FOTO Nava-şcoală Mircea se pregăteşte să facă înconjurul lumii. Bricul a plecat într-un voiaj de instrucţie în Marea Mediterană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava-şcoală Mircea a plecat pe 1 iulie într-un nou marş de instrucţie în marea Mediterană. Velierul se pregăteşte să facă înconjurul lumii.

Emoţii mari în Dana 0 a Portului Constanţa. Părinţii, prietenii şi familiile şi-au luat „La revedere“ de la echipajul velierului şi de la studenţii de pe Mircea, care au plecat într-un marş de instrucţie în Marea Mediterană.

„Până pe 10 august, nava-şcoală Mircea desfăşoară un nou marş de instrucţie de data aceasta în Marea Mediterană. Vizităm şi patru porturi din patru ţări dierite, din Italia, Spania, Franţa şi Muntenegru“, a spus Gabriel Moise, comandantul navei-şcoală Mircea.

Nava are la bord 81 de cadeţi români, 11 cadeţi străini din Polonia, Turcia, şi, în premieră, din Grecia şi China.

El a dezvăluit că anul acesta iniţiază un nou proiect: de înconjur al lumii. „Toate navele şcoală, majoritatea velierelor din lume au în palmares un înconjur al lumii şi consider că şi nava-şcoală Mircea ar trebui să-l facă“, crede el.

„Trebuie să stabilim un itinerariu de marş care se va întinde pe cel puţin şapte luni şi pe maximum 12 luni“, adaugă comandantul bricului.

Suceveanca îndrăgostită de mare

Bricul Mircea

La bord se află şi Alexandra Ghinghiloschi, de 22 de ani, studentă la Academia Navală Mircea cel Bătrân dn Constanţa. Tnăra este din Suceava, însă o leagă de Cnstanţa dragostea de mare. A terminat liceul militar şi, consideră ea, era normal să continue o carieră în domeniu. „Primul lucru pe care îl ştiam despre Academia Navală era Bricul Mircea. Şi am fost tentată să ajung aici. Sper să nu fiu pentru ultima oară“, mărturiseşte ea. Ar dori ca, după terminarea Academiei, să navige pe una dintre cele două fregate: Regina Maria sau Regele Ferdinand. La bord mai sunt alte două colege.

Cosideră că nu este nici greu nici uşor să fie ambarcată alături de mulţi colegi, dar este ceva unic.

Pe dană îşi lua „La revedere“ de la nepotul ei şi o bătrână din Brăila. Nu ştie unde se duce, dar îl vrea sănătos din nou, acasă, după 40 de zile. L-a crescut de mic, întrucât tatăl lui a murit. „Sunt foarte mândră de el“, a mărturisit bunica.

Pentru prima dată, militarii de pe nava-şcoală Mircea au plecat având în bagaje şi pliante de promovare a staţiunii Mamaia. „ Ideea a venit în timpul unei discuţii cu comandantul bricului, Gabriel Moise. Ei nu aveau niciun fel de materiale de promovare a ţării de unde provin, spre deosebire de celelalte nave-şcoală“, a spus Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării.

La ceremonia de plecare a fost prezent şi contraamiralul Petre Zamfir, cel care a luptat pe Delfinul, primul submarin al României.

Vă mai recomandăm:

Supravieţuitoarele surghiunite ale flotei româneşti - ce s-a ales de navele-vedetă, care altădată băteau mările-n lung şi-n lat sub pavilion românesc

Jurnalul de bord al unui fost cadet de pe Bricul Mircea

FOTO Nava Şcoală Mircea a plecat în voiaj cu studenţii militari

Constanţa, gazdă a primei regate cu vele din Marea Neagră. Bricul Mircea va fi mesagerul României

FOTO Înoţi ca un marinar? Poţi câştiga Cupa oferită de Academia Navală Mircea cel Bătrân

Promisiunea Cercetaşului. Cercetaşii marini din Constanţa depun jurământul la bordul Bricului Mircea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite