FOTO „Rusia, afară din Crimeea!“ Tătarii au protestat în faţa Consulatului rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Rusia, afară din Crimeea!“ au scandat cei 100 tătari strânşi luni, 18 mai, în faţa Consulatului Federaţiei Rusiei de la Constanţa. Protestul a avut loc chiar în ziua în care se împlinesc 71 ani de la surghiunul tătarilor din Peninsula Crimeea, comandat de Stalin.

Manifestanţii au arătat că nu li se mai permite legătura cu fraţii din teritoriul anexat de Rusia în februarie 2014. „Poporul rus trebuie să înlăture acest regim totalitar şi abuziv. Tătarii sunt persecutaţi în patria lor mamă, vor să-i izgonească de pe pământul strămoşesc“, a declarat Sali Negiat, fostul deputat al minorităţii tătare, organizator al demonstraţiei la care au participat membri ai Consiliului Civic tătar. Un protest scris a fost depus în cutia poştală a Consulatului Rus, care a rămas închis pe toată durata acţiunii.

Tot luni, 18 mai, Asociaţia „Saladin Agiacai“ din Constanţa a organizat la Muzeul de Istorie Naţională si Arheologie Constanţa o masă rotundă în semn de solidaritate cu tătarii din Crimeea şi în memoria victimelor deportării staliniste din 18 mai 1944. Manifestarea a fost onorată de cercetători, istorici, cadre didactice universitare, profesori şi alte personalităţi din cadrul comunităţii turco-tătare. Invitat special a fost consulul Republicii Turcia la Constanţa, Excelenţa Sa Ali Bozcaliskan. Parteneri au fost Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanta şi Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Acţiunea este dedicată marcării zilei de 18 Mai 1944, când regimul dictatorial stalinist a forţat comunitatea de tătari din Crimeea să îşi părăsească locurile natale, pentru a fi strămutată spre Siberia şi alte zone îndepărtate ale statului sovietic. Peste 200.000 de persoane au murit din cauza drumului lung în condiţii improprii. O parte dintre supravieţuitorii deportărilor şi persecuţiilor regimului sovietic au putut să se întoarcă în Crimeea la locurile natale, dupa destrămarea în 1991 a Uniunii Sovietice. Din păcate în 2014, Crimeea a fost anexată abuziv de către Rusia. În Dobrogea se află multe familii cu origini şi legături strânse cu Crimeea“, a declarat Meryem Mambet, copreşedinte al asociaţiei. 

Vă mai recomandăm 

Istoricul Kemal Karpat, consultant al preşedinţilor SUA: „Rusia poate face orice, dar Apusul are pârghia economică pentru a o sancţiona“

FOTO VIDEO Protest la Consulatul Rus: „România n-ar face niciodată abuzuri, cum a procedat Rusia cu Crimeea. Aici, tătarii sunt privilegiaţi“

Genocidul tătar comandat de Stalin, la 18 mai 1944 - amănuntele unei istorii cutremurătoare. Marş al tăcerii şi protest la Consulatul Rus de la Constanţa

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Istoricul Tasin Gemil, primul ambasador musulman al României: „Atentatele vor continua. Mii de tineri din fostul bloc comunist au devenit jihadişti“

Istoricul Kemal Karpat a venit să-şi vadă România. Consultantul preşedinţilor SUA a vorbit tătarilor despre păstrarea rădăcinilor şi a identităţii naţionale

VIDEO A plecat din România acum 73 ani şi are pe perete harta Dobrogei. Kemal Karpat, la 92 ani: „Am păstrat limba română oriunde m-am dus“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite