FOTO Mii de oameni la slujba de Bobotează de pe faleza Cazinoului. Preoţii au pregătit 150.000 de sticle cu agheasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Călin Gavrilaş
FOTO Călin Gavrilaş

Mii de oameni au asistat la slujba de Bobotează oficiată pe Faleza Cazinoului din Constanţa de IPS Teodosie şi mai mulţi preoţi. Ca în fiecare an, slujba a fost precedată de procesiunea carelor trase de animale care au dus butoaiele cu apă din faţa Catedralei Arhiepiscopale până pe faleză.

Biserica Ortodoxă prăznuieşte la 6 ianuarie Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.

În acel moment s-a auzit din cer glasul lui Dumnezeu-Tatăl, care a mărturisit despre Hristos că este Fiul lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt S-a pogorât peste El în chipul unui porumbel. Totodată şi Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii. Astfel, din acel moment, Iisus se arată lumii ca fiind Mesia, Mântuitorul, Cel profeţit şi aşteptat de către poporul Israel.

Mii de oameni au participat astăzi la slujba de Bobotează oficiată de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de mai mulţi preoţi, pe Faleza Cazinoului din Constanţa. Înainte de slujbă, ca în fiecare an, s-a desfăşurat tradiţionala procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală până la Cazinou. Astfel, preoţi, militari ai Forţelor Navale şi sute de credincioşi au însoţit carele trase de boi şi măgari în care se află butoaiele cu apă ce au fost sfinţite în cadrul slujbei.

Bobotează Constanţa 2018  FOTO Călin Gavrilaş

Desigur, unul dintre cele mai aşteptate momente ale sărbătorii a fost aruncarea crucilor în apele mării de către ierarhul Tomisului. Se spune că cei care vor recupera cele 3 cruci vor avea noroc tot anul.

image

Fiecare credincios va pleca acasă cu sticle de agheasmă pregătite încă de ieri de preoţi. În acest sens, Arhiepiscopia a umplut 150.000 de PET-uri cu apă sfinţită, formând o cruce a Sfântului Andrei chiar în faţa Cazinoului.

Bobotează Constanţa 2018  FOTO Călin Gavrilaş

După acest moment, carele vor pleca pe principalele bulevarde ale Constanţei pentru a da oamenilor agheasmă.



Agheasma mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei şi de Bobotează, pe 6 ianuarie. Agheasma mare are dublă sfinţire, iar puterea ei este deosebită, întrucât acum se invocă Duhul Sfânt de două ori întreit.
 
Spre deosebire de agheasma obişnuită, cea mare se săvârşeşte printr-o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt. Adică el este chemat de două ori în chip întreit „Vino şi sfinţeşte apa aceasta cu Duhul Tău cel Sfânt“.

image
Bobotează Constanţa 2018  FOTO Călin Gavrilaş

La agheasma obişnuită, Duhul Sfânt se cheamă doar o dată în mod întreit. „Prin cele două serii de câte trei semnificăm cele două firi ale Mântuitorului: cea divină şi cea umană, dar şi cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, care se arată la Iordan, la botezul lui Iisus, explică părintele Eugen Tănăsescu.

 
Practic, după ce se cheamă Duhul Sfânt, mâna preotului binecuvântează cruciş apa de trei ori, apoi se rosteşte iar o rugăciune, după care procedeul este repetat. La sfârşit, în apă se cufundă crucea şi busuiocul.

image

Pe aceeaşi temă:

De ce se aruncă de Bobotează crucea în apă. Legătura dintre recuperarea ei şi botezul lui Iisus

Imaginea zilei. Arhiepiscopul Teodosie, urcat pe cisterna cu apa sfinţită pentru Bobotează

Slujbă de sfinţire a apei în Ajunul Bobotezei. Ce reprezintă agheasma, apa care nu se strică

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite