FOTO PROIECT Elevii de la Colegiul „Mircea cel Bătrân“ au cucerit spaţiul şi au dus omenirea pe planeta Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ion Băraru şi echipa de excelenţă de la Colegiul Mircea cel Bătrân
Profesorul Ion Băraru şi echipa de excelenţă de la Colegiul Mircea cel Bătrân

Opt elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa au realizat un proiect de colonizare a planetei Marte - „Helios, Celestial Pioneer“.

Ideea lor de a coloniza planeta Roşie a fost premiată la concursul international „NASA Ames Space Settlement Design Contest 2014“, iar inovaţia a fost prezentată la conferinţa de profil organizată în Los Angeles în perioada 12-18 mai.

În viitor, Pământul va fi suprapopulat. Ce facem? Ne îndreptăm spre Univers. Cum condiţiile de pe alte planete sunt improprii dezvoltării vieţii, trebuie să venim cu bagajul de acasă: să aducem un soare, aer şi apă. O astfel de idee a fost creionată pe hârtie de elevii constănţeni, care au fost coordonaţi de profesorul Ion Băraru.

„Pentru acest proiect avem nevoie de şase spaţii“, începe prezentarea proiectului Costin Dobrin. Cum construirea acestora este imposibilă doar de pe Pământ, ei s-au gândit la etape intermediare, de staţii de tranzit: de la Pământ la Lună şi de la Lună la Marte.

Prima staţie, de pe Lună, va folosi panourile solare ca resurse de energie. Luna va avea şi un rol industrial, cu materialele de aici urmând să fie construită staţia permanentă de pe Marte. „Am avut două variante de alegere a locurilor de pe Lună unde să amenajăm bazele: craterele, care sunt în număr mare şi oferă protecţie naturală, şi tunelurile subterane de lavă care oferă, de asemenea, protecţie. Problema este să le găsim“, spune mircistul.

Clădirea principală va fi de formă circulară, pentru a facilita dezvoltarea. Energia va veni de la panouri solare. Singura problemă ar fi noaptea, când nu există energie solară, însă sateliţii înveliţi în panouri solare a fost soluţia aleasă.  

Profesorul Băraru si elevi

Helios, oaza omenirii de pe Marte

Staţia de pe Marte care se va numi Helios va fi populată de 25.000 de oameni, care vor veni în serii de câte 1.000. Aici, oamenii trebuie să trăiască aşa cum trăiesc şi pe Pământ: vor vedea cum răsare Soarele. Resursele necesare vieţii vor fi energia solară, oxigenul, obţinut prin electroliza apei, şi căldura.
Singurele probleme care pot apărea sunt cele legate de gravitaţia mică şi astfel se pot atrofia muşchii şi pot apărea bolile cardiovasculare. „Pentru a evita acestea, ne explică Marina Cozma, s-a construit un tren într-un crater, care creează o pseudogravitaţie. Aici, unde sunt sunt create condiţiile de pe Terra, oamenii vor merge regulat“, spune ea.

Staţia spaţială de pe Marte va fi permanent locuită. Drumul de la Pământ la Lună ar putea dura 150 de ani, iar staţiile vor fi construite de roboţi.  

„Noi am făcut în laborator experimente privind efectul de seră, şi al cărămizilor magnetice, ce au rolul de a devia particulele din vântul solar, care sunt dăunătoare. De asemenea, am realizat şi o machetă a unei rachete interplanetare. Originalitatea s-a premiat corespunzător“, spun elevii.

Vă mai recomandăm:

Zece ani de dominaţie românească. Profesorul Ion Băraru, părintele „galacticilor“ NASA

Dr. Who de Constanţa: Misiunea lui Ion Băraru, profesorul NASA desemnat cel mai bun dascăl al anului

FOTO Ploaia de stele din galaxia NASA. Profesorul de fizică Ion Băraru: „Visul meu s-a împlinit“

Cei mai frumoşi români. Profesorul care a înscris România în galaxia NASA

Ion Băraru, profesorul care a uimit NASA

FOTO Învăţăm fizica prin joacă: un proiect inovativ care se predă în multe şcoli şi licee din România


 
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite