FOTO Vizită la Radu Mazăre, pe vremea când primarul nu era călcat acasă de DNA: „M-au băgat şi la carceră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2011, ziariştii din redacţia „Adevărul de Seară Constanţa“ şi-au petrecut o seară de sâmbătă la taifas cu primarul Constanţei, la el acasă, în vila de pe marginea lacului Siutghiol. Să vedem cum era primarul Radu Mazăre atunci când DNA nu îi făcea percheziţii la domiciliu.

Păşeam pentru prima dată în imperiul lui Mazăre. Nimeni nu ştia ce se ascundea dincolo de porţile mari de la intrare. În curtea largă, cu paznic la poartă, am descoperit un garaj cu uşi transparente, de după care am admirat patru bijuterii automobilistice ale primarului. A cincea era parcată în faţa vilei îmbrăcate în piatră.

Mazăre a apărut la uşa casei sale în ţinută lejeră. S-a speriat când a văzut câţi suntem, dar îşi revine repede. „Aţi venit să mă colindaţi?“, a glumit el.

Ne-a invitat apoi să luăm loc comod pe scaune şi pe canapelele de la parter. Imediat şi-a luat în serios rolul de gazdă şi ne-a numărat, ca să vadă câte pahare trebuie să aducă din bucătărie.

În acest timp, noi încercam să cuprindem cu privirea cât mai mult din plantele luxuriante amenajate în sera din colţul camerei, printre care atârnă un hamac. Parterul casei este un spaţiu deschis, cu pereţi de sticlă, mobilat minimalist, în culori crem-venghe-roşu.
Cu muzică în surdină, începem discuţia.

„Tinerii din ziua de azi, cam năuci“

Adevărul de Seară: Aţi dat din prima la Institutul de Marină?
Radu Mazăre: Da. Eram tâmpit. Am făcut înainte meditaţii, că dacă nu intram din prima la facultate mă făceau ăştia muncitor, mă aruncau pe cine ştie unde.

V-a ajutat armata?
M-a călit. Acum, privind înapoi, cred că este bună armata. Veneam din Bucureşti, terminasem liceu de Matematică-Fizică, eram şmecheraş, aveam gagici, ceaiuri, erau chefuri. Deodată, am venit aici şi eram arestat. M-au prins ăia, m-au chelit. Făceam şi armată, şi şcoală. Ţin minte că ne chemau la trageri, la Midia. Ne chemau la 4.00 dimineaţa şi la 7.30  -  8.00 intram în examene. M-au băgat şi la carceră, după vreo două săptămâni. Săream gardul. Aveam o gaşcă în Coiciu. Mergeam, mai beam un şpriţ, o muzică, o fată.

Pe Răducu l-aţi lăsa să facă armata?
Da’ n-am vrut să-l trimit la şcoală militară?! Era speriat săracu’! Câtă băşcălie a fost astă-vară pe seama lui... (n.red. - se ridică în picioare şi bate pas de defilare). Oricum, tinerii din ziua de astăzi sunt cam năuci.
 

Dar mulţi dintre ei îl au ca model pe Radu Mazăre. Le-aţi spune ceva să facă sau să nu facă?
Le spun ce îi spun şi lui fi-miu. Eu nu sunt supărat pe el că merge cu gagici, că mai şpriţuieşte, că fumează, că are 17 ani. Eu eram tâmpit la vârsta lui, dar i-am zis: „Băi boule, eu la 17 ani citeam Kafka şi pe voi dacă vă iau la scotocit, nu aţi terminat nici Jules Verne“. Asta e diferenţa. De asta spun că sunt năuci. Şi studenţii sunt năuci. Păi ce implicaţi eram, ne doream să facem schimbări, aveam opinii, criticam... Ăştia se uită pe la o maşină, îi interesează ce i-a cumpărat ta-su ăluia, ce geacă Gucci să-şi cumpere, nu ştiu ce geantă Vuitton. Cam năuci, ca să nu zic prostănaci.

Aţi schimba ceva din sistemul de învăţământ, apropo de copil?
L-aş aduce înapoi, cum era, cu uniformă, cu tot. Situaţia este similară cu a arabilor. Am mai mulţi prieteni egipteni, care şi-au luat cetăţenie română. Le-am spus: „Bravo, felicitări, aţi făcut revoluţie, dar o să vedeţi pe dracu’ după revoluţie“. Economia mergea mult mai bine ca la noi. Făceau absolut orice. Economic aveau stabilitate. Au avut creştere economică 6%. I-am întrebat de ce l-au dat jos pe Mubarak? „Vrem democraţie“, mi-au zis. Le-am spus: „O să vedeţi voi democraţie“. Şi îmi spuneau că acum este greva sistemului bancar în Egipt pentru că angajaţii au 1.100 de dolari şi nu le mai ajunge. Vor mai mult... Mă rog.

Despre regimul de viaţă

Ce program aveaţi astăzi? Ce făceaţi şi v-am întrerupt noi?
Aş fi mers la club, dar e devreme.

Ce faceţi ca să vă întreţineţi? Aveţi programul invers: noaptea în club, ziua la primărie
Le fac pe toate cu măsură. Şi gagicile sunt tot cu măsură. Fac sport, mănânc normal, de trei ori pe zi.



Care vă este regimul, programul, stilul de viaţă?
Dimineaţa, pe la 10.00 - 10.30, Marilena, poreclită Axinte - că la noi toţi au porecle - am învăţat-o şi ne face fel şi fel de salate, de la turci, de la arabi. Este cea mai importantă masă. La prânz şi seara mănânc normal. Dacă fac sport seara, mănânc mult.      

Mergeţi la sală?
Am fost, dar nu-mi place. Îmi place să mă dau cu jet-ul, schiez. Sunt nişte sporturi pe care le faci cu plăcere. Când am fost în Caraibe, am intrat pe apă la ora 10.00 şi am ieşit la ora 14.00. Patru ore pe apă este ceva, dar trebuie să-ţi placă sportul ăla. Şi să te ţină. De club nu mai poate fi vorba, de altceva nici nu poate fi vorba dacă intri într-un cantonament de genul acesta. De exemplu, când merg la schi mă trezesc la 7.00, la 9.00 şi ceva sunt pe pârtie, şi mă mai întorc la 17.00. Când ajungi îţi tremură planetarele, mănânci de rupi şi la ora 22.00 somn. Da’ îmi place.

Dar după accidentul de la schi al lui Şerban Huidu, nu vă este teamă?
Unul dintre fraţii mei şi-a rupt piciorul la zmeu şi unul - mâna la schi. E riscant, dar se poate întâmpla. Eu schiez de la patru ani. Acuma, toţi sunt schiori. Că acuma, cu care mai vorbesc în Constanţa, îmi zic că ei sunt schiori, că merg pe nu ştiu unde. Îi întreb unde merg şi cum schiază, iar ei: „aa, bine“, dar când îi vezi pe pârtie, vai de mama lor. Eu ştiu... Huidu ştia să schieze, nu ştia...

Aţi avut accidentări?
Pe la sporturi din astea da, dar fără să-mi rup nimic. Şi frate-miu şi-a rupt mâna. Era cu fi-miu, care schiază şi ăla foarte bine, mă durea măseaua, m-am dus pe la un dentist şi nu am urcat pe pârtie cu ei. Au intrat într-un snowpark cu trambuline. Şi frăţiorul meu Alexandru, bărbat, care schiază foarte bine, se ţine, merge bine, dar nu are tehnică foarte sofisticată. „Hai să sărim, hai să sărim“ - îi zice el lui fi-miu. Pe unde? O luăm pe acolo, că-s mai mici, îi zice fi-miu. Hai, mă... bineeu sunt bărbat. Şi a luat-o pe trambulinele cele mai mari. A sărit una, a sărit a doua şi când a sărit-o pe a treia, a povestit: „Când m-am uitat şi am văzut unde sunt, am făcut pe mine“. A căzut şi şi-a rupt mâna.

Despre personalităţi şi politică

Ce vedete vă plac? De politicieni ştim: Hugo Chavez, Che Guevara...
...Vă daţi seama ce şmecher a fost Gaddafi, care a luat puterea la 27 de ani, într-o ţară în care ăia sunt luptători, nu mămăligoşi ca românii, cu arme, triburi agitate? A luat puterea la 27 de ani şi a condus 40 de ani.

Cât de agitat ar fi un popor, tot îi trebuie un conducător.
Şi noi n-avem conducător? Uite, Băsescu. Nu e bun?

E marinar şi constănţean.
Mie îmi place tare mult să trăiesc în România în ultima perioadă.

De asta plecaţi în concedii lungi?
Iubita mea, îmi place. L-au votat doctorii, toţi. Le-a tăiat salariile. L-au votat profesorii. Toţi l-au votat pe Băsescu. I-a rupt în două. L-au votat şi cei de la mie, de la primărie. I-a rupt şi pe ăştia cu salariile. Ăştia de la vămi nu sunt toţi PD-işti? Le-a dat în capete. Acuma îi umflă. Cum poate să nu-mi placă aşa ceva?

Credeţi că va ieşi iar preşedinte? Ultima dată când au fost alegeri aţi spus că dacă iese Băsescu preşedinte, plecaţi.
Îmi place prea mult în România.

Mai candidaţi?
Dacă am 60%, candidez. Şi mai sus de primărie?
Cică un ţigan mergea cu trenul şi vine controlorul şi-l întreabă: „Ai ţigane, bilet?“ „Nu prea“. Aşa şi eu: „Nu prea“. Dacă aveam 27 de ani ca Gaddafi, ţi-aş fi zis că da. Acuma nu mai vreau.

Pe băiat l-aţi sfătui să intre în politică? Poate el va fi continuatorul tradiţiei Mazăre.
Nu.

Dar ce l-aţi sfătui să facă? Acum politica este văzută ca un domeniu din care sigur te îmbogăţeşti.  
Deocamdată, să facă şcoala. Mai are un an, apoi va merge la facultate. În Anglia, business, dacă vrea să înveţe. Eu plătesc. Dacă nu... o să meargă cinci ani cu metroul londonez, care este vechi şi când merge, îi zgâlţâie. Masă la club? Pa, băiatule! Păi ce? O să ai 1.000 de lire ca să-ţi iei masă la club? Uită! Aici are câteva mese pe la cluburi, că eşti băiatul lui tata, cum e în România. Şi pa, uită! Mai mult decât să-i plătesc şcoala, nu am ce să-i fac.

Nu mai faceţi alt copil?
Probabil că o să fac la un moment dat. Da’ ce, ne grăbim?

image

Pietrele de încercare

Dacă nu eraţi politician, dacă nu eraţi primar, dacă nu eraţi marinar, ce v-ar fi plăcut să fiţi?
Mi-ar fi plăcut să lucrez la Discovery. Călătoreşti, vezi lucruri interesante, şi pe banii lor. Dar dacă ar fi să dau timpul înapoi, aş face exact ce am făcut.

Toate alegerile la fel? Nu aţi schimba nimic?  
Nu. E adevărat că în viaţă Dumnezeu nu ţi le dă pe toate uşor. Îţi dă şi bune, îţi dă şi rele.

Şi ce consideraţi că nu aveţi?
Nu că nu avem. Îţi zic aşa, ce-ţi oferă viaţa. Mama a fost economistă, tata inginer, a născut trei copii într-un apartament, am învăţat. Acum, poţi spune despre mine că sunt un om care a reuşit în viaţă. Dar nu a venit nimic uşor. Numai să ne uităm la ultima perioadă. Nu mă călăresc ăştia de şase ani să mă bage în puşcărie?

De ce credeţi că nu reuşesc? Că nu au de ce să se lege? Că nu sunt buni investigatori?
Păi ce ai vrea să-ţi răspund: au de ce, dar sunt proşti!? (Râde) Mă aşteptam să mă lege prin 2005 - 2006. Te aştepţi la orice când iese preşedintele la televizor şi spune că terminaţi cu ăia sau terminaţi cu ăia. Ce să zic? Am făcut totul legal. Nu mă legau dacă nu era legal? M-au urmărit, a venit şi de la DNA pe aici să întrebe. Unul dacă era să spună că i-am dat lui Mazăre ciubuc, mă legau acum trei-patru ani. Probabil că la fel ar face şi acum. Nu ştiţi că l-au umflat pe Babuş, directorul de la primărie? Dăduse declaraţie unul că în urmă cu doi ani a dat ciubuc. A venit, l-a legat şi a primit mandat pentru 29 de zile. Dacă era unul care să declare că mi-au dat ciubuc, mă băgau.

Şi cum de nu s-a găsit niciunul? Lumii îi este frică sau îl iubeşte atât de mult pe Radu Mazăre?
Este imposibil să ai numai prieteni. Dar să ştiţi că nu am făcut rău cu bună ştiinţă nimănui. Niciodată din funcţia de primar nu am zis „hai să-l omor pe ăla ca să-i iau afacerea“ sau să-i închid ca să profit. Nu am făcut niciodată. Aş fi ipocrit să spun că nu te avantajează o funcţie în administraţie. Dar problema este să-ţi faci treaba. Că mai beneficiezi şi tu de avantaje, nu mai contează. Important este să construieşti, să faci ceva. Ceea ce preşedintele nostru nu face. Pe 7 martie o să fac o conferinţă de presă  şi am să vă spun cum, când şi unde şi am să ajut 3.000 de amărâţi la anul: oameni care sunt pe străzi, din case naţionalizate.

Ce cazuri sunt... oameni de 80 de ani, cu 300 de lei venit pe lună, daţi afară, care dorm în cartoane. Nimeni nu a mai făcut aşa ceva în România, dar am găsit o soluţie şi o să vedeţi cum funcţionează. O să le bag căldură, frigider, plită cu încălzire, cu tot-tot. E un lucru la care putea să se gândească un preşedinte de stat? „Bă, ce fac eu, că sunt un milion de oameni în România care stau pe străzi? Băi, Boc! Vino-ncoace! Uite, avem problema asta. Haide s-o facem, să extindem aşa“. Ţi-am dat un exemplu. Şi sunt multe. Nu am bani la buget, dar am găsit o soluţie, nu este scumpă şi o s-o fac.

A existat un moment în care aţi fost prieten cu Băsescu?
Nu, niciodată. În afară de salut, nimic.

În contactele pe care le-aţi avut înainte, cum s-a manifestat?
Este în regulă lupta politică. Este în regulă când câştigi şi ajungi tu în funcţie, cu spurcăciuni, cu tot. Nu este în regulă hărţuiala asta, urmărirea asta, cu ameninţări, cu arestări, cu procuratură, inventate. Asta nu mai e în regulă. Nu spune nimeni că dacă ai făcut vreo nenorocire, te prinde, asta e. Dar nu să-i hărţuieşti pe ceilalţi! Ce dracu’, că-ţi înregistrează toate telefoanele! Asta nu mai e normal. Pe mine mă înregistrează de şase ani, dar n-au găsit decât SMS-uri cu gagici. Erau unii care au stat trei săptămâni deghizaţi în pescari, au stat în lac. „Bă“, zic ei, „nu am văzut nimic, dar ce gagici am văzut pe terasă...“ (râde).

Sunteţi piatră de încercare unul pentru celălalt, Radu Mazăre şi Traian Băsescu. El nu poate să vă înfunde, dumneavoastră nu aţi putut convinge constănţenii să nu-l mai voteze.
Lasă că pe el îl dau românii jos. Dacă nu, înseamnă că-i bine în ţară.  

Dar ce preşedinte aţi vedea?
Dacă alianţa asta o să aibă un singur candidat, probabil că o să fie Crin Antonescu. Cred că pentru preşedinte şi Geoană era bun. Nu-mi spuneţi că a fost la Vântu. Nu contează. Sunt amănunte. Nu poţi să-mi spui tu mie că a pierdut alegerile Geoană că a fost la Vântu. Păi, Băsescu nu fusese la Vântu, nu au avut înţelegeri? Geoană era foarte bun, era diplomat, avea relaţii internaţionale, care sunt foarte importante ca să legi anumite contacte economice, să aduci investiţii, să meargă mustăria. Mergi mai mult pe relaţii. Cine a băgat bani în Constanţa a făcut-o pe relaţii.

Vă mai recomandăm

Percheziţii la locuinţa lui Radu Mazăre şi la Primăria Constanţa. Mazăre: „Eu sunt în Bucureşti, plec spre casă“. Ponta: „Radu Mazăre rezistă“

Dosar nou la DNA pentru Radu Mazăre. Primarul Constanţei este cercetat pentru construirea cartierului Henri Coandă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite