FOTO România intră la 24 iunie în hora de Sânziene. Îmbracă o ie de Ziua Universală a Iei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fete în ie Foto Mihaela Noroc IIANA
Fete în ie Foto Mihaela Noroc IIANA

În magica zi de Sânziene, de la 24 iunie, România devine o sărbătoare a iei. Dacă iubeşti portul tradiţional românesc, îmbracă o ie în această zi şi serbează Ziua Universală a Iei.

Când a început povestea iei, la 24 iunie 2013, comunitatea virtuală La Blouse Roumaine a creat o mişcare culturală care a cuprins planeta. „Adevărul“ este primul ziar care a relatat despre iniţiativa voluntarelor îndrăgostite de ie, care îndemnau româncele să poarte bluzele moştenite de la străbunele lor.

De atunci, suflul de mândrie naţională a străbătut aşezări din România şi de peste hotare. Ia a fost scoasă din cufărul bunicii şi purtată la mare preţ. Fotografiile trimise de românce, oriunde s-ar afla, arată mesajul adevărat al îmbrăcării acestei bluze: „Sunt româncă şi sunt mândră!“.

Succesul acestei mişcări de redeşteptare spirituală a fost confirmat anul acesta într-un mod inedit. La examenul de Evaluare naţională susţinut de absolvenţii clasei a VIII-a, elevii au avut de rezolvat un subiect pe această temă. Sursa era un articol apărut în ziarul „Adevărul“, despre comunitatea care promovează ia românească, iar candidaţilor li se cerea să analizeze gramatical textul.

Ia românească merită să aibă o zi dedicată, de mare sărbătoare, iar 24 iunie, când sunt Sânzienele, este data perfectă. Ia constituie deja un brand de ţară al României, valoros şi recunoscut universal, care se promovează de la sine.

Semnificaţia religioasă

Ziua de Sânziene, serbată la 24 iunie, marchează în calendarul creştin Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este celebrată atât de ortodocşi, cât şi de catolici.

„Sărbătoarea populară a Sînzienelor (Drăgaica) este singura apariţie a unei sărbători exterioare creştinismului în calendarul creştin. Motivul este unul strict misionar. Deşi se serba la mijlocul verii, sărbătoarea de origine păgână reprezenta un interes misionar major pentru creştinismul românesc. Fiind o sărbătoare care făcea referire la iubirea firească dintre tineri, care fundamenta o viitoare familie, ea oferea suportul necesar abordării misionare a două teme fundamentale în creştinism: iubirea şi familia“, explică părintele Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul.

calarasi sanziene

Preotul ortodox aminteşte despre celebra scriere a lui Mircea Eliade, „Noaptea de Sânziene“, în care romancierul vorbeşte despre magia nopţii în care se deschid Cerurile.  

„Mircea Eliade descrie faptul că Drăgaica reprezenta momentul logodirii tinerilor. În plus, el a şi scris un roman, «Noaptea de Sânziene», care îşi fundamentează acţiunea tocmai pe profilul metafizic al Sînzienelor: iubirea care deschide Cerurile şi timpul transformat în veşnicie.

Iar sărbătoarea creştină cea mai potrivită pentru a desăvârşi Drăgaica în sens creştin nu putea fi decât Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că aceasta reprezintă naşterea celui ce va fi Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Iubirii. Concret, misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti şi a arăta lumii pe Dumnezeu care, Iubire fiind, se întrupează şi ca om, pentru ca pe om să-l desăvârşească în Iubire.

Practic, plasarea acestei sărbători în calendarul ortodox reprezintă un drum al desăvârşirii în sens creştin a iubirii şi a familiei, un drum exact invers pe care l-a făcut Valentine’s Day-ul apusean, prin desacralizarea şi erotizarea iubirii.

Remarcabil este şi faptul că românii au simţit importanţa amprentei misionare a acestei sărbători, prin asumarea numelui sărbătorii (Sînziene) ca nume propriu pus la Botez pruncilor creştini: Sînzian, Sînziana“, relatează preotul Tănăsescu.

Părintele arată că Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul nu este singura sărbătoare comună celebrată atât de ortodocşi, cât şi de catolici. „Pentru că zilele trecute s-a vorbit de data comună a Paştelui între Catolici şi Ortodocşi, este bine să remarcăm faptul că Ortodoxia şi Catolicismul au foarte multe sărbători comune, în principal cele care au fost întemeiate înainte de Marea Schismă din 1054. Doar luna aceasta, dacă ne uităm în cele două calendare, vom vedea coincidenţele datelor de 1,11,14, 15, 24, 29 iunie“, mai spune preotul Eugen Tănăsescu.  

Sânzienele de la Constanţa fac şezătoare în Piaţa Ovidiu

Dacă eşti la Constanţa, vino în Piaţa Ovidiu, la ora 17! Fetele în ie vor face un atelier în aer liber. Îmbrăcate în cămăşi româneşti brodate, fetele de la Şezătoare Constanţa, City Hub Bibliotecă Colorată, Work At Home Moms Romania Constanţa şi Film Photography Constanţa vă vor arăta cum se lucrează la o ie şi ce reprezintă aceste cusături. „Vă vom prezenta şi cămaşa tradiţională de Dobrogea şi motivele din această zonă“, promit sânzienele.

În Piaţa Ovidiu va fi o expoziţie de fotografie a grupului Film Photography Constanta cu subiectul „Sânzienele în Urban“, expoziţie susţinută de restaurantul tradiţional „La Ana şi Ion“. Vor fi prezente la eveniment Suvenir din Dobrogea / Souvenir from Dobrogea şi fetele de la SkirtBike Constanţa,

Dacă te afli în sudul litoralului, ai o bucurie mai aproape decât cea de la Constanţa. La Mangalia are loc o astfel de sărbătoare a iei, la ora 18.30, în faţa Casei de Cultură.

Fete cu ie la Constanţa Sursă foto Radu Niculescu Facebook

Vă mai recomandăm

FOTO Ziua Universală a Iei, celebrată de Sânziene. Bluza tradiţională românească, propusă ca brand de ţară

Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

MAE a dat şi cu ia în gard, la Expo Milano 2015. „Ia tradiţională românească“ prezentată lumii întregi este, de fapt, o banală bluză „de calitate îndoielnică“

Sânzienele, sărbătoarea păgână care a convins Biserica de binefacerea sa

Ia românească, sursă de inspiraţie pentru designerii lumii. Timp de două zile, Capitala se îmbracă în ie

„România frumoasă“ poartă ie

FOTO Cum arăta ia dobrogeană:  „dalmatică“ sau „chirachie“ pentru femeile din această parte a ţării

FOTO Bluza românească, în ceremonialul de nuntă la dobrogeni: ia, lucrată chiar de mireasă, era păstrată pentru ultimul drum

FOTO Magia iei: bluza tradiţională românească ajuta fetele de măritat să îşi afle ursitul

FOTO Legenda iei din denumirea localităţii dobrogene „Mahmud-IA“, spusă în versuri

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite