FOTO Părintele Elefterie de la Dervent: de la copilul paralizat la medicul popular care a prezis sfârşitul comunismului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Elefterie Mihail
Părintele Elefterie Mihail

Atunci când vine vorba de duhovnici importanţi ai României, părintele Elefterie Mihail ocupă un loc de cinste. Stareţul mânăstirii Dervent are o istorie pe care puţin credincioşi o ştiu, iar felul în care el reuşea să-i vindece pe enoriaşii bolnavi a rămas un secret.

Părintele Elefterie Mihail a venit pe lume într-o familie romnească de la sud de Dunăre în anul 1900. Cei care l-au cunoscut şi i-au aflat povestea spun că atunci când avea 3 ani, băiatul era paralizat, iar mama lui a ales să vină la Dervent în căutarea unui miracol de la Sfânta Cruce. Minunea a venit după ce micuţul a adormit dub o icoană a Maicii Domnului. A doua zi, băiatul putea să meargă. Mama lui Elefterie a spus atunci că îl va face doctor şi preot. 

"În numele lui Iisus Hristos de astăzi sa fii sanatos!"

Actualul stareţ al mânăstirii Dervent, arhimandritul Andrei Tudor spune că părintele Elefterie Mihail era cunoscut în rândul credincioşilor drept tămăduitor. 

"Pe lângă cunoştinţele medicale, părintele avea mare dragoste pentru oameni, pentru care se nevoia în post şi rugăciuni rostite pentru cei bolnavi, ziua şi noaptea. A fost căutat de cei bolnavi la Dervent, Agapia şi Secu şi pana astăzi aceşti oameni vin la mormânt, mai ales cei vindecaţi, pentru a-i mulţumi şi pentru a-si arata recunoştinţă", spune stareţul. 

El îşi aduce aminte că mulţi dintre credincioşi l-au auzit pe părintele Elefterie spunând "În numele lui Iisus Hristos de astăzi sa fii sanatos!" 

Arhimandritul Andrei Tudor este convins că părintele a iubit mult Derventul pentru că aici s-a vindecat pe când era copil şi apoi a trudit pentru ridicarea bisericii. "În timpul pribegiei sale prin Moldova, trimitea credincioşii să se îngrijească de biserică. Noi credem că Biserica s-a păstrat nepângărită şi datorită rugăciunilor parintelui Elefterie şi credem ca este mai departe ocrotitorul acestui aşezământ monahal. 

Tratament pentru suflet şi apoi trup

Părintele Elefterie avea un dar în a vindeca credincioşii care îi treceau pragul, dar totul începea cu vindecarea sufletească, prin rugăciuni şi spovedanie. Mai-marii mânăstirii Dervent îşi aduc aminte de cazul povestit de Ilie Glăvan:

"Un doctor din Bucureşti avea o fată, în ultimul an de liceu, traumatizată psihic. În urma unui şoc, nu mai putea să vorbească şi se putea discuta cu ea numai prin scris. Neputând fi tratată nici în ţară, nici în străinătate, auzind de părintele Elefterie, care pe vremea aceea se afla la Agapia, doctorul s-a dus cu copila acolo. Fata a rămas un timp la mănăstire. Părintele i-a făcut zece citiri. La a şaptea citire, fata a început să vorbească. Când a dat telefon acasă, părinţilor nu le venea să creadă că e adevărat".

Bătrânul Ioan Ghervase, unul dintre cei care şi-au găsit sănătatea venind la Părintele, povesteşte că "îndreptarea oaselor se făcea cu rapiditate şi cu o forţă deosebită, ceea ce producea o suferinţă maximă ca intensitate, dar minimă ca durată". Îşi mai aminteşte că întotdeauna Părintele Elefterie era ajutat de doi sau trei băieţi mai solizi, unii dintre ei de la seminar. Chiar bolnav fiind, îi primea pe oameni, iar când propria sa neputinţă fizică s-a accentuat foarte mult, le spunea băieţilor care îl ajutau cum să-i trateze.

Duhovnicul Înalt Preasinţiei Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

ÎPS Teodosie este unul dintre cei care au avut multe de învăţat de la părintele Elefterie, dar şi care a găsit o soluţie pentru problemele sale medicale. Mai mult decât atât, părintele a prezis în faţa unor tineri studenţi la Teologie, printre care şi viitorul Arhiepiscop al Tomisului, sfârşitul comunismului.

image

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Arhiva Adevărul

"Părintele Elefterie a însemnat pentru mine orientarea definitivă în viaţa monahală. M-a impresionat când l-am cunoscut, într-o excursie de documentare spirituală şi întărire sufletească, prin acurateţea cuvântului său, prin precizia exprimării, prin profetismul pe care-l promova, un profetism realist. Nu ne venea să credem că ne spunea în 1972 că se va sfârşi comunismul şi că dânsul se va întoarce la mânăstirea Dervent, ca stareţ. Peste 18 ani s-a împlinit această proorocire", îşi aduce aminte ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopil Tomisului spune că părintele era un om aspru cu sine şi blând cu ceilalţi, iar felul său milostiv de a fi îi impresiona pe toţi cei care l-au cunoscut. 

"Ne-a dat fiecăruia câte o mângâiere. Era un medic popular care îndrepta oasele care erau deplasate de la locul lor. Făcuse o medicină populară la Adrianopol. El însuşi fusese accidentat, a fost bătut de turci şi îşi aduna oasele care se răsfirau aşa, îşi aduna coastele într-un mod care ne impresiona pe toţi. Îşi ieşeau din locul lor puţin şi le aduna", a declarat ÎPS Teodosie pentru Adevărul.

Părintele Elefterie i-a fost duhovnic Arhiepiscopului. "Îţi crea un orizont al rugăciunii şi al duhovniciei. În casa sa se auzeau cuvinte frumoase. Era la Agapia Veche, în afara mânăstirii, unde după apusul soarelui nu aveau voie elevii să intre în mânăstire şi acolo îi primea până târziu", spune Arhiepiscopul.

ÎPS Teodosie îşi aduce aminte de momentele în care la părintele Elefterie soseau elevii pasionaţi de religie. 

"Toţi elevii primeau de la el ceva de milostivire: un ban, o iconiţă. Era omul care te îmbrăţişa cu atâta bunătate. Şi iată, cu adevărat vorbind de mânăstirea Dervent, vorbea ca de un loc unde a coborât Dumnezeu, prin sfântul apostol Andrei. Ne vorbea despre crucile de leac, despre izvor şi icoana făcătoare de minuni şi a spus: aşa cum independenţa a venit prin crucile de leac, când duşmanii au stricat una din cruci şi Dumnezeu a îndepărtat pe cei ce au îndrăznit aceasta, zicea părintele.

Aşa cum izvorul acesta a devenit un loc pustiu el va deveni din nou o apă vie pentru oamenii care vor avea nevoie de această apă vie. Şi iată, dacă nu a curs izvorul de când a plecat părintele Elefterie, pînă când s-a întors doar în ziua Izvorului Tămăduirii s-a împlinit acea proorocie şi o confirmă cercetătorii care au lucrat aici, mai ales Petre Diaconu."

Derventul se identifică acum cu părintele Elefterie Mihail, iar mormântul său aflat chiar lângă biserica pe care a ctitorit-o atrage credincioşii sosiţi în căutarea tămăduirii, la fel de mult ca icoana Maicii Domnului sau Izvorul de lângă mânăstire.


Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Sărbătorile pascale la Mănăstirea Dervent. Călătorie spre începuturile creştinismului

Triunghiul sacru din colţul Dobrogei. Bisericuţele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou şi Strunga

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite