FOTO Spiritul bricului Mircea. Documente şi picturi ale navei-şcoală, la Biblioteca Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bricul MIrcea, pictat de marinarul - poet Ovidiu Ionescu FOTO Mariana iancu
Bricul MIrcea, pictat de marinarul - poet Ovidiu Ionescu FOTO Mariana iancu

La parterul Bibliotecii Judeţene „I.N.Roman“ din Constanţa puteţi vizita timp de două săptămâni o expoziţie despre bricul Mircea, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de când se află în serviciul Marinei Militare Române.

Pe lângă exponatele aduse de Academia Navală Mircea cel Bătrân şi Muzeul Marinei Constanţa, bibliograful Ionuţ Alexe şi Corina Apostoleanu, şeful serviciului, au strâns cele mai frumoase articole şi documentare despre nava – şcoală, la iniţiativa profesorului universitar Valentin Ciorbea, cel care pregăteşte un volum despre istoria bricului, şi le-a adus în atenţia publicului.

Tot la bibliotecă puteţi admira o serie de picturi realizate de Ovidiu Ionescu, profesor universitar la Universitatea Maritimă Constanţa.

Amintiri de pe mare

Inaugurarea expoziţiei a fost un bun prilej pentru cei prezenţi de a-şi aminti de anii petrecuţi pe mare, în instrucţie, despre istoria tumultoasă a superbei ambarcaţiuni, numită de străini „minunatul Mircea“ sau „frumosul bric Mircea“.

„Spiritul Mircea este aici“, a spus Mihail Pricop, prorectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanţa.
Au fost evocate momente memorabile ale navei – şcoală: luptele pentru a obţine fonduri pentru construirea, apoi pentru repararea ei, de primul SOS, când la cârma vasului se afla comandantul Petre Zamfir, acum în vârstă de 91 de ani, de cum a străpuns vasul Cortina de Fier, cum a fost bricul în pericol de a i se tăia catargele.

Un alt comandant al bricului, amiralul Ilie Ştefan, îşi aduce aminte că în urmă cu 67 de ani era un tânăr practicant. A început cu frecatul punţilor, dar s-a desăvârşit ca adevărat marinar sub velele lui Mircea.  

Bricul Mircea, pe pânză
 
Profesorul universitar Ovidiu Ionescu a adus la expoziţie 15 tablouri, toate având aceeaşi temă: bricul Mircea. Picturile au fost realizate timp de un an şi jumătate. Pentru el, nava este mai mult decât un ansamblu de fier şi instalaţii, mai mult decât o putere a motorului. „Nava este o fiinţă. «Fereşte-mă de uscat, că eu te feresc de apă!», transmite nava oricărui lup de mare“, spune Ovidiu Ionescu.

Nu este singura navă transpusă pe pânză. Pictorul – marinar a realizat sute de opere de artă în care se regăsesc aproape toate navele care au făcut parte din flota României.

Picturile expuse la bibliotecă sunt de vânzare. O pânză costă între 300 şi 1.000 de lei.

Vă mai recomandăm:

Jurnalul de bord al unui fost cadet de pe Bricul Mircea

FOTO Nava Şcoală Mircea a plecat în voiaj cu studenţii militari

Constanţa, gazdă a primei regate cu vele din Marea Neagră. Bricul Mircea va fi mesagerul României

FOTO Înoţi ca un marinar? Poţi câştiga Cupa oferită de Academia Navală Mircea cel Bătrân

Promisiunea Cercetaşului. Cercetaşii marini din Constanţa depun jurământul la bordul Bricului Mircea



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite