de ani) preda arte marţiale vietnameze, Qwan Ki Do, în grădiniţe din Constanţa. Aşa a observat că unii copii nu reacţionau deloc la niciun fel de stimuli, nu comunicau şi nu interacţionau cu nimeni. „Întâi am crezut că au probleme cu auzul. Apoi am aflat că suferă de autism. Am zis să încerc să-i ajut“, îşi aminteşte Paul Cojocaru.

Procedurile fizice au dat roade, iar progresele au fost surprinzătoare. A lucrat cu sute de copii în acest timp. „Reacţiile sunt numai pozitive. Nu există nici măcar un copil care să nu fi făcut progrese importante în direcţia recuperării psihomotorii“, adaugă Paul Cojocaru. Orele de „Terapie 3C“ sunt gratuite.


Vă mai recomandăm:
 

Terapie cu câini pentru copiii cu probleme, la Constanţa. Sunny este preferatul celor mici

FOTO Terapie pentru copiii bolnavi de autism la bazinul de înot al lui Răzvan Florea
 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite