FOTO Monument de nesimţire. O tânără se caţără pe statuia Reginei Elisabeta şi a muzei sale, de pe faleza Cazinoului din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblul de statui ce-o reprezintă pe Regina Carmen Sylva şi pe muza sa, amplasat pe faleza reabilitată a Cazinoului din Constanţa, a fost escaladat de o tânără care a ţinut să facă poze căţărată pe monument.

Sub privirile grupului ei de prietene, care se amuzau copios de faptul că blugii prea strâmţi pentru silueta ei corpolentă îi dezvăluie mult din posterior, tânăra a reuşit să ajungă la înălţime pentru a face fotografia. Cu un telefon mobil, o prietenă a imortalizat-o, în veselia generală. În acest timp, trecătorii priveau stupefiaţi la mostră de nesimţire de pe faleza Cazinoului.

Întâmplarea a fost surprinsă de viceprimarul Decebal Făgădău, care a postat fotografiile pe contul său de Facebook, sub titulatura „Să ne cunoaştem valorile!“. Constănţenii au reacţionat întrebând unde sunt bunul simţ, respectul, dar şi paza monumentelor.

„Evidenţiază în totalitate spiritul majorităţii românilor. Că dacă îi întreb cine a fost Carmen Sylva, o să-i vezi cum vor răspunde «fata lu' Gutza sau a lu' Minune, nu?»“, remarcă Alex. „Bine că după agresiune statuia reginei a rămas la locul ei .... despre educaţie.... nu poţi să vorbeşti despre ceva ce lipseşte“, spune Paula. Florin consideră că: „Astfel de gesturi ar trebui pedepsite cu muncă în folosul comunităţii, nu cu amendă!“.

Ruşinos! Dacă ar fi fost pusă să cureţe toate statuile din parc pentru gestul ei, altă dată nu ar mai fi făcut aşa ceva“, este de părere Elena. „Mă gândesc că dacă eraţi acolo, domnule Decebal Făgădău, ar fi trebuit să le explicaţi că nu este frumos cea ce fac şi poate învăţau şi ele să preţuiască mai mult aceste lucruri! Să arătăm cu degetul şi să dăm in cap este un fenomen des întâlnit la noi în ţară!!“, arată Mihai.

Istoria unor oameni, fapte şi locuri

Statuia poetei Carmen Sylva, pseudonimul artistic al Reginei Elisabeta a României, a fost repusă pe amplasamentul său odată cu reabilitarea falezei Cazinoului. „Fata cu harpă“, care întregea complexul statuar, a fost aşezată şi ea, într-o replică, la picioarele reginei care iubea marea nespus de mult. Pentru Regina Elisabeta, Regele Carol I construise un pavilion pe digul din Portul Constanţa, numit Cuibul Reginei. Aici Regina Elisabeta îşi petrecea timpul liber, salutând vasele ce veneau şi plecau pe mare.

Statuile au fost realizate de sculptorul Ion Jalea, originar din Dobrogea, care şi-a lucrat operele cu o singură mână. Artistul plastic (1887-1883) îşi pierduse mâna stângă luptând în august 1917, la Mărăşeşti, în Primul Război Mondial. Dezvelirea ansamblului monumental a avut loc exact 20 ani mai târziu - de Ziua Marinei, la 15 august 1937.

Statuile au fost însă îndepărtate în regimul comunist. În 1967, Ion Jalea a donat Muzeului de artă din Constanţa colecţia sa de sculpturi, cu care s-a organizat o secţie a muzeului care-i poartă numele - actualul Muzeu Ion Jalea de la Cazino. Replica Fetei cu harpă este realizată de Horia Farcaşiu, originalul aflându-se actualmente în patrimoniul municipiului Medgidia.

Vă mai recomandăm

FOTO Serenadele marinarilor pentru Carmen Sylva, regina care şi-a făcut Cuib la mare

Constanţa, 1914. Întâlnirea istorică dintre Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi Regele Carol I al României. Apoi a izbucnit războiul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite